Pyszne, nietrudne w wykonaniu, kulki ciasteczka, zabawne reniferki.
Smakują jak bajaderki ale gdy zrobisz je sama, wiesz co zjesz. Małe kulki gwarantują, że nie zjesz zbyt dużo. Przy okazji mama może zrobić z dziećmi, będzie smacznie i miło.
Potrzeba:
- biszkopt, zwykły upieczony z: 3 jajka ubite na parze + pół szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, odrobina sody
- ciemna czekolada, mleko - ok.1/4 szklanki
- drobno zmielone migdały lub orzechy - około 3 łyżek
- kakao
- 2 łyżki dowolnego dżemu
- w wersji dla dorosłych należy dodać kilka łyżek alkoholu
- odrobina soli do smaku
- kilka kropli esencji do ciast, waniliowej lub rumowej
- do ozdobienia - kruche precelki, pudrowe kuleczki
- upieczony biszkopt drobno pokruszyć, włożyć do miski
- dodać kakao, zmielone migdały lub orzechy, wymieszać
- rozpuścić czekoladę z mlekiem, dodać dżem, esencję
- dodać do kruszonki i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej zwartej masy
- w miarę potrzeby, gdyby masa była zbyt gęsta dodać miękkiego masła np. orzechowego
- uformować kulę i schłodzić w lodówce
- po wyjęciu formować kuleczki, ponownie schłodzić po czym oblać czekoladą i ozdobić precelkami i cukrowymi perełkami , lub w dowolnie inny sposób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz