Potrawa niezwykle prosta ale bardzo wartościowa pod względem wartości odżywczej.
Nie szkodzi, że kaloryczna. przecież nie zjadamy wszystkiego na raz. Stanowi jedynie dodatek do pieczywa.
Potrzebujemy:
- dojrzałe awokado
- trzy ząbki czosnku (lub dowolną ilość w zależności od smaku jaki lubimy)
- oliwa z oliwek : 2-3 łyżki
- sól, pieprz
- ziarna słonecznika
- awokado przekroić na pół, obrać, wyjąć pestkę, umieścić w naczyniu
- dodać obrane ząbki czosnku
- dolać oliwę, sól i pieprz do smaku
- wszystkie produkty zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku
- dodać ziarna słonecznika
Świetnie smakuje z jajkiem sadzonym na ciepłym toście.
Smacznego.
Czytaj o właściwościach AWOKADO w poście "awokado - smaczliwka".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz