RENIFERKI - bajaderki


Pyszne, nietrudne w wykonaniu, kulki ciasteczka, zabawne reniferki.
Smakują jak bajaderki ale gdy zrobisz je sama, wiesz co zjesz. Małe kulki gwarantują, że nie zjesz zbyt dużo. Przy okazji mama może zrobić z dziećmi, będzie smacznie i miło.
Potrzeba:
  • biszkopt, zwykły upieczony z: 3 jajka ubite na parze + pół szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, odrobina sody
  • ciemna czekolada, mleko - ok.1/4 szklanki
  • drobno zmielone  migdały lub orzechy - około 3 łyżek
  • kakao
  • 2 łyżki dowolnego dżemu
  • w wersji dla dorosłych należy dodać kilka łyżek alkoholu 
  • odrobina soli do smaku
  • kilka kropli esencji do ciast, waniliowej lub rumowej
  • do ozdobienia  - kruche precelki, pudrowe kuleczki
Przygotowanie:
  • upieczony biszkopt  drobno pokruszyć, włożyć do miski
  • dodać kakao, zmielone migdały lub orzechy,  wymieszać
  • rozpuścić czekoladę z mlekiem, dodać dżem, esencję
  • dodać do kruszonki i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej zwartej masy
  • w miarę potrzeby, gdyby masa była zbyt gęsta dodać miękkiego masła np. orzechowego
  • uformować kulę i schłodzić w lodówce
  • po wyjęciu formować kuleczki, ponownie schłodzić po czym oblać czekoladą i ozdobić precelkami i cukrowymi perełkami , lub w dowolnie inny sposób.
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz