NUTELLA Z AWOKADO

  

  Nutella z awokado to moja kolejna propozycja domowych słodkości.
W trosce o zdrowie naszych pociech i nas samych proponuję zamiast nutelli ze sklepu zrobić samemu pożywną, zawierającą dobroczynne składniki i bardzo smaczną pastę.

Potrzebujemy:

  • dojrzałe awokado
  • duży banan
  • pół tabliczki roztopionej gorzkiej czekolady
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • ok. 3 łyżek płatków migdałowych 
  • łyżeczka sezamu
Przygotowanie:
  • orzechy najlepiej zmielić w młynku do mielenia kawy jak najdrobniej, podobnie płatki migdałów lub całe migdały oraz ziarna sezamu
  • do blendera wrzucamy wszystkie składniki  i bardzo dokładnie blendujemy na gładką masę
Podane ilości można dowolnie dobierać, orzechy włoskie można zastąpić innymi. Jeżeli chcemy uzyskać sos do deserów, należy  pastę, która jest dosyć gęsta,  rozcieńczyć przegotowaną wodą lub mlekiem, w wersji bardziej kalorycznej - śmietanką.
    Dla dorosłych lubiących ostre smaki, można dodać kawałeczek świeżej, ostrej papryczki chilli lub sproszkowanej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz