czwartek, 28 sierpnia 2014

Jabłka - dobre na prawie wszystko.




  
    Jabłka mają wiele symbolicznych znaczeń.  Są w kształcie okrągłe więc kojarzone z doskonałością. Symbolizują zdrowie, płodność, nieśmiertelność, doskonałość, miłość czy urodę. Barwa czerwona i złota, jaką najczęściej mają, uczyniły z jabłka atrybut władzy, potęgi  i bogactwa.

   Znanych jest  wiele odmian jabłek. Różnią się kolorem, wielkością, kształtem i smakiem.  Oprócz tego, że są bardzo smaczne , to przede wszystkim zdrowe przy tym  lekkostrawne.

   Najlepiej  jeść  je surowe, gdyż zawierają w 100 gramach tylko około 46 kcal. W owocu znajdziemy kwasy organiczne, sole mineralne, cukry, witaminy  A, C, D, K, E, z grupy B, wapń, magnez, potas, fosfor, cynk, fluor, selen, mangan, krzem, sód  oraz błonnik, przedłużający uczucie sytości . 
Najważniejsza jest w jabłku witamina C, a najbogatsze w nią są owoce dojrzałe. Im jabłko kwaśniejsze i mniejsze, tym więcej w nim tej witaminy.

   Już w medycynie ludowej mówiono „ jedz jabłka a  ominiesz lekarza”. Współczesna wiedza medyczna  potwierdza ich prozdrowotne właściwości.  Znacznie redukują wystąpienie różnych chorób. Przede wszystkim podnoszą odporność organizmu , gdyż zawierają kwas ursolowy., który walczy też z otyłością, ponieważ zwiększa ilość tłuszczu brązowego, odpowiedzialnego za spalanie kalorii i zapobiegającego cukrzycy, zapobiega on też stłuszczeniu  wątroby, .

    Często jemy jabłka obrane i bez gniazd nasiennych. Tymczasem skórka jabłka oprócz wit. C zawiera ogromne ilości pektyn , oczyszczających organizm z substancji trujących, wiążących niektóre metale ciężkie i wydalające  je z organizmu. Wpływają na florę bakteryjną w jelicie grubym, regulując perystaltykę jelit. Zmniejszają  też wchłanianie cholesterolu LDL i trójglicerydów.  Wiążąc pektyny w przewodzie pokarmowym zapobiegają przedostawaniu siętrójglicerydów do krwioobiegu.  Tym samym zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem.

    Jedzone na surowo wzmacniają serce, układ nerwowy , mięśnie oraz poprawiają pracę wątroby. Gotowane tarte jabłka leczą biegunki u dzieci, niestrawność i choroby wrzodowe u dorosłych. Surowe jabłka mają właściwości moczopędne , mogą więc zmniejszać obrzęki nóg.

    Jabłka zawierają też przeciwutleniacze – polifenole, o działaniu antykancerogennym., przeciwdziałającym nowotworom jelita grubego i wątroby.

   Zawierają krzem oraz ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, przez co wzmacniają włosy, zęby i paznokcie.

Kwercetyna w nich zawarta pomaga chronić układ krążenia uszczelniając naczynia krwionośne i nie dopuszczające do osadzania się blaszek miażdżycowych. Dodatkowo częste jedzenie jabłek  wpływa na poprawę ciśnienia krwi ( zwłaszcza herbatka ze skórek z wyszorowaną i porządnie sparzoną skórką z cytryny).

    Według badań naukowych jedzenie jabłek przez kobiety w ciąży zmniejsza występowanie astmy u dzieci. Występujące tu flawonoidy mają taki zbawienny wpływ na płuca.

     Zrobiony z  jabłek moszcz jabłkowy, czyli świeży sok,  pomaga przy dolegliwościach pęcherza i nerek,  miażdżycy, ostrym zapaleniu oskrzeli, przy kamicy nerkowej i chronicznym gośćcu stawowym.

    Gryzienie jabłek to doskonałe ćwiczenie dla wzmocnienia naszych dziąseł.

Pomimo swego kwaskowatego smaku jabłka odkwaszają organizm, ponieważ zawierają bardzo dużo zasadowych soli mineralnych.

     Skórkę z obranych jabłek można wykorzystać do zaparzenia herbatki owocowej. Ma ona właściwości dezynfekujące jamę ustną i gardło.

     Najcenniejsze i najbogatsze w składniki lecznicze są jabłka jesienią i na początku zimy, tuż po zbiorach.

Owoce przechowujemy w chłodnym miejscu , najlepiej w lodówce. Nie trzymamy ich  w torbach foliowych lecz w papierowych aby zapewnić odpowiednią wymianę gazową. A ponieważ są ogólnie dostępne warto kupować ich mniej , za to częściej.

    Jabłka to doskonały owoc wykorzystywany do robienia różnych przetworów , słodkich deserów i pikantnych potraw. Warto więc zwracać uwagę, aby nie używać zepsutych jabłek. Brązowe plamy na jabłkach to rakotwórczy alkaloid – patulina. Przenika ona przez cały miąższ dlatego należy wyrzucić nadpsuty owoc. Koniecznie należy myć je przed jedzeniem, gdyż w celu poprawienia ich wzrostu i wyglądu, czy też nawet smaku są spryskiwane substancjami chemicznymi. Dlatego kupujmy małe jabłuszka, niekoniecznie przyciągające wielkością.

 Należy też wspomnieć  o dobroczynnych właściwościach domowego octu jabłkowego.  Pity z miodem i przegotowaną wodą poprawia trawienie, hamuje infekcje i uzupełnia potas w organizmie.

    Z jabłek można tez zrobić domowy cydr jabłkowy. Dzięki  zawartości przeciwutleniaczy ma właściwości zwalczające wolne rodniki. A do tego pyszny trunek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz