Pochodzą z Ameryki Południowej skąd sprowadzono je do
Europy. Nie zawsze miały czerwoną barwę,
pierwsze przypominały złociste jabłko i tak je nazywano.
Przez dłuższy czas były hodowane jako roślina ozdobna , gdyż
prawdopodobnie ze względu na zapach uważano je za trujące. Rzeczywiście liście
i łodygi (podobnie jak u ziemniaka) są
trujące, dlatego po zbieraniu należy dokładnie umyć ręce.
Tomatyna – substancja
trująca znajduje się w pomidorach zielonych. Obróbka termiczna czy kontakt z
octem częściowo neutralizuje jej działanie. Najlepiej jednak jest unikać
spożywania zielonych pomidorów, by nie narażać się na zatrucie.
Pomidory należą do jednych z najbardziej popularnych
pokarmów w diecie. Najsmaczniejsze są latem i wczesną jesienią gdy mają okazje
dojrzewać w pełnym słońcu.
Stanowią doskonałe źródło cennych witamin: C- odporność, gojenie się ran, K- właściwości przeciwkrzepliwe, E – skóra,
oczy, B1, B2, B3,B6 – układ nerwowy, PP- metabolizm cukru i cholesterolu, kwasu
foliowego, biotyny, beta karotenu , który przekształcając się w wit. A
odpowiada za stan skóry, proces widzenia wzmacnia układ odpornościowy, oraz minerałów takich jak potas – obniża ciśnienie
krwi, utrzymuje wodę w organizmie, wpływa na pracę mięśni, serca i czynności
układu nerwowego, fosfor, sód, magnez,
wapń, miedź, żelazo, cynk i mangan.
Pektyny z pomidorów obniżają poziom złego cholesterolu. Kwas
w nich zawarty nasila w wątrobie procesy utleniania kwasów tłuszczowych i
hamuje gromadzenie się trój glicerydów.
Ale przede wszystkim są
niezwykle bogate w LIKOPEN. Jest to cenny antyutleniacz z grupy karetonoidów,
który nadaje pomidorom kolor czerwony. Istotne jest to, że nie ginie on podczas
obróbki termicznej, jest uwalniany podczas rozdrabniania i gotowania. W przetworach znajduje się go o więcej niż w
świeżych pomidorach. Jest też znacznie lepiej wchłaniany z przetworów. Ale do
dobrego jego wchłaniania potrzebny jest tłuszcz, dlatego do potraw z pomidorami
dodawajmy oliwy z oliwek.
W skrócie dlaczego
likopen jest tak ważny.
- Chroni przed chorobami układu krążenia
- Chroni przed nowotworami przewodu pokarmowego a przede wszystkim przed rakiem prostaty, może hamować wzrost komórek nowotworowych przy raku piersi
- Chroni lipidy przed utlenieniem, zapobiegając uszkodzeniom DNA, działa przeciwmiażdżycowo
- Neutralizuje szkodliwe procesy wywołane przez promieniowanie ultrafioletowe
- Nasz organizm nie syntetyzuje likopenu, należy dostarczać go wraz z dietą
Pomidory to warzywa niskokaloryczne. W 100 gramach zawierają około 15 kcal. ,
dlatego są często zalecane dla osób
mających problem z nadwagą czy otyłością.
Poza tym dobrze działają na układ
trawienny, poprawiając perystaltykę jelit.
Jeśli występują problemy z wrażliwym
przewodem pokarmowym należy do spożycia usunąć z nich skórę.
Kupując pomidory wybierajmy te z błyszczącą skórką, dobrze
wybarwione. Najlepsze są z upraw
ekologicznych, gdyż zawierają trzy razy więcej likopenu niż pomidory z upraw tradycyjnych.
Pomidory to warzywo zasadotwórcze. Pamiętajmy o tym, gdyż znacznie częściej nasze organizmy są zakwaszone, a bardzo ważna jest równowaga pomiędzy spożywaniem produktów zasado- i kwasotwórczych.
Pomidory to warzywo zasadotwórcze. Pamiętajmy o tym, gdyż znacznie częściej nasze organizmy są zakwaszone, a bardzo ważna jest równowaga pomiędzy spożywaniem produktów zasado- i kwasotwórczych.
Żółte pomidory są tak samo wartościowe jak czerwone ale zawierają
mniejsze ilości likopenu.
Ciekawostka
Unikajmy w jadłospisie połączeń pomidorowo - ogórkowych. Ogórki zawierają enzym rozkładający witaminę C znajdującą się tak obficie w pomidorach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz