wtorek, 3 marca 2015
POMARAŃCZA
Drzewo pomarańczowe pochodzi z obszarów tropikalnej Azji. Dziś uprawia się je przede wszystkim w krajach śródziemnomorskich oraz w Brazylii, Stanach Zjednoczonych (Kalifornia i Floryda) i w Chinach. Soczysty i wyjątkowo słodki miąższ mają owoce z drzew hiszpańskich oraz kalifornijskich.
Od wieków kojarzono je ze słońcem. Już sam kolor pomarańczowy poprawia nam humor, kojarzy się z ciepłem i słońcem. Pomarańcza jest jednym z pięciu owoców, które zwłaszcza zimą powinniśmy jeść każdego dnia.
W Polsce pomarańcze były swego czasu symbolem dobrobytu. Pojawiały się rzadko na stołach, najczęściej w paczkach pod choinką.
Dziś na szczęście są powszechnie dostępne. I bardzo dobrze, gdyż są prawdziwą bombą witaminowo- mineralną, do tego są bardzo smaczne.
Pomarańcze znane są ze swojej wysokiej zawartości witaminy C (w 100 gramach aż 50mg). Ułatwia ona przyswajanie żelaza i dodaje energii. A tak ogólnie, to rola tego naturalnego antyutleniacza w naszym organizmie jest niezastąpiona.
Są również źródłem wit. A, B1, B2, B3, B6, B12, D i E. Oprócz tego zawierają kwas foliowy, pantotenowy, kwasy omega 3 i 6. Z minerałów zaś wapń, potas, magnez, cynk, żelazo, miedź, fosfor, selen.
Liście i łupina są bogate w cenne olejki eteryczne, pektyny, karoteny i kwas pomarańczowy. Cenne są również nasiona owocu, który prawie w 80% składa się z wody.
Pomarańcze zawierają dużo terpenów. Są to związki o działaniu antywirusowym i bakteriobójczym. Dlatego należy je spożywać podczas grypy, przeziębienia i przy schorzeniach dróg oddechowych.Terpeny mają korzystny wpływ na krążenie, współdziałają z witaminą C. Rozszerzają naczynia krwionośne, dotleniając mózg.
W białej skórce znajdują się peptydy, błonnik i witamina P, która to właśnie ułatwia przyswajanie wit. C, pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, poprawia przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniża ciśnienie. Dlatego warto zjadać nie tylko miąższ z pomarańczy ale i białą otoczkę. W ten sposób wspomagamy trawienie, jak również lepiej zwalczane są bakterie gnilne.
Pomarańcze są bogate w błonnik pokarmowy. Usprawnia on pracę i ukrwienie jelit, zapobiega otyłości spowalniając przyswajanie węglowodanów i tłuszczów. Wpływa też na obniżenie poziomu cholesterolu, chroniąc przez to przed chorobami krążenia, obniża poziom glukozy we krwi.
Najlepiej na stałe wprowadzić je do diety, tym bardziej, że są owocami niskokalorycznymi. W 100 gramach zawierają jedynie 44 kcal.
Pomarańcze oraz ich skórka są też cennym źródłem fitoskładników jak flawonoidy (barwniki, przeciwutleniacze chroniące prze stanami zapalnymi i chorobami nowotworowymi, o działaniu przeciwgrzybicznym), kumaryny, karoten, limonoidy czy monoterpeny - te chronią przed rakiem jelita grubego, obniżają LDL, poprawiają stosunek HDL do LDL, dzięki czemu chronią przed miażdżycą.
Naturalne kwasy organiczne z pomarańczy neutralizują nadmiar kwasów żołądkowych, pomagając pozbywać się wzdęć i uczucia ciężkości po przejedzeniu.
Badania nad właściwościami ukrytymi w pomarańczach wciąż są prowadzone. Dotyczą również związków blokujących powstawanie komórek nowotworowych.
Olejki eteryczne z owocu pomarańczy są cenione za właściwości odprężające, dlatego stosowane w aromaterapii. Olejek NEROLI pozyskiwany jest z kwiatów pomarańczy. Produkuje się z niego ekskluzywne perfumy.
Należy kupować pomarańcze o gładkiej skórce, bez plam. Pofałdowana świadczy o małej soczystości, najlepsze z tzw. nierozwiniętym pępkiem są słodkie i soczyste. W owocach tych zazwyczaj nie ma pestek.
Pomarańcze polecane są do jednodniowych, oczyszczających diet sokowych.
Ciekawostka.
Dwie duże pomarańcze zapewniają tyle samo wapnia co szklanka mleka – w 100 gramach owocu jest aż 40 mg. wapnia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz