wtorek, 15 lipca 2014

ŚWIEŻE SOKI Z OWOCÓW, WARZYW I ZIÓŁ







ŚWIEŻE  SOKI  Z OWOCÓW  I  WARZYW i ZIÓŁ

    Działanie lecznicze świeżych soków jest znane od dawna, nie jest to odkrycie naszych czasów. Najstarszy dokument podkreślający dobrodziejstwa zdrowotne środków leczniczych pochodzenia roślinnego, również soków, pochodzi ze starożytnych Chin sprzed około 2700 r. p.n.e.

    Jeżeli jeszcze nie robicie sami naturalnych świeżych soków owoców, warzyw oraz ziół, to najwyższa pora dołączyć je do zdrowego odżywiania. To najłatwiejszy i smaczny sposób na dostarczenie organizmowi potrzebnych do życia składników.

    Im świeższe – tym lepsze, najlepiej pite zaraz po wyciśnięciu, ewentualnie krótko przechowywane w lodówce. Najlepsze są robione w sezonie z polskich warzyw i owoców, gdyż te pochodzące z dalekich krajów są długo transportowane i dojrzewają w podróży. Oczywiście te również można dodawać dla zmiany smaku i zapachu.


    Dlaczego warto je pić?

Aby uzyskać około 1 litra świeżego soku z wyciskarki potrzebujemy ponad 1,5 kg.  owoców i warzyw. Nie jest łatwo zjeść ich tyle, choć jest to możliwe. Korzyści są ogromne. Jest to najprostszy, ekspresowy sposób na dostarczenie organizmowi żywych i aktywnych, bio-przyswajalnych składników odżywczych. Zawierają one też łatwo przyswajalne cukry, tłuszcze, białka, enzymy, antybiotyki, hormony oraz oczywiście witaminy a przede wszystkim wysokiej jakości wodę organiczną niezbędną wszystkim komórkom i tkankom. Wiele z tych składników zostaje uwolnionych z roślin dopiero po zmiażdżeniu ich ściany komórkowej. Są trawione i przyswajane dużo lepiej niż pokarm stały.

    Wydano wiele prac na temat ich właściwości leczniczych. W krótkim czasie dodają dobrej energii, łagodzą problemy trawienne a w dłuższym czasie zapobiegają przewlekłym chorobom. Twierdzi się nawet, że picie regularne świeżych soków wspomaga w leczeniu  i cofa wiele chorób. Potrzeba zaledwie 15 minut aby znalazły się w krwioobiegu i stanowiły budulec do odtwarzania nowych, zdrowych komórek. A ponieważ ta odnowa dokonuje się w różnym czasie, w zależności od narządu, dlatego watro świeże soki pić regularnie. Składniki z soków są przyswajane w prawie 99%.


    Jakie inne dobrodziejstwa wynikają z ich picia? Jest ich wiele. Przede wszystkim enzymy w nich zawarte w najlepszy sposób oczyszczają z toksyn. Występowanie chorób przewlekłych ma związek z długotrwałymi brakami niezbędnych dla organizmu substancji odżywczych. Pijąc świeże soki zapobiegamy tym niedoborom, a tym samym chorobom serca, nowotworom, cukrzycy, nadciśnieniu (zawierają znikome ilości sodu), anemii, chorobom nerek, otyłości i wielu innym. Usuwane są toksyny i bakterie z okrężnicy, naprawiane są uszkodzone tkanki w jelitach, gdyż uruchamiane są procesy samoleczenia organizmu. 
    Świeże soki to bomba antyoksydacyjna ze względu na dużą zawartość witamin i fitoskładników. Dlatego podkreśla się ich znaczenie w zapobieganiu rozwoju i rozprzestrzenianiu się komórek nowotworowych, gdyż zapewniają utrzymanie właściwej równowagi kwasowo-zasadowej. Oprócz tego regenerują krew, odmładzają gruczoły i organy wewnętrzne, uzupełniają w organizmie te składniki, których brakuje w pokarmie stałym, o którym często mówi się, że jest martwy ( utrata enzymów, witamin i minerałów w wyniku obróbki). Pijąc świeże soki wspomagamy też leczenie stresu, braku koncentracji czy zmęczenia. 
pamiętajmy  :
 Nie ma na świecie takiej pigułki, która mogłaby dostarczyć niezbędnego pożywienia naszej krwi. leki są w tym przypadku rodzajem protezy. Świeże i odpowiednio wyciśnięte soki stanowią najlepszy żywy pokarm, jaki możemy dostarczyć organizmowi.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz