Z imbiru na bolące gardło

Proponuję sprawdzony przepis na bazie imbiru przy bólu gardła i chrypce.
Składniki:
  • korzeń imbiru około 6 cm.
  • cytryna
  • 3 łyżki miodu
  • kilka łyżek wody
Przygotowanie:
  • Imbir zetrzeć na tarce ( najlepiej szklanej lub plastikowej)  lub bardzo drobno  zblenderować, tak aby uzyskać miazgę
  • przełożyć do małego garnka , zalać małą ilością wody i podgotować przez kilka minut, po czym odstawić do wystygnięcia
  • wycisnąć sok z cytryny
  • połączyć składniki, wymieszać
  • na koniec dodać miód i jeszcze raz wymieszać
  • przełożyć do słoiczka
  • trzymać w temperaturze pokojowej
Tak przygotowany syrop imbirowy można od razu używać. Jeżeli będzie za ostry należy rozcieńczyć dodając wody lub miodu.
Zażywać w niewielkich ilościach ( 1/4 łyżeczki ) ale często.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz