Zaczynamy lub wracamy do picia świeżych soków. Wiadomo, że świeżo wyciskane soki są najzdrowszym, jak również bardzo smacznym napojem.
Mamy coraz większa świadomość tego, że to co jemy i pijemy
oraz jaki jest sposób przygotowania, decyduje o tym, jaką wartość dla zdrowia będzie posiadać przygotowana
potrawa , napój czy sok.
Znane są trzy sposoby pozyskiwania świeżych soków, bo o
nich mowa. Możemy np. marchewkę czy jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
i miazgę odcisnąć przez gazę. Tym sposobem nasze babcie robiły soczki
ze świeżych warzyw i owoców. Dla nas to
za mała ilość i za długi, i nieco uciążliwy czas wytwarzania.
Jeśli mamy sokowirówkę to już nieźle. Nie powinna stać
bezużytecznie. Ale coraz bardziej popularne stają się wyciskarki do warzyw,
owoców i ziół. Jaki sprzęt jest lepszy?
Najlepszym sprzętem do tego, aby uzyskać pełen dobroczynnych enzymów, bogaty w witaminy
, antyoksydanty i składniki mineralne będzie wyciskarka.
Różnica między tymi dwoma urządzeniami jest bardzo duża.
Sokowirówka wyciska sok warzyw i owoców za pomocą sita z ostrzami. Szatkuje,
tnie i przeciera. W zetknięciu z metalem giną enzymy, antyoksydanty, ze względu
na bardzo wysokie obroty, a tarcie, jak wiadomo wywołuje tu wyższą temperaturę. Powyżej 42 stopni gnie
wtedy witamina C. Sok w procesie wirowania utlenia się. Tlen i wysoka temperatura niszczy
to, co w soku najcenniejsze. Ze względu na napowietrzenie przygotowany napój
należy wypić od razu. Często produkty
musimy kroić na małe części aby zmieściły się do wlotu urządzenia. Im drobniej je trzeba pokroić, tym większe
będą straty. Praktycznie nie można pozyskać soku np. z kapusty, szpinaku, sałaty,
pokrzywy, natki pietruszki lub innych ziół czy ziaren. Wylatująca pulpa jest
wilgotna, znajduje się w niej jeszcze dużo soku. Sok jest co prawda klarowny ale za to bez
cennych cząstek . Poza tym sokowirówki pracują głośno.
Wyciskarka wykorzystuje w pracy specjalny wałek ślimakowy. Ten
nie rozcina produktu ale na wolnych obrotach gniotąc, wytłacza z przestrzeni
międzykomórkowych rośliny to, co najcenniejsze. Sok ma największą ilość
substancji odżywczych, nie rozwarstwia się
i do kilkunastu godzin zachowuje aktywne enzymy. Wolnoobrotowa technika miażdżenia i tłoczenia
nie powoduje rozgrzania ślimaka, dlatego otrzymujemy sok pełnowartościowy, nie
utleniony. Można wyciskać sok ze wszystkich warzyw i owoców, a przede wszystkim
z liściastych części roślin oraz z ziół. Już 50 ml. wyciśniętego soku z natki
pietruszki zapewnia nam na cały dzień mnóstwo witaminy C oraz cennych
antyoksydantów.
Sok z wyciskarki będzie naturalnie mętny z drobinami miąższu. Do
wyciskarki wrzucamy całe owoce a warzyw nie trzeba kroić na małe kawałki. Poza
tym wyciskarki cicho pracują.
Coraz częściej wielu lekarzy zaleca chorym konkretne zestawy
świeżych soków w przypadku leczenia dolegliwości chorobowych. Ponieważ zawsze lepiej
zapobiegać niż leczyć, wykorzystujmy siły natury zawarte w roślinach i owocach oraz ziołach, aby jak najdłużej
cieszyć się dobrym zdrowiem. Warto więc zainteresować się porządną, sprawdzoną
wyciskarką, wykonaną z odpowiednich, wytrzymałych i trwałych, wolnych od bisfenolu (BPA) materiałów.
Kwestia zachowania witamin jest dla mnie kluczowa. Zdecydowałam się więc na wyciskarkę do soku: https://www.eujuicers.pl/wyciskarka-soku-omega-80068226-chrom
OdpowiedzUsuńFajnie, że powstają tego typu blogi. Dzięki temu propagowany jest zdrowy tryb życia.
Zdecydowanie z wyciskarki. Nie bez powodu te urządzenia są droższe, z ich pomocą można zrobić o wiele zdrowsze i bogatsze w smaku soki. Dobre są te urządzenia https://zdrovi.pl/k/wyciskarki-do-sokow-wolnoobrotowe/ z tego co czytałam najlepsze na rynku a niektóre dostępne w promocyjnych cenach.
OdpowiedzUsuń