Sałatka - lekka i pożywna


Lekka, urozmaicona sałatka z wieloma odżywczymi składnikami. Doskonała jako dodatek zwłaszcza do tostów z masłem czosnkowym, również jako przystawka do wielu posiłków.
Potrzebujesz na porcje dla 4 osób:
  • posiekane, ugotowane grzybki shitake
  • drobno porwane 3 liście sałaty lodowej
  • garść rukoli i roszponki
  • łodygę selera naciowego pokrojoną w plasterki
  • startą na dużych oczkach marchewkę
  • małą pokrojoną gruszkę
  • suszoną żurawinę, łuskane pestki słonecznika
  • łyżkę zmielonego siemienia lnianego
  • ocet winny lub dowolny - 3 łyżki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • sól i grubo zmielony pieprz do smaku
Wszystkie składniki mieszamy i polewamy oliwą z octem. Posypujemy żurawiną i pestkami słonecznika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz