poniedziałek, 17 listopada 2014

MĄKA I CHLEB



  

                                                        TAKI CHLEB -  JAKA MĄKA.


    Na pewnym opakowaniu mąki pełnoziarnistej jest napisane między innymi:  Chcesz utrzymać formę… zamień zwykłą mąkę na mąkę pełnoziarnistą.

    Mąka pełnoziarnistą możemy kupić lub zrobić w domu mieląc całe ziarna różnych zbóż. Ta, na pewno będzie najlepsza. A korzyści z wypieku domowego chleba odczujemy, jak to się mówi na własnej skórze. Naprawdę warto.

    Oczywiście najlepiej wypiekać chleb czy bułki  samemu, w domowej piekarni, . Wtedy wiemy co zjadamy. A że chleb czyli pieczywo, jest produktem, który chętnie zajadamy, warto włożyć nieco wysiłku, aby mieć ten najlepszy, czyli domowy, bez polepszaczy i długo utrzymujący świeżość.  
     Kupując  chleb w sklepie , nie do końca wiemy jakie składniki zawiera, gdyż nie zawsze są one wypisane na opakowaniu. Poza tym czy do końca możemy ufać producentom?  Często skład pieczywa piekarnie trzymają w sekrecie.

     Gdybyśmy wiedzieli jakie składniki znajdują się czasem w kupowanym pieczywie, na pewno odechciałoby się je jeść. Może czasem lepiej nie dociekać.

    W sklepach chleb, który możemy nazwać gorszym, za czym stoi niska cena, wypiera z naszego jadłospisu chleb lepszy, na który często nie wszystkich stać.

    Dlatego właśnie warto wypiekać chleb w domu, taki, który służy zdrowiu. Wbrew pozorom nie jest to pracochłonne i drogie.,

    Przy wypieku chleba bardziej liczy się rodzaj mąki, jaki do tego użyjemy oraz, dodatki, jakich dodamy do ciasta. A jest ich naprawdę dużo, różne zioła, świeże i suszone, owce, nasiona,  kasze, warzywa i co fantazja podpowie.

    Były kiedyś takie czasy, gdy chleb kobiety wypiekały same. Używały do tego mąki z młyna. Była ona produktem nisko przetworzonym, nierafinowanym,  więc najlepszym dla odżywienia organizmu.  Ponieważ w zarodku i otrębach znajduje się mnóstwo niezwykle cennych i niezbędnych dla organizmu substancji odżywczych, błonnika,  witamin i soli mineralnych. Podczas procesu rafinacji te substancje znajdujące się w zewnętrznej warstwie ziarna, zostają usunięte.


   Najwięcej witamin z grupy B znajduje się w otrębach – 56,8%, w zarodku zaś – 24%, a w bielmie, które stanowi największą część ziarna, znajduje się najmniej witaminy B, bo tylko 19,2%. 

    Im bielszą mąkę otrzymujemy podczas oczyszczania ziaren, tym więcej witaminy B odrzucamy. Podczas procesu oczyszczania najwięcej witamin i składników mineralnych traci się już na początku procesu oczyszczania. Straty są duże np. tracimy 90% B7,czyli  biotyny , 86% B1- ważnej dla układu nerwowego i  zdolności koncentracji , tyle samo Wit. E – o właściwościach antyoksydacyjnych, 80% PP czyli niacyny, 70% B2 – ważnej dla urody,  60% B6 ważnej dla osób z nadwagą. 
    Oprócz tego tracimy duże ilości składników mineralnych. Np. 87% chromu,  84% żelaza, 78% fosforu, 77% potasu, 72% magnezu, 71% manganu i cynku i 68% błonnika, odgrywającego duże znaczenie w codziennej diecie.


     Warto więc wiedzieć, jakie pieczywo kupujemy, z jakiej mąki jest upieczony chleb, z mąki z pełnego przemiału czy też ze wzbogaconej witaminami syntetycznym, ponieważ wcześniej zostały one usunięte podczas oczyszczania, aby mąka była bielsza. 
    Mąka wzbogacana, zwana mąką ubogą wcale nie jest lepsza od pełnoziarnistej.  Dla producentów, którzy pieką duże ilości różnego rodzaju pieczywa ważne jest, aby mąka do wypieku była przede wszystkim łatwa w  przechowaniu..

    Podczas obróbki z cennych składników odżywczych zostają pozbawione wszystkie zboża, czyli żyto, pszenica, jęczmień, kukurydza oraz ryż.

 A podczas procesu rafinacji zboża tracą oprócz błonnika również białko i tłuszcz, dobry tłuszcz roślinny, nienasycony, tracą sterole roślinne, obniżające poziom cholesterolu , wytwarzające  Wit. D i hormony.  Tak więc przy spożywaniu  tylko pieczywa białego  podnosi się ryzyko chorób układu krążenia czy otyłości.

    
    To tylko garść informacji, które warto prześledzić, aby wprowadzić do diety pieczywo z mąki pełnoziarnistej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz