środa, 16 lipca 2014

ŚWIEŻE SOKI - z wyciskarki czy sokowirówki?



  
  
Zaczynamy lub wracamy do picia świeżych soków. Wiadomo, że świeżo wyciskane soki są najzdrowszym, jak również bardzo smacznym napojem.
    Mamy coraz większa świadomość tego, że to co jemy i pijemy oraz jaki jest sposób przygotowania, decyduje o tym, jaką wartość  dla zdrowia będzie posiadać przygotowana potrawa , napój czy sok.
    Znane są trzy sposoby pozyskiwania świeżych soków, bo o nich mowa. Możemy np. marchewkę czy jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i miazgę odcisnąć przez gazę. Tym sposobem nasze babcie robiły  soczki ze świeżych warzyw i owoców.  Dla nas to za mała ilość i za długi, i nieco uciążliwy czas wytwarzania.
    Jeśli mamy sokowirówkę to już nieźle. Nie powinna stać bezużytecznie. Ale coraz bardziej popularne stają się wyciskarki do warzyw, owoców i ziół. Jaki sprzęt jest lepszy?

Najlepszym sprzętem do tego, aby uzyskać  pełen dobroczynnych enzymów, bogaty w witaminy , antyoksydanty i składniki mineralne będzie wyciskarka.

    Różnica między tymi dwoma urządzeniami jest bardzo duża.
Sokowirówka wyciska sok warzyw  i owoców za pomocą sita z ostrzami. Szatkuje, tnie i przeciera. W zetknięciu z metalem giną enzymy, antyoksydanty, ze względu na bardzo wysokie obroty, a tarcie, jak wiadomo  wywołuje tu wyższą temperaturę. Powyżej 42 stopni gnie wtedy witamina C. Sok w procesie wirowania utlenia się. Tlen i wysoka temperatura niszczy to, co w soku najcenniejsze. Ze względu na napowietrzenie przygotowany napój należy wypić od razu. Często produkty  musimy kroić na małe części aby zmieściły się do wlotu urządzenia.  Im drobniej je trzeba pokroić, tym większe będą straty. Praktycznie nie można pozyskać soku np. z kapusty, szpinaku, sałaty, pokrzywy, natki pietruszki lub innych ziół czy ziaren. Wylatująca pulpa jest wilgotna, znajduje się w niej jeszcze dużo soku.  Sok jest co prawda klarowny ale za to bez cennych cząstek . Poza tym sokowirówki pracują głośno. 

Wyciskarka wykorzystuje w pracy specjalny wałek ślimakowy. Ten nie rozcina produktu ale na wolnych obrotach gniotąc, wytłacza z przestrzeni międzykomórkowych rośliny to, co najcenniejsze. Sok ma największą ilość substancji odżywczych,  nie rozwarstwia się i do kilkunastu godzin zachowuje aktywne enzymy. Wolnoobrotowa technika miażdżenia i tłoczenia nie powoduje rozgrzania ślimaka, dlatego otrzymujemy sok pełnowartościowy, nie utleniony. Można wyciskać sok ze wszystkich warzyw i owoców, a przede wszystkim z liściastych części roślin oraz z ziół. Już 50 ml. wyciśniętego soku z natki pietruszki zapewnia nam na cały dzień mnóstwo witaminy C oraz cennych antyoksydantów.
Sok z wyciskarki będzie naturalnie mętny z drobinami miąższu. Do wyciskarki wrzucamy całe owoce a warzyw nie trzeba kroić na małe kawałki. Poza tym wyciskarki cicho pracują.

    Coraz częściej wielu  lekarzy zaleca chorym konkretne zestawy świeżych soków w przypadku leczenia dolegliwości  chorobowych. Ponieważ zawsze lepiej zapobiegać niż leczyć, wykorzystujmy siły natury zawarte w roślinach i owocach oraz ziołach, aby jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem. Warto więc zainteresować się porządną, sprawdzoną wyciskarką, wykonaną z odpowiednich, wytrzymałych i trwałych, wolnych od bisfenolu (BPA) materiałów.






2 komentarze:

  1. Kwestia zachowania witamin jest dla mnie kluczowa. Zdecydowałam się więc na wyciskarkę do soku: https://www.eujuicers.pl/wyciskarka-soku-omega-80068226-chrom
    Fajnie, że powstają tego typu blogi. Dzięki temu propagowany jest zdrowy tryb życia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie z wyciskarki. Nie bez powodu te urządzenia są droższe, z ich pomocą można zrobić o wiele zdrowsze i bogatsze w smaku soki. Dobre są te urządzenia https://zdrovi.pl/k/wyciskarki-do-sokow-wolnoobrotowe/ z tego co czytałam najlepsze na rynku a niektóre dostępne w promocyjnych cenach.

    OdpowiedzUsuń