Rogale makowe


      Zamiast rogali świętomarcińskich możesz upiec te ze zwykłego ciemnego maku. Doskonale smakują i na pewno łatwo je upiec. Ale można tez kupić do nich biały mak.
Składniki - można zachować pewną dowolność.
  • ok. 500 g mąki pszennej
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki zmielonych migdałów (bez skórki)
  • 3 żółtka
  • 3/4 kostki  masła
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 kostki drożdży
  • mleko lub śmietanka ok. 1/4 szklanki
  • sól
  • zmielony  mak , doprawiony miodem i olejkiem migdałowym wymieszany z mielonymi migdałami,
Przygotowanie:
  • Mąkę pszenną wymieszać na stolnicy  z ziemniaczaną,  proszkiem do pieczenia, rozkruszonymi drożdżami, cukrem
  • do mieszanki dodać roztopione, ciepłe masło, żółtka, podgrzane mleko, sól
  • wyrabiać ciasto aby było gładkie
  • uformować kulę, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia
  • gdy wyrośnie, rozwałkować na stolnicy cienki placek, kroić trójkąty na nie nałożyć masę makowo- migdałową, zrolować, posypać posiekanymi migdałami, lekko docisnąć migdały
  • można odstawić do ponownego wyrośnięcia ale niekoniecznie
  • wstawić do nagrzanego piekarnika i piec aż się lekko zarumienią
  • przygotować zwykły lukier z cukru pudru ,odrobiny wody i soku cytrynowego
  •  po upieczeniu chłodne rogaliki polać wężykiem lukru





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz