środa, 18 lutego 2015

OLEJ Z CZARNUSZKI



                            


     
                                           Czarnuszka siewna – piękna panna w zieleni.

      Uprawiana jest w Polsce w rejonach południowych. Ale najwięcej jej stosuje się w krajach arabskich, Bułgarii, Indii i Turcji. Jej nasiona są przedmiotem prac badawczych w ośrodkach naukowych na całym świecie. Z jej czarnych nasion, w procesie wyciskania na zimno,  pozyskuje się niezwykle cenny olej. 
Pełni on funkcję przeciwutleniacza.

     Zawiera  aż 84% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są to: kwas linolowy (omega-6) - około 60 proc., kwas oleinowy (omega-9) - około 25 proc. i kwas alfa-linolenowy (omega-3) - około 1 proc. Są to kwasy egzogenne, których nasz organizm nie wytwarza, muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Dzięki nim organizm produkuje inne kwasy tłuszczowe.
Odpowiadają one za produkcję prostaglandyny -  hormonu powstającego we wszystkich tkankach organizmu,  odpowiadającego za podstawowe procesy życiowe. Należą do nich między innymi powstawanie i wzrost komórek, bicie serca, płodność, ciśnienie i krzepnięcie krwi, pobudzają układ immunologiczny do obrony przed infekcjami, zwiększają przepływ krwi przez nerki, diurezę, wydzielanie sodu i potasu, chronią przed wolnymi rodnikami, wpływają na stan napięcia mięśni gładkich i metabolizm tłuszczów, regulując poziom cholesterolu.

     Najważniejszym związkiem oleju  z czarnuszki jest  TYMOCHINON – składnik olejku eterycznego, o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbólowym, chroniącym nerki i wątrobę, a przede wszystkim wykazującym potencjalne działanie antynowotworowe.  Oprócz tego olej  z czarnuszki zawiera Wit. E, beta karoten, biotynę i inne witaminy z grupy B, mikroelementy i przeciwutleniacze, taniny ( antyoksydacja, naturalny konserwant),  flawonoidy, bielmo bogate w aminokwas walinę.

     Olej  z czarnuszki ma intensywny, korzenny zapach i lekko gorzkawy smak.


Wysoka zawartość różnorodnych związków czynnych sprawia, że olej  z czarnuszki ma zdolność tłumienia stanów zapalnych. Podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów. 


     Niezwykle istotne jest stosowanie oleju w zwalczaniu raka. Aktywność przeciwnowotworową czarnuszki uznano już tysiące lat wcześniej, lecz badania naukowe podjęto dopiero w latach trzydziestych minionego wieku.

     Jak potwierdzają badania, hamuje on aktywność komórek rakowych, nawet niszczy pewne ich rodzaje, co jest obiecujące w leczeniu ludzi. Stosuje się go przeciwko rakowi systemu krwionośnemu, przy raku nerek, wątroby, płuc, piersi, prostaty, szyjki macicy, skóry, trzustki, jelita grubego, mózgu, białaczki czy chłonniaka.. Przy tym jest środkiem bezpiecznym. Ponadto z badań tureckich naukowców  wynika, że u  szczurów, olej czarnuszkowy stosowany  przed naświetlaniem i przez 10 dni po nim chroni  przed szkodliwymi skutkami radioterapii. Podobnie działa płynny wyciąg z czarnuszki.

     Zdecydowana większość badań co do stosowania oleju na raka, czy w ogóle czarnuszki,  była lub jest przeprowadzana na chorych i zdrowych szczurach lub myszach oraz na komórkach rakowych ludzkich w eksperymentach laboratoryjnych. 
Naukowcy ostrożnie podchodzą do badań na ludziach,  chociaż nasiona i olej  z tej rośliny był z powodzeniem stosowany leczniczo już kilka tysięcy lat temu.



     Przeprowadzone badania dowodzą, że leczenie olejem z czarnuszki, jego regularne przyjmowanie przez 6-8 tygodni,  w sposób istotny poprawia kliniczne objawy astmy oskrzelowej, egzemy atopowej, kataru alergicznego. ( Poprawa u 80% badanych).
 
     Działa przeciwwrzodowo na żołądek i dwunastnicę .  Zalecany na liczne dolegliwości żołądkowe jak ; nieżyt żołądka, refluks.  Czarnuszka ma również udowodnioną skuteczność przeciwko bakteriom Helicobacter pylori, bakterii, która jest jedną z przyczyn choroby wrzodowej żołądka.

     Badania kliniczne potwierdzają, że stosowanie oleju wpływa istotnie na obniżenie poziomu glukozy,
 trójglicerydów i cholesterolu, może więc zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2.

     Regularne zażywanie oleju pomoże przy anemii. Wpływa na poprawę funkcji wątroby.

     Olej  z czarnuszki ma również działanie przeciwpasożytnicze ( tasiemiec, owsiki, przywra, włosień kręty). Pod tym względem olej  z czarnuszki działa silniej niż olej czosnkowy.

     Zarówno tłuczone lub mielone ziarenka, jak i olej  z czarnuszki można stosować przy dolegliwościach z cerą (trądzik), różnych chorobowych zmian skórnych, np. przy atopowym zapaleniu skóry, łuszczycy, grzybicy, wysypkach, przy zakażeniach bakteryjnych czy poparzeniach słonecznych. Poprawia kondycję suchej i starzejącej się skóry.

     W terapiach aromatycznych pomaga wyciszyć stres, uspokaja, pomaga przy zasypianiu.

Informacje te świadczą o tym, że czarnuszka siewna może wspomagać proces leczenia w  przypadku wielu chorób poważnych i drobniejszych dolegliwości.  Zawsze jednak należy upewnić się co do jej stosowania.



Przedstawione tu informacje nie stanowią porady lekarskiej, służą  wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, dlatego nigdy nie mogą zastąpić opinii pracownika służby zdrowia.











1 komentarz: