niedziela, 16 marca 2014
Herbata - owszem, ale czy z cytryną?
Gdy dopada nas przeziębienie, wtedy często sięgamy po herbatę z cytryną. Chcemy bowiem uzupełnić braki witaminy C, może grypa nas nie dopadnie, gdyż jak wiadomo kwas askorbinowy łagodzi przebieg przeziębienia.
Czarna herbata ponieważ zawiera polifenole, które hamują rozwój wirusów w organizmie, jest zdrowa. Pomaga leczyć przeziębienia. I nie tylko. Ale dobroczynne właściwości napoju znikają, gdy pijemy herbatę z cytryną. Powodem tego jest glin, czyli powszechnie znane aluminium.
Krzewy herbaciane rosną na glebach bogatych w glin. Dlatego przez cały okres wzrostu pierwiastek ten jest przyswajany przez roślinę. Każda herbata zawiera glin. Jedna mniej inna więcej, gdyż jest w różnym stopniu przyswajany przez roślinę.
Jednak glin zawarty w herbacie występuje w postaci nieprzyswajalnej przez organizm. Podczas parzenia glin prawie nie przechodzi do czystej wody, pozostając w fusach. W zasadzie nie przechodzi do naparu.
Naprawdę szkodliwe jest połączenie liści herbaty z cytryną. Gdy parzymy herbatę i od razu dodajemy cytrynę lub inny kwaśny sok, wówczas powstaje cytrynian glinu, gdyż w kwaśnym środowisku nierozpuszczalny w wodzie glin z liści herbaty zamienia się w rozpuszczalny cytrynian glinu, a w takiej postaci aluminium już jest przyswajalne przez nasz organizm.
Glin jest metalem o negatywnym wpływie na nasze zdrowie. Obniża przyswajalność cynku, chromu, wapnia. Uszkadza mózg, nerki, kości i wątrobę, ma związek z niedokrwistością. Chociaż toksyczność aluminium nie jest jeszcze do końca poznana, to wiadomo, że zwiększona zawartość w tkankach organizmu jest zawsze niekorzystna dla zdrowia.
Cytrynian glinu będąc dobrze przyswajalny odkłada się w dużych ilościach uszkadzając komórki organizmu. Jest odpowiedzialny za częstszą zachorowalność na chorobę Alzheimera, (kumulacja aluminium w tkance mózgowej) , problemy ze stawami.
Nie musimy rezygnować z picia herbaty z cytryną, jeśli taką lubimy. Ale trzeba pamiętać aby dodawać cytrynę dopiero gdy herbata wystygnie i będzie to napar pozbawiony fusów.
Badania jak to zwykle bywa nie do końca są jednoznaczne więc bardziej ostrożnym zaleca się picie samej, czystej herbaty.
Ciekawostka: W Anglii, na niektórych opakowaniach herbaty czarnej zamieszczono ostrzeżenie, że cytrynę można dodać dopiero po wyjęciu z filiżanki fusów, liści czy torebki.
W tym miejscu dobrze przypomnieć, że kwaśnych potraw jak kapuśniak, kompot z rabarbaru, nie należy przyrządzać w aluminiowych garnkach, niegdyś tak popularnych. Najlepiej pozbyć się takich naczyń z kuchni. Uwaga też na potrawy z folii aluminiowej! O tym innym razem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz