Nigella sativa - czarny kminek, to nazwa łacińska czarnuszki, niepozornej roślinki z małymi ziarnami o wielkiej mocy.
Była stosowana w medycynie starożytnej.
W starożytności mówiono, że jej nasionka i olej z niej pozyskiwany leczy wszystko oprócz śmierci. W grobowcu Tutenchamona, jednego z najbardziej znanych i zarazem tajemniczych faraonów znaleziono fiolkę z olejem z czarnuszki. dlatego zyskała nazwę " złoto faraonów". Wiadomo też, że faraonowie byli leczeni na najróżniejsze schorzenia przez swoich osobistych lekarzy, właśnie olejem z czarnuszki.
Dzisiejszy naukowcy przeprowadzili około 1000 badań nad właściwościami zdrowotnymi tej pięknej rośliny, potwierdzając, że stanowi ona panaceum na liczne dolegliwości.
Surowcem leczniczym są nasiona i olej czarnuszkowy.
Najwyższe ilości wartościowych substancji zawiera czarnuszka z upraw egipskich.
Posiada wyjątkowo wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 80 %), a zwłaszcza kwasu linolowego- omega 6 (ok. 55 %), kwasu oleinowego (22 %) i kwasu alfa-linolenowego-omega 3 (ok. 1%). Ale czarnuszka uprawiana w innych częściach świata jest równie cenna.
Wzmacnia organizm szczególnie na przełomie sezonów, gdy jesteśmy bardziej narażeni na wszelkie przeziębienia. Zwiększa liczbę limfocytów i makrofagów, komórek tworzących układ immunologiczny, chroniący organizm przed chorobami. Działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo.
Ma silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze, a to za przyczyną tymochinonu. Jest to olejek eteryczny o wyjątkowo skutecznym działaniu również antynowotworowym.
Jakie jeszcze substancje aktywne mają w sobie czarne ziarenka?
Po pierwsze różnorodne kwasy tłuszczowe np. linolowy- nienasycony, należący do grupy omega 6, kwas alfa-linolenowy - omega 3, są niezbędnym składnikiem diety i trzeba je dostarczać do organizmu z pożywieniem. Oprócz nich występuje tu rzadki w przyrodzie kwas tłuszczowy eikozadienowy, palmitynowy i inne.
W czarnuszce znajdziemy też fosfolipidy- podstawowy budulec błon komórkowych, fitosterole- m.inn. obniżają poziom złego cholesterolu, zmniejszają ryzyko zawału serca, udaru mózgu, wzmacniają układ odpornościowy, oprócz tego 8 z 9 niezbędnych aminokwasów.
W nasionach znajdują się witaminy A, E, F, B1,B3, B6, B7- biotyna, oraz liczne związki mineralne : cynk, selen, wapń, magnez, żelazo, potas, sód.
Wspomniany wyżej tymochinon ma wyjątkowo skuteczne działanie przeciwnowotworowe. Badania potwierdzają jego zdolność do blokowania rozwoju komórek nowotworowych trzustki i prostaty oraz jego skuteczne zapobieganie przerzutom na inne tkanki. Działając silnie antyutleniająco, ma zdolność wywołania zaprogramowanej śmierci komórek rakowych, przy czym nie działa ze szkodą na zdrowe komórki. Przeprowadzano wiele badań dotyczących różnych nowotworów jak: białaczka, nowotwór płuc, okrężnicy, piersi, jelita grubego, wątroby, mózgu, oraz prostaty i trzustki. W tym ostatnim przypadku badania potwierdzają, ze rokowania są dobre.
Ekstrakt z czarnuszki daje szansę na zmniejszenie wielkości guzów nowotworowych, hamowanie ich rozwoju i przerzutów oraz zmniejszanie stanów zapalnych w obrębie trzustki. Jego skuteczność w profilaktyce raka trzustki mają potwierdzić kolejne badania. Tym bardziej, że nie występują skutki uboczne przy jego stosowaniu.
Niektórzy badacze twierdzą, że może wpływać na zmniejszenie wielkości guzów nowotworowych, ale
także hamować ich rozwój, przerzuty i zmniejszać ilość stanów zapalnych w
obrębie trzustki.
Niektórzy badacze twierdzą, że czarnuszka potrafi szybciej niż chemia zniszczyć nowotwór nie pustosząc organizmu , a wzmacniając komórki zdrowe i mobilizując je do walki z chorobą. Przy czym niezbędna jest zmiana diety oraz najwcześniejsze jak to możliwe podjęcie kuracji.
Natomiast w czasie radioterapii czarnuszka zapobiega uszkodzeniom wywołanym promieniowaniem jonizującym. Po jej podaniu obserwowano obniżenie poziomu markerów stresu oksydacyjnego i wzrost aktywności przeciwutleniaczy.
Właściwości czarnuszki pomagają przy w obniżaniu ciśnienia krwi, zmniejszając ryzyko powstawania zakrzepów i zatorów. Przede wszystkim chroni ona przed wzrostem homocysteiny, która prowadzi do rozwoju miażdżycy.
Czarnuszka znajduje zastosowanie w profilaktyce chorób układu krążenia, obniżając ciśnienie i poziom cholesterolu LDL, a podnosząc poziom HDL.
Czarnuszka chroni wątrobę i nerki oczyszczając organizm z toksyn.
Przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych poprzez obniżanie stężenia szczawianów w moczu.
Spożywanie nasion czarnuszki ma działanie antycukrzycowe, reguluje bowiem poziom cukru we krwi. Chroni trzustkę jednocześnie sprzyjając jej regeneracji i rozrastaniu się oraz odnawianiu wysp trzustkowych beta odpowiedzialnych za produkcję insuliny.
Nasiona czarnuszki działają przeciwwrzodowo na żołądek. Udowodniono też ich skuteczność przeciwko bakteriom Helicobacter pylori, bakterii, która wywołuje chorobę wrzodową żołądka. Wspomagając wydzielanie żółci przynoszą ulgę w przypadku objawów refluksu żołądkowo- przełykowego.
Jest również pomocna dla astmatyków. Wykazano, że spożywanie przez astmatyków wyciągu z nasion czarnuszki w sposób znaczący zmniejsza nasilenie objawów i częstotliwość ataków astmatycznych, wspomagając rozszerzenie oskrzeli i produkcję mniej lepkiego śluzu podczas infekcji dróg oddechowych, co w konsekwencji prowadzi do zmniejszenia dawek przyjmowanych leków. Łagodzi też katar alergiczny i skórne objawy alergii.
Z badań przeprowadzonych na dzieciach wynika, że czarnuszka posiada właściwości przeciwpasożytnicze. Skutecznie zwalcza tasiemczycę, owsiki, blastocytozę, przywry i włośnia krętego. Nie zaobserwowano przy tym żadnych działań ubocznych.
Czarnuszka pomaga też uporać się z anemią.
Chroni przed osteoporozą, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych i silnemu działaniu antyzapalnemu i antyutleniającemu, zwiększając gęstość mineralną kości.
W badaniach na szczurach, w przypadku stanów zapalnych związanych z artretyzmem reumatycznym , zaobserwowano pozytywne efekty działania czarnuszki.
Stwierdzono również jej kojące działanie na ośrodkowy układ nerwowy
( działanie antydepresyjne). Zwiększa odporność na stres i lęki, poprawia samopoczucie, uspokaja.
Może być pomocna w zwalczaniu symptomów epilepsji czy choroby Parkinsona.
Czarnuszka wpływa tez pozytywnie na układ rozrodczy. Reguluje miesiączkowanie, działając rozkurczowo łagodzi bóle menstruacyjne ( polecane picie odwaru). U mężczyzn naturalnie podnosi poziom testosteronu.
Należy jednak pamiętać, że samo zażywanie czarnuszki, mimo jej właściwości nie zastąpi zdrowego stylu życia. Chcąc dostrzec pozytywne zmiany w organizmie, zwłaszcza, gdy coś dolega, należy zawsze wprowadzić zmiany w diecie.
Ten tekst nie stanowi porady medycznej czy farmaceutycznej . Stanowi jedynie informację uzyskaną z różnych źródeł.
W następnych postach - o stosowaniu czarnuszki i właściwościach oleju z czarnuszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz