wtorek, 24 lutego 2015

JAK STOSOWAĆ CZARNUSZKĘ?



     Informacje o  właściwościach leczniczych czarnuszki znane od bardzo dawna, są obecnie potwierdzane badaniami nad tą roślinką, które prowadzą renomowane wyższe uczelnie. Jest doceniana również w kosmetologii i w kuchni, jako przyprawa.
      Czarnuszkę można stosować zarówno zewnętrznie  jak i wewnętrznie. Do tego celu używa się całych lub utłuczonych bądź zmielonych nasion oraz, olej tłoczony na zimno.

             Jak stosować czarnuszkę i olej czarnuszkowy  w celach zdrowotnych?

 Proszek z czarnuszki można zażywać od 1 do 2 łyżeczek dziennie. Można na przykład łączyć go ze świeżym, domowym sokiem z owoców i warzyw,  dodawać do różnego rodzaju past na kanapki, posypywać sałatki i surówki, dodawać do pieczonego, domowego pieczywa, przyprawiać mięsa, kapustę oraz łączyć według smaku  z różnymi potrawami.

Olej z czarnuszki można przyjmować od 1 do 3 łyżeczek dziennie w zależności od nasilenia schorzenia. Najlepiej przyjmować bezpośrednio przed posiłkiem. Wydaje się, że 1 łyżeczka jest dobrą dawką wspomagającą zdrowie, korzystnie wpływającą na układ odpornościowy, trawienny, obniża poziom cukru we krwi, zapobiega zawałom serca i miażdżycy. W terapii prozdrowotnej dla dzieci zaleca się zmniejszenie dawki o połowę.



Alergikom i astmatykom najlepiej przysłuży się napar z czarnuszki.

Łyżkę rozdrobnionych nasion zalewamy  szklanką wrzącej  wody lub mleka, parzymy przez kilkanaście minut, przecedzamy i pijemy dodając ewentualnie łyżeczkę miodu. Zaleca się pić 2-3 razy dziennie po 1/3 szklanki.
 Badania przeprowadzane na pacjentach w wieku od 6 do 17 lat z objawami kataru, astmy, egzemami,  wykazały, że po kilku tygodniach stosowania oleju ( dawka 3x dz. po 2 kapsułki przez 6-8 tygodni) u 80% badanych poprawiły się kliniczne objawy choroby. Warto zaznaczyć, że dotyczyło to szczególnie dzieci. Stwierdzono, że po kilkunastu dniach, gdy pojawi się poprawa, dawkę można zmniejszyć do 2 , a potem 1 kapsułki dziennie.  Przy czym nasiona czarnuszki uznano za bezpieczną alternatywę leczenia standardowego, zaznaczając iż do tej pory nie spotkano się z innym surowcem zielarskim o tak silnym działaniu przeciwalergicznym przy jednoczesnej dużej skuteczności.
Przy innych problemach z układem oddechowym napar należy pić częściej ale w małych dawkach.

Leczenie zapalenia zatok i kataru.
Krople do nosa - łyżkę rozdrobnionych nasion łączymy ze 100 ml  roztworu  soli fizjologicznej 0,9% (kupionym  w aptece). Mieszaninę pozostawiamy aż naciągnie, około 30 minut, następnie przecedzamy i  filtrujemy.

Nieżyt oskrzeli, choroby układu oddechowego.
Sporządzić odwar leczniczy: 1 łyżeczkę rozdrobnionych nasion zalać wrzącą wodą lub mlekiem, odstawić na kilkanaście minut, przecedzić. Napar pić 2-3 razy dziennie w ilości około pół szklanki, można osłodzić miodem. W przypadku mocniejszych dolegliwości układu oddechowego pić małymi porcjami co 2 - 3 godziny.

Skóra, trądzik, łuszczyca, reumatyzm, ból mięśni, nerwoból.
Nalewka z czarnuszki. Pół szklanki zmielonych nasion zalać 250 ml alkoholu 40%, po czym odstawić na 7 dni i  przefiltrować. Używać do przemywania, wcierania w  bolące i chore miejsca. W celu przemywania skóry twarzy należy roztwór rozcieńczyć - łyżeczkę nalewki wymieszać z niegazowaną wodą mineralną.

Naparem  z czarnuszki można przemywać skórę kilka razy dziennie. Miejsca zmienione chorobowo można  zamiennie smarować olejem  z czarnuszki.

Miód czarnuszkowy- kaszel, przeziębienie, chore zatoki.
Na każdą łyżkę miodu dać 1 łyżeczkę czarnuszki, 1 łyżeczkę wódki 40%  lub wina. Wlać do butelki, wymieszać i odstawić  aż naciągnie i dobrze wymiesza się z miodem. Przecedzić i zażywać 2 razy dziennie po 1 łyżce, profilaktycznie , a w przypadku choroby 1 łyżkę co 6 godzin. 

Miód czarnuszkowo- ziołowy - przeziębienie, choroby układu oddechowego, odporność.
Połączyć 3 łyżki rozdrobnionej czarnuszki, 2 łyżeczki utłuczonych goździków, 1 łyżeczkę anyżu ze 100 ml miodu i 10 kroplami olejku z tymianku. Dokładnie wymieszać. Zażywać po łyżeczce 3 razy dziennie.


Problemy żołądkowe, bóle wątroby, żółtaczka, przeciw robakom, zaburzenia miesiączkowania.
Łyżeczkę nasion zalać dwiema szklankami wody i gotować na wolnym ogniu do 15 minut. Odcedzić, pić ciepły wywar podzielony na 3 porcje dziennie.

Peeling i maseczka z czarnuszki.
Do 1  łyżki zmielonej czarnuszki dodać łyżkę oliwy z oliwek. Nałożyć na skórę twarzy na 15 minut, zmywając wykonywać delikatny peeling. Nasiona należy bardzo drobno zmielić aby nie podrażnić skóry.

Higiena jamy ustnej.
Zamiast gumy do żucia żuć całe nasiona czarnuszki, zapewnia świeżość oddechu a jednocześnie zalecane dla polepszenia ogólnej kondycji organizmu.

   Czarnuszka to bezpieczny surowiec zielarski. Używany od wielu tysięcy lat. Często jest dobrą alternatywą dla leków. Stale prowadzone są badania nad jej właściwościami, ze względu na jej skuteczność.
Warto więc bliżej zainteresować się nią i zacząć używać. Oczywiście z korzyścią dla naszego zdrowia, tym bardziej, że nawet przy chorobie wrzodowej nie podrażnia żołądka. Ale kobiety w ciąży powinny jak zawsze zachować ostrożność i nie zażywać czarnuszki bez konsultacji z lekarzem, tym bardziej, że do końca nie są zbadane wszystkie właściwości czarnuszki.

    Przy zakupie oleju trzeba zwrócić uwagę na kilka spraw.
Powinien to być olej tłoczony na zimno, nierafinowany, pozbawiony wszelkich substancji chemicznych. Należy przechowywać go w miejscu chłodnym, w butelce z ciemnego szkła. Czas przydatności o około 3 miesięcy od daty wytworzenia.







Przedstawione tu informacje nie stanowią porady lekarskiej, służą  wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, dlatego nigdy nie mogą zastąpić opinii pracownika służby zdrowia.







3 komentarze:

  1. Od dwóch dni regularnie używam nasionek czarnuszki w postaci ziarenek ,po około jednego miesiąca podzielę się opinią .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Piję wywar z czarnuszki przy astmie 0,5szklanki przed spaniem .Duszności ustępują ,przy katarze wywarem zakrapiam nos ,swietnie działa polecam.Iwona

    OdpowiedzUsuń