niedziela, 17 sierpnia 2014

SOKI DLA ZDROWIA



  

   Ojciec  sokoterapii dr Norman W. Walker  powiedział - 
  „ Nie ma na świecie takiej pigułki, która mogłaby dostarczyć niezbędnego pożywienia naszej krwi.  Leki są w tym przypadku rodzajem protezy. Świeże i odpowiednio wyciśnięte soki stanowią najlepszy, żywy pokarm,  jaki możemy dostarczyć naszemu organizmowi.  Dzięki sokom szybciej  się zregenerujemy i przywrócimy organizmowi stan równowagi.  Picie surowych soków z warzyw i owoców jest najpewniejszą, najskuteczniejszą , a także najszybciej działającą metoda odżywiania organizmu”.

     Coraz częściej jesteśmy świadomi tego, jakie zagrożenia niesie ze sobą współczesny styl życia. Mamy bowiem bardzo poważny udział w powstawaniu chorób cywilizacyjnych.  Wiemy, że organizm do życia potrzebuje energii. Jej źródłem jest pożywienie, woda, słońce oraz powietrze. Coraz powszechniejsza staje się świadomość, że jakość naszego pożywienia pozostawia wiele do życzenia. Dlatego warto dostarczać organizmowi tych wszystkich cennych substancji, jakie mają w sobie świeżo wyciskane soki. Tym bardziej, że trawimy i przyswajamy je lepiej niż pokarm stały, bez obawy, że przedawkujemy witaminy czy minerały. Np. soki z zielonych warzyw mają niezwykle uzdrawiające działanie, ponieważ obfitują w chlorofil – zieloną krew roślin (cząsteczka chlorofilu jest niemal identyczna jak cząsteczka hemoglobiny).   

     Główną rolę w sokoterapii odgrywają warzywa ze względu na niski ładunek glikemiczny (niska zawartość węglowodanów) . Soki ze wszystkich warzyw pełnią nieocenioną rolę w profilaktyce zdrowia, odbudowując siły witalne organizmu zwłaszcza przy rekonwalescencji, zapobiegają chorobom przewlekłym oraz istnieją doniesienia, że picie odpowiednio dużej ilości soków cofa wiele chorób. Dlatego wiele diet jest opartych na ich piciu, gdyż są pokarmem uruchamiającym proces samoleczenia organizmu.

To tylko celem przypomnienia poprzedniego wpisu.

      Teraz  kilka przykładów :

Rozbudzający na śniadanie : grejpfrut bez skóry, cytryna (zawsze obieramy bardzo cienko), plastry ananasa i melona. jeżeli nie mamy jakiegoś składnika, nie szkodzi, wykorzystujmy te owoce jakie mamy. 
A teraz propozycje na świeżo wyciskane soki polecana na różne schorzenia.


Anemia:  marchew, burak, seler naciowy, szpinak, rukiew wodna, jarmuż, mniszek lekarski

Astma: marchew, karczoch, czarna rzodkiew, lub czerwone rzodkiewki, szpinak, seler naciowy, kapusta

Bezsenność:  sałata, szpinak, seler naciowy

Cukrzyca:  kapusta, czosnek, granat, jarmuż, grejpfrut, cykoria
 Depresja:  świeży ogórecznik lekarski z kwiatami, korzeń kopru włoskiego, mango, kapusta, buraki

Detoksykacja:  marchewka, rzodkiewka, ogórek, seler, pietruszka natka, szpinak, sałata, kapusta, jarmuż

Energia: burak (zaraz po wyciśnięciu), cytyna
Kamienie: burak, marchew

Nadciśnienie: burak, granat, szpinak, czosnek, winogrona, cytryna (żółta skórka wraz z białym miąższem)

Nowotwór:  kapusta, marchew, burak, kalafior, brokuły, czosnek, seler naciowy, jabłko, mniszek lekarski

Nerwowość:  marchewka, seler naciowy, sałata masłowa, cykoria, fasolka szparagowa, brukselka

Obrzęki, opuchlizna:  szpinak, dynia, arbuz, jarmuż

Otyłość: kapusta (tuż po wyciśnięciu), jabłka, pomidory, dynia, cytryna

Reumatyzm:  bóle w kościach,  : marchewki, burak, seler naciowy, szpinak, ogórek, rukiew wodna, świeży chrzan

Serce, układ krążenia:  burak, kapusta, czosnek, arbuz, jarmuż, pomidor

Trądzik: choroby skóry:  marchewki, ogórek, cytryna, jabłko, sałata, szpinak, karczoch, surowy ziemniak  lub owocowy z jabłka, winogron czerwonych, moreli

Wątroba: marchew, szparagi, ogórek, jabłko, kapusta lub mniszek lekarski, arbuz, czarna porzeczka, surowe ziemniaki, granat, cykoria

Wrzody żołądka, jelit :  kapusta, ziemniak, mięta, biała kapusta, marchew, seler naciowy, czarna rzodkiew, jarmuż, szpinak

Wzrok: marchewki, jagody, jabłko, morele, szpinak

    To oczywiście nie wszystko. Ale na pewno można stwierdzić, że prym wiedzie burak, kapusta, jarmuż, seler naciowy, marchewka oraz ziemniak. Oczywiście skład można modyfikować.

    Dobrze przypomnieć, że pijemy je świeżo po zrobieniu, gdyż im dłużej stoją, tym więcej wartości odżywczych tracą, utleniając się. Dla dorosłych zaleca się picie soków nierozcieńczonych. Dzieci piją w mniejszych ilościach oraz najlepiej lekko rozcieńczone, ze względu na młody układ trawienny.

WAŻNE! Sok z surowych ziemniaków należy po wyciśnięciu odstawić na minimum 30 minut, pić płyn  z nad osadu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz