WINOGRONA..... Smakują wspaniale - najlepiej późnym latam i wczesną
jesienią, gdyż to jest czas ich dojrzewania. Dlatego powinny gościć stale na naszych stołach, zwłaszcza wtedy. Tym bardziej, że są
prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Kryją w sobie ogromna moc zdrowotną.
Jako pierwsi odkryli je Persowie ok. 7 tysięcy lat
temu. Potem spożywali je
Babilończycy i Egipcjanie, stamtąd też dotarły do Grecji, a Grecy wytwarzali z
nich wino. W II wieku naszej ery rzymscy
legioniści przywieźli winorośl do Burgundii, Alzacji, nad Ren
i Mozelę. W czasach
kolonialnych winorośl dotarła do
Ameryki. A do Polski sprowadzili ją Krzyżacy.
Już Hipokrates zalecał jedzenie tych owoców jak również
picie najsłynniejszego ich produktu czyli wina. Porównywał ich właściwości do właściwości miodu. Twierdził
też, że winogrona i mleko matki to ekwiwalentne produkty spożywcze. Dziś
winorośli uprawia się więcej niż innych owoców.
Te smaczne i wartościowe owoce najlepiej jeść
na surowo. Otrzymuje się z nich
również sok, rodzynki, ocet winny i
olej z pestek winogron, bogaty w NNKT, a przede wszystkimi wspaniały napój - wino.
Winogrona stanowią doskonały składnik diety, chroniąc
jednocześnie przed chorobami cywilizacyjnymi
jak nowotwór czy nadciśnienie tętnicze.
Ciemne winogrona zawierają dużo flawonoidów,
związków spełniających funkcję
barwników, przeciwutleniaczy. Ich działanie w organizmie człowieka w dużym
stopniu wiąże się z układem krążenia. Za ciemny kolor odpowiadają antocyjany,
barwniki wzmacniające naczynia krwionośne. Mają właściwości przeciwutleniające,
czyli są naturalnym antyoksydantem.
Według naukowców ciemne winogrona
najskuteczniej chronią przed rozwojem chorób układu sercowo - naczyniowego. Flawonoidy mają bowiem wpływ na
podwyższenie tzw. dobrego cholesterolu
HDL i hamowanie złego LDL. Tym samym utrudniają powstawanie złogów w
naczyniach krwionośnych, zapobiegając miażdżycy, a dalej zawałom i udarom.
315-375 g soku z ciemnych winogron dziennie w znacznym stopniu redukuje ryzyko wystąpienia choroby serca.
315-375 g soku z ciemnych winogron dziennie w znacznym stopniu redukuje ryzyko wystąpienia choroby serca.
W skórce winogron znajduje się RESWERATROL . Jego korzystny wpływ na zdrowie został udokumentowany wieloma badaniami naukowymi. Jest to fitosubstacja mająca zdolność zwalczania nowotworów, co zostało klinicznie udowodnione. Wykazuje on bowiem wysoką aktywność antyoksydacyjną, działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Poza tym chroni przed chorobami układu krążenia. Działa też na geny chroniące zdrowe komórki przed starzeniem. Resweratrol działa jak naturalny antybiotyk. Hamuje również rozwój tkanki tłuszczowej. Największą zawartość resweratrolu zawierają czerwone winogrona odmiany Pino noir.
Potas zawarty w winogronach wpływa na obniżenie wysokości
ciśnienia tętniczego utrzymując właściwy
poziom płynów w organizmie. Jest tez niezbędny dla dotleniania mózgu.
Spożywanie winogron, zwłaszcza w czasie jesienno- zimowym jest
szczególnie polecane, ponieważ zawierają
miedź, która podnosi odporność
organizmu, hamuje rozwój bakterii
i wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, polepszenie jego sprawności
, umiejętności szybszego uczenia się, koncentracji. Pracę mózgu wspomagają zawarte w winogronach witaminy z grupy B, tiamina i niacyna.
Winogrona polecane są osobom
szczególnie narażonym na stres i z
nadpobudliwością nerwową, gdyż zawierają
magnez i chlor. Bogate też są w bor, który
pomaga zachować właściwy poziom
minerałów i hormonów , wpływa na stan kości, utrzymując właściwy poziom
estrogenów, co jest ważne dla kobiet w okresie menopauzy. Przy udziale boru przyswajany jest wapń, magnez, fosfor.
W winogronach znajdziemy też jod.
Winogrona zawierają też wit. A korzystnie działającą na wzrok.
Zwłaszcza odmiany ciemne zawierają żelazo niezbędne przy niedokrwistości. Trzeba tu pamiętać, że częste picie dużych ilości soku z czerwonych
winogron utrudnia przyswajanie żelaza z pożywienia. Sok z jasnych winogron ma
działanie odwrotne.
Owoce winogron przywracają równowagę kwasowo-zasadową organizmu i przyspieszają wydalanie toksyn. Jest to ważne przy ciągłych zmęczeniach, bólach głowy, kłopotach ze skórą. Doskonale działają na cały układ pokarmowy. Zwiększają produkcję soków trawiennych, a dzięki dużej zawartości błonnika poprawiają pracę jelit zapobiegając zaparciom.
Kwasy organiczne w nich zawarte jak mrówkowy, cytrynowy, jabłkowy , winowy mają działanie moczopędne.
W swoim składzie mają glukozę i fruktozę, dlatego cukrzycy powinni ograniczyć ich spożycie.
100g winogron dostarcza około 69 kcal. Kuracja winogronowa, przy której
spożywa się do 1,5 kg owoców dziennie nie tylko pobudza pracę nerek i jelit ale
należy do kuracji odchudzających, pod warunkiem, że cukier mamy w normie. Dzieje
się tak dlatego, że resweratrol zawarty w
owocach winogron (oraz w winie) zwiększa spalanie tłuszczu.
Najlepiej spożywać winogrona
w całości ze skórką i pestkami. Ekstrakt ze skórki
winogron wykazuje silne działanie antybakteryjne. Badania dowiodły, iż owoce te są w stanie
blokować Helicobacter pylori, bakterie ,
które są głównym sprawcą choroby
wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Pestki winogron zawierają taniny. Działają one ściągająco, przeciwzapalnie, rozkurczowo i przeciwkrwotocznie. Uelastyczniają i uszczelniają ściany naczynek krwionośnych, oczyszczają i pobudzają krążenie.
Pestki winogron zawierają taniny. Działają one ściągająco, przeciwzapalnie, rozkurczowo i przeciwkrwotocznie. Uelastyczniają i uszczelniają ściany naczynek krwionośnych, oczyszczają i pobudzają krążenie.
Z pestek winogron
wytwarza się doskonały olej winogronowy. Zawiera on cenny kwas linolowy, którego
organizm ludzki sam nie wytwarza. Olej stosujemy do sałatek, gotowania czy krótkotrwałego
smażenia. Przy czym nie zmienia on smaku potraw.
Olej ten zawiera fosfolipidy, w tym
lecytynę o strukturze podobnej do liposomów, dlatego jest świetnie
wchłaniany przez naskórek , a tym samym jest doceniany w kosmetyce.
Naturalny olej ma zielonkawy
albo zielono - złoty kolor i winogronowo - orzechowy zapach. Natomiast ten pozyskiwany
chemicznie jest bez zapachu
i prawie bezbarwny.
Winogrona należą do najsmaczniejszych przekąsek. Nie tylko orzeźwiają ale poprawiają samopoczucie,
dostarczając jednocześnie wielu cennych składników odżywczych.
Stanowią też doskonały dodatek do deserów, surówek i innych potraw, również rybnych. Są nieodzownym
towarzystwem dla orzechów podawanych wraz z różnymi gatunkami serów.
Dotyczy to również wspaniałych rodzynków.
A więc korzystajmy z tych cudów natury, do jakich niewątpliwie należą winogrona.
Przedstawione tu informacje nie stanowią porady lekarskiej, służą wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, dlatego nigdy nie mogą zastąpić opinii pracownika służby zdrowia.
Dotyczy to również wspaniałych rodzynków.
A więc korzystajmy z tych cudów natury, do jakich niewątpliwie należą winogrona.
Przedstawione tu informacje nie stanowią porady lekarskiej, służą wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, dlatego nigdy nie mogą zastąpić opinii pracownika służby zdrowia.
No to muszę je jednak polubić, bo są to jedne z niewielu owoców, których nie jem zbyt wiele :D
OdpowiedzUsuń