Kiełki - jak uprawiać

Najbardziej wartościowe są te, które sami wyhodujemy w domu.

Nasiona kupujemy np. w sklepach ze zdrową żywnością.  Muszą być specjalnie przeznaczone do kiełkowania.

Do kiełkowania służy kiełkownica lub słoik do kiełkowania. Przed użyciem naczynia należy wyparzyć.  Domowym sposobem można  też uprawiać je w zwykłym słoiku gdzie nakrętkę zamieniamy na gazę (oprócz rzeżuchy i siemienia lnianego). Można tez hodować na sitku (nie nakładać nasion w zbyt grubej warstwie).
Należy zawsze stosować się się do instrukcji z opakowania wybranych kiełków. 

Przed użyciem naczynia należy wyparzyć. 

Jak postępujemy:
  • starannie zalewamy przegotowaną letnią wodą i odstawiamy na noc (wody nalewamy co najmniej dwa razy tyle co nasion)
  • następnego dnia odlewamy wodę nie zdejmując sitka lub gazy i dwukrotnie w ciągu dnia przepłukujemy nasiona chłodną wodą 
  • odsączamy nadmiar wody, tak aby nasiona były zmoczone ale nie leżały w wodzie i nie rozwijała się pleśń
  • przepłukujemy minimum 2 razy na dzień
  • naczynie z kiełkami ustawiamy w jasnym miejscu, nie w szafce, aby miały dostęp światła i zapewnioną cyrkulację powietrza
  • kiełki zjadamy w całości
Jeżeli do kiełkowania używamy słoika, to dobrze jest postawić go na talerzyku do góry dnem ale pod kątem, aby nadmiar wody mógł odpływać.
 Należy zawsze stosować się się do instrukcji na opakowaniu wybranych kiełków.
Dodajemy zwłaszcza do kanapek, past, sałatek i prawie do wszystkiego co będziemy zajadać.
Na zdrowie!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz