Składniki - można zachować pewną dowolność.
- ok. 500 g mąki pszennej
- 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki zmielonych migdałów (bez skórki)
- 3 żółtka
- 3/4 kostki masła
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 kostki drożdży
- mleko lub śmietanka ok. 1/4 szklanki
- sól
- zmielony mak , doprawiony miodem i olejkiem migdałowym wymieszany z mielonymi migdałami,
- Mąkę pszenną wymieszać na stolnicy z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, rozkruszonymi drożdżami, cukrem
- do mieszanki dodać roztopione, ciepłe masło, żółtka, podgrzane mleko, sól
- wyrabiać ciasto aby było gładkie
- uformować kulę, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia
- gdy wyrośnie, rozwałkować na stolnicy cienki placek, kroić trójkąty na nie nałożyć masę makowo- migdałową, zrolować, posypać posiekanymi migdałami, lekko docisnąć migdały
- można odstawić do ponownego wyrośnięcia ale niekoniecznie
- wstawić do nagrzanego piekarnika i piec aż się lekko zarumienią
- przygotować zwykły lukier z cukru pudru ,odrobiny wody i soku cytrynowego
- po upieczeniu chłodne rogaliki polać wężykiem lukru
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz