czwartek, 20 lutego 2014

Mózg - czego potrzebuje?

   

    MÓZG  to niesamowity organ. Naukowcy cały czas starają się dociec jak działa. Waży około 1,5 kg. a jednak odpowiada za niemal wszystkie najważniejsze funkcje naszego organizmu. Aby usprawniać stale jego pracę należy aktywność intelektualną połączyć z odpowiednią dietą. 
Dziś już wiadomo, że to, co spożywamy wpływa na pracę narządów, w tym również mózgu. Dla zdrowia całego organizmu ważna jest różnorodna dieta, ale niektóre produkty są bardziej odżywcze i dają więcej korzyści od innych. 
    Dieta dla mózgu powinna być bardzo urozmaicona. Są jednak  takie produkty, których spożywanie w sposób szczególny wpływa na poprawę pracy tego narządu, chroniąc jednocześnie delikatne komórki nerwowe i naczynia krwionośne w mózgu.
    Za procesy starzenia odpowiedzialne są wolne rodniki. Zwalczają je antyoksydanty. Prawidłowa dieta powinna być bogata w antyoksydanty pochodzenia naturalnego. Łatwo je znaleźć, gdyż najobfitszym ich źródłem są warzywa i owoce .
Co ważne, nie wystarczy tylko od czasu do czasu zjadać takie produkty, które wpływają na dobrą pracę mózgu, trzeba stale dostarczać niezbędnych składników odżywczych, gdyż mózg nie magazynuje substancji odżywczych. Posiłki należy spożywać regularnie, ponieważ ma to wpływ na przebieg procesów pobudzania i hamowania w korze mózgu.
Co zatem koniecznie powinno znaleźć się w diecie?                                                                                           OWOCE JAGODOWE -  takie jak truskawki, borówki, jagody i maliny oraz owoce bzu czarnego, aronii, czarnej porzeczki, czerwonych odmian winorośli, żurawiny, hibiskusa, bławatka, są bogatym źródłem przeciwutleniaczy zwanych antocyjanami ( są to czerwone, niebieskie lub fioletowe barwniki roślinne). Antocyjany mają właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne dla neuronów i sygnalizacji w mózgu. Dobrym wyjściem są soki,  które zawierają przynajmniej 63 % soku z winogron oraz sok z jabłek, aronii, truskawek,  jagód,  borówki brusznicy, aceroli. Należy uważać na to czy są i czym dosładzane.
    ORZECHY  i  ZIARNA - są najlepszą przekąską dla mózgu. To doskonałe źródło magnezu, który poprawia uczenie się i pamięć. Są też bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6  (pomagają w pozytywnym myśleniu) , foliany, witaminę E i B6.
    KAPARY i JABŁKA-   są źródłem kwercetyny, która między innymi spowalnia proces starzenia. Należy do flawonoidów, które mogą poprawić przepływ krwi do mózgu, chroniąc go przed uszkodzeniem i zapobiegając zaburzeniom pamięci. Kwercetyna jest też obecna  w czosnku, jagodach i żurawinach.
    KURKUMA - zawiera kurkuminy, związki chroniące mózg. Oprócz wielu innych wspaniałych właściwości jest też silnym antyoksydantem. chroni przed zaburzeniami poznawczymi , może przyczynić się do poprawy pamięci i uczenia się, zaostrza intelekt. Wystarczy włączyć ja do diety co jakiś czas i w niewielkich ilościach ale zawsze w towarzystwie pieprzu.
    ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE - to najlepsze źródło folianów w naturalnej postaci ( oraz wielu witamin i minerałów), które obniżają wraz z wit. B6 i B12 poziom homocysteiny odpowiedzialnej za zapominanie. Im wyższym poziom homocysteiny a niski poziom kwasu foliowego, tym większe są uszkodzenia w mózgu. Homocysteina uszkadza mikroskopijne naczynia, doprowadzające krew do newralgicznych rejonów mózgu, zmniejsza ich ukrwienie, na skutek czego komórki zamierają.
    PEŁNE ZIARNA ZBÓŻ - otręby, płatki owsiane, brązowy ryż, kasze zawierają duże ilości folianów niezbędnych do budowy czerwonych krwinek. Dotleniając mózg, wspomagają przebieg procesów myślowych. Obfitują w węglowodany złożone obfitujące, które organizm trawi je przez dłuższy czas , powoli uwalniając do krwi glukozę, główne pożywienie mózgu. Dzięki temu szare komórki mogą ją na bieżąco dobrze spożytkować. Aby utrzymać stały poziom glukozy , produkty należy jeść kilka razy dziennie w małych porcjach.
    OMEGA 3 -  im wcześniej w cyklu życiowym są wprowadzane do diety, tym mniejsze ryzyko zaburzeń poznawczych w późniejszym wieku. Dlatego są niezbędne w codziennej diecie. Usprawniają pamięć i funkcje poznawcze. Poprawiają ukrwienie mózgu, usprawniając przepływ bodźców nerwowych między szarą i białą substancją. Bogatym źródłem kwasów z rodziny omega-3 są ryby morskie oraz olej lniany.
    BIAŁKO -  najlepsze jest białko roślinne, które zawierają warzywa strączkowe jak  fasola, groch, soja, ciecierzyca czy soczewica. Rośliny te dostarczają również dużo cennego błonnika. Dzięki jego działaniu  składniki energetyczne diety są przez organizm lepiej. 
    JAJKA - są bogatym źródłem lecytyny i witaminy B12. Żółtka, pomimo tego, że zawierają sporo cholesterolu, dostarczają tez cholinę, która jest ważna w budowie komórek mózgu i poprawia pamięć. 
    KOFEINA - działa pobudzająco rozszerzając naczynia mózgowe i wieńcowe. Tym samym przyspiesza procesy myślowe i koncentrację.  Bogata w kofeinę jest również Yerba Mate. Oczywiście nie należy przesadzać z ilością wypijanej kawy. 
    HERBATA - polecana zamiast kawy. Zarówno czarna, biała jaki i zielona oraz czerwona a nawet żółta zawiera katechiny i aminokwas teaninę, które poprzez połączenie korzystnie wpływają na intelekt (czas reakcji, pamięć). Są też bogate w antyutleniacze. Jednak duże ilości teiny powodują  nadmierną pobudliwość organizmu, niewytłumaczalne poczucie niepokoju, szybszą pracę serca, przyspieszony oddech i zwiększoną potliwość skóry.
    GORĄCE KAKAO - cenne ze względu na zawartość antyoksydantów, chroniących komórki mózgowe przed procesami starzenia.
    Dobrze wiedzieć, że herbata, kakao, kawa, napoje energetyzujące i cola są zastrzykiem energii, ale też szybko przestają działać. Jednocześnie wypłukują z organizmu wapń i magnez, potrzebne dla pracy mózgu. Ich nadmiar  osłabia koncentrację i zaburza sen.  

  Poza wyżej wymienionymi  substancjami wspomagających funkcjonowanie mózgu, trzeba też pamiętać o zapewnieniu organizmowi odpowiedniej ilości snu. Do efektywnego zapamiętywania informacji wymagany jest spokojny sen, trwający 6-8 godzin. 





Przedstawione tu informacje nie stanowią porady lekarskiej, służą  wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, dlatego nigdy nie mogą zastąpić opinii pracownika służby zdrowia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz