Nasiona kupujemy np. w sklepach ze zdrową żywnością. Muszą być specjalnie przeznaczone do kiełkowania.
Do kiełkowania służy kiełkownica lub słoik do kiełkowania. Przed użyciem naczynia należy wyparzyć. Domowym sposobem można też uprawiać je w zwykłym słoiku gdzie nakrętkę zamieniamy na gazę (oprócz rzeżuchy i siemienia lnianego). Można tez hodować na sitku (nie nakładać nasion w zbyt grubej warstwie).
Należy zawsze stosować się się do instrukcji z opakowania wybranych kiełków.
Przed użyciem naczynia należy wyparzyć.
Jak postępujemy:
- starannie zalewamy przegotowaną letnią wodą i odstawiamy na noc (wody nalewamy co najmniej dwa razy tyle co nasion)
- następnego dnia odlewamy wodę nie zdejmując sitka lub gazy i dwukrotnie w ciągu dnia przepłukujemy nasiona chłodną wodą
- odsączamy nadmiar wody, tak aby nasiona były zmoczone ale nie leżały w wodzie i nie rozwijała się pleśń
- przepłukujemy minimum 2 razy na dzień
- naczynie z kiełkami ustawiamy w jasnym miejscu, nie w szafce, aby miały dostęp światła i zapewnioną cyrkulację powietrza
- kiełki zjadamy w całości
Należy zawsze stosować się się do instrukcji na opakowaniu wybranych kiełków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz