Orzechy w czekoladzie

Oczywiście można kupić gotowe ale warto poświęcić nieco czasu aby zrobić je w domu.
Na pewno nie będą gorsze, a radość sprawienia sobie i innym niespodzianki orzechowej jest nie do porównania ze zwykłym zakupem.
Potrzebujemy:
  • dowolną ilość połówek orzechów włoskich (mogą też być większe kawałki)
  • masa marcepanowa - gotowa lub zrobiona ze zmielonych marcepanów, cukru pudru i ewentualnie ulubionych smakowo dodatków 
  • czekolada do oblewania gotowych orzeszków
  • ewentualnie folia aluminiowa lub celofan do owijania
  • ozdobna torebka do zapakowania (jako prezent)
Przygotowanie:
  • orzechy należy uprażyć na suchej patelni, będą chrupiące
  • masę marcepanową rozwałkować (aby nie kleiła się do wałka należy użyć folii spożywczej)
  • ostudzone orzech okleić masą marcepanową
  • czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej ( z dodatkiem małej ilości mleka dla uzyskania lejącej konsystencji)
  • otoczone marcepanem orzechy zanurzać w czekoladzie
  • po zastygnięciu czekolady  owijać orzechowe słodkości w folię lub celofan 
Doskonały i niepracochłonny dodatek do świątecznego prezentu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz