Ojciec sokoterapii
dr Norman W. Walker powiedział -
„ Nie ma na świecie takiej pigułki, która
mogłaby dostarczyć niezbędnego pożywienia naszej krwi. Leki są w tym przypadku rodzajem protezy. Świeże
i odpowiednio wyciśnięte soki stanowią najlepszy, żywy pokarm, jaki możemy dostarczyć naszemu
organizmowi. Dzięki sokom szybciej się zregenerujemy i przywrócimy organizmowi
stan równowagi. Picie surowych soków z
warzyw i owoców jest najpewniejszą, najskuteczniejszą , a także najszybciej
działającą metoda odżywiania organizmu”.
Coraz częściej jesteśmy
świadomi tego, jakie zagrożenia niesie ze sobą współczesny styl życia. Mamy
bowiem bardzo poważny udział w powstawaniu chorób cywilizacyjnych. Wiemy, że organizm do życia potrzebuje
energii. Jej źródłem jest pożywienie, woda, słońce oraz powietrze. Coraz
powszechniejsza staje się świadomość, że jakość naszego pożywienia pozostawia
wiele do życzenia. Dlatego warto dostarczać organizmowi tych wszystkich cennych
substancji, jakie mają w sobie świeżo wyciskane soki. Tym bardziej, że trawimy
i przyswajamy je lepiej niż pokarm stały, bez obawy, że przedawkujemy witaminy
czy minerały. Np. soki z zielonych warzyw mają niezwykle uzdrawiające działanie,
ponieważ obfitują w chlorofil – zieloną krew roślin (cząsteczka chlorofilu jest
niemal identyczna jak cząsteczka hemoglobiny).
Główną rolę w sokoterapii odgrywają warzywa ze względu na
niski ładunek glikemiczny (niska zawartość węglowodanów) . Soki ze wszystkich
warzyw pełnią nieocenioną rolę w profilaktyce zdrowia, odbudowując siły witalne
organizmu zwłaszcza przy rekonwalescencji, zapobiegają chorobom przewlekłym
oraz istnieją doniesienia, że picie odpowiednio dużej ilości soków cofa wiele
chorób. Dlatego wiele diet jest opartych na ich piciu, gdyż są pokarmem
uruchamiającym proces samoleczenia organizmu.
To tylko celem przypomnienia poprzedniego wpisu.
Teraz kilka
przykładów :
Rozbudzający na śniadanie : grejpfrut bez skóry, cytryna
(zawsze obieramy bardzo cienko), plastry ananasa i melona. jeżeli nie mamy jakiegoś składnika, nie szkodzi, wykorzystujmy te owoce jakie mamy.
A teraz propozycje na świeżo wyciskane soki polecana na różne schorzenia.
Anemia: marchew,
burak, seler naciowy, szpinak, rukiew wodna, jarmuż, mniszek lekarski
Astma: marchew, karczoch, czarna rzodkiew, lub
czerwone rzodkiewki, szpinak, seler naciowy, kapusta
Bezsenność: sałata, szpinak, seler naciowy
Cukrzyca:
kapusta, czosnek, granat, jarmuż, grejpfrut, cykoria
Depresja: świeży
ogórecznik lekarski z kwiatami, korzeń kopru włoskiego, mango, kapusta, buraki
Detoksykacja: marchewka,
rzodkiewka, ogórek, seler, pietruszka natka, szpinak, sałata, kapusta, jarmuż
Energia: burak (zaraz po wyciśnięciu), cytyna
Kamienie: burak, marchew
Nadciśnienie: burak, granat, szpinak, czosnek, winogrona,
cytryna (żółta skórka wraz z białym miąższem)
Nowotwór: kapusta, marchew, burak, kalafior, brokuły,
czosnek, seler naciowy, jabłko, mniszek lekarski
Nerwowość: marchewka,
seler naciowy, sałata masłowa, cykoria, fasolka szparagowa, brukselka
Obrzęki, opuchlizna: szpinak, dynia, arbuz, jarmuż
Otyłość: kapusta (tuż po wyciśnięciu), jabłka,
pomidory, dynia, cytryna
Reumatyzm: bóle w kościach, : marchewki, burak, seler naciowy, szpinak,
ogórek, rukiew wodna, świeży chrzan
Serce, układ krążenia: burak, kapusta, czosnek, arbuz, jarmuż,
pomidor
Trądzik: choroby skóry: marchewki, ogórek, cytryna, jabłko, sałata,
szpinak, karczoch, surowy ziemniak lub
owocowy z jabłka, winogron czerwonych, moreli
Wątroba: marchew, szparagi, ogórek, jabłko, kapusta
lub mniszek lekarski, arbuz, czarna porzeczka, surowe ziemniaki, granat, cykoria
Wrzody żołądka, jelit : kapusta, ziemniak, mięta, biała kapusta,
marchew, seler naciowy, czarna rzodkiew, jarmuż, szpinak
Wzrok: marchewki,
jagody, jabłko, morele, szpinak
To oczywiście nie wszystko. Ale na pewno można stwierdzić,
że prym wiedzie burak, kapusta, jarmuż, seler naciowy, marchewka oraz ziemniak.
Oczywiście skład można modyfikować.
Dobrze przypomnieć, że pijemy je świeżo po zrobieniu, gdyż
im dłużej stoją, tym więcej wartości odżywczych tracą, utleniając się. Dla dorosłych
zaleca się picie soków nierozcieńczonych. Dzieci piją w mniejszych ilościach
oraz najlepiej lekko rozcieńczone, ze względu na młody układ trawienny.
WAŻNE! Sok z surowych ziemniaków należy po wyciśnięciu odstawić na minimum 30 minut, pić płyn z nad osadu.
WAŻNE! Sok z surowych ziemniaków należy po wyciśnięciu odstawić na minimum 30 minut, pić płyn z nad osadu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz