Na pewno nie będą gorsze, a radość sprawienia sobie i innym niespodzianki orzechowej jest nie do porównania ze zwykłym zakupem.
Potrzebujemy:
- dowolną ilość połówek orzechów włoskich (mogą też być większe kawałki)
- masa marcepanowa - gotowa lub zrobiona ze zmielonych marcepanów, cukru pudru i ewentualnie ulubionych smakowo dodatków
- czekolada do oblewania gotowych orzeszków
- ewentualnie folia aluminiowa lub celofan do owijania
- ozdobna torebka do zapakowania (jako prezent)
- orzechy należy uprażyć na suchej patelni, będą chrupiące
- masę marcepanową rozwałkować (aby nie kleiła się do wałka należy użyć folii spożywczej)
- ostudzone orzech okleić masą marcepanową
- czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej ( z dodatkiem małej ilości mleka dla uzyskania lejącej konsystencji)
- otoczone marcepanem orzechy zanurzać w czekoladzie
- po zastygnięciu czekolady owijać orzechowe słodkości w folię lub celofan
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz