JAJKA
Od zarania dziejów człowiek spożywał jaja. Nie zawsze spożywanie jajek
było tak zalecane jak obecnie. Przełomowym był rok 2005, gdy Amerykańskie
Towarzystwa Naukowe umieściły jaja w grupie produktów spożywanych nawet
codziennie. Dlatego WHO – Światowa Organizacja
Zdrowia dopuszcza zjadanie do 10 sztuk tygodniowo. Trzeba tu też pamiętać o jajkach zawartych w różnych produktach np. w makaronach, ciastach.
Ich wartość odżywcza jest bezkonkurencyjna. Najważniejsze aby były świeże.
Ich wartość odżywcza jest bezkonkurencyjna. Najważniejsze aby były świeże.
A oto ich zalety.
Są niskokaloryczne. Jajko wielkości klasy L ważące około 60 g to
około 83 kcal. Pod skorupką kryje się wiele minerałów jak : cynk, jod, fosfor, magnez, potas, miedź,
wapń, selen, sód, żelazo. Oprócz tego witaminy A, D, E, K rozpuszczalne w tłuszczach , te
znajdują się w żółtku jaja, czyli tam gdzie jest tłuszcz.
Są też witaminy z grupy B, w tym B 9 kwas foliowy.
Sama skorupka jajka jest skarbnicą wapnia najlepiej przyswajalnego przez organizm. Są dostępne preparaty w aptekach.
BIAŁKO zaś ma najwyższą wartość biologiczną wśród wszystkich produktów. Jest pełnowartościowe, łatwo przyswajalne w 94%, węglowodany w 98%, związki mineralne w 76%. Zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, niezbędne , których organizm sam nie wytwarza, a których ilość idealnie uzupełnia zapotrzebowanie organizmu, są potrzebne zwłaszcza do budowy mięśni. Białko po spożyciu daje uczucie sytości przez dłuższy czas, stabilizując tym samym poziom cukru we krwi. Zawiera lizozym, enzym o właściwościach antywirusowych i bakteriobójczych.
ŻÓŁTKO jaj jest doskonałym źródłem choiny koniecznej do prawidłowego działania mózgu. Uzupełnia dietę w witaminę D, co jest ważne zwłaszcza zimą z uwagi na mniejszą ekspozycję na promienie słoneczne. W żółtku zawarta jest lecytyna . Opinie na temat cholesterolu w jajkach zmieniły się , gdyż właśnie lecytyna ogranicza jego wchłanianie się w organizmie. Żółtko zawiera jej najwięcej ze źródeł naturalnych.
Rola lecytyny w organizmie człowieka jest ogromna. Między innymi reguluje pracę mózgu ( pamięć, koncentracja), reguluje prawidłowe stężenie cholesterolu i trój glicerydów we krwi, dzięki zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych ( osoby z prawidłowym poziomem cholesterolu mogą spożywać jedno jajko dziennie), hamuje odkładanie się tłuszczu w wątrobie, rozpuszcza cholesterol w żółci hamując odkładanie się kamieni żółciowych. Lecytyna ułatwia trawienie tłuszczów, zapobiega odkładaniu się tłuszczów w naczyniach krwionośnych. Rozbijając tłuszcze i cholesterol na małe części zapobiega przyczepianiu się ich do ścianek naczyń krwionośnych i tym samym redukuje odkładanie się blaszki miażdżycowej.
Żółtko zawiera też luteinę poprawiającą widzenie , zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej oraz chroniącą gałkę oczna przed szkodliwy promieniowaniem UVA i UVB. Luteina obniża ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.
Są też witaminy z grupy B, w tym B 9 kwas foliowy.
Sama skorupka jajka jest skarbnicą wapnia najlepiej przyswajalnego przez organizm. Są dostępne preparaty w aptekach.
BIAŁKO zaś ma najwyższą wartość biologiczną wśród wszystkich produktów. Jest pełnowartościowe, łatwo przyswajalne w 94%, węglowodany w 98%, związki mineralne w 76%. Zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, niezbędne , których organizm sam nie wytwarza, a których ilość idealnie uzupełnia zapotrzebowanie organizmu, są potrzebne zwłaszcza do budowy mięśni. Białko po spożyciu daje uczucie sytości przez dłuższy czas, stabilizując tym samym poziom cukru we krwi. Zawiera lizozym, enzym o właściwościach antywirusowych i bakteriobójczych.
ŻÓŁTKO jaj jest doskonałym źródłem choiny koniecznej do prawidłowego działania mózgu. Uzupełnia dietę w witaminę D, co jest ważne zwłaszcza zimą z uwagi na mniejszą ekspozycję na promienie słoneczne. W żółtku zawarta jest lecytyna . Opinie na temat cholesterolu w jajkach zmieniły się , gdyż właśnie lecytyna ogranicza jego wchłanianie się w organizmie. Żółtko zawiera jej najwięcej ze źródeł naturalnych.
Rola lecytyny w organizmie człowieka jest ogromna. Między innymi reguluje pracę mózgu ( pamięć, koncentracja), reguluje prawidłowe stężenie cholesterolu i trój glicerydów we krwi, dzięki zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych ( osoby z prawidłowym poziomem cholesterolu mogą spożywać jedno jajko dziennie), hamuje odkładanie się tłuszczu w wątrobie, rozpuszcza cholesterol w żółci hamując odkładanie się kamieni żółciowych. Lecytyna ułatwia trawienie tłuszczów, zapobiega odkładaniu się tłuszczów w naczyniach krwionośnych. Rozbijając tłuszcze i cholesterol na małe części zapobiega przyczepianiu się ich do ścianek naczyń krwionośnych i tym samym redukuje odkładanie się blaszki miażdżycowej.
Żółtko zawiera też luteinę poprawiającą widzenie , zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej oraz chroniącą gałkę oczna przed szkodliwy promieniowaniem UVA i UVB. Luteina obniża ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.
Ciekawostka. Najmniej cholesterolu zawierają jaja kurze.
Jajo podczas krótkiego gotowania ( poniżej 10 minut) nie traci swoich
wartości. Najzdrowsze są jajka gotowane
na miękko. Jajka można smażyć na maśle,
gdyż ścinają się przy 60 st. C, zanim masło zacznie się palić i zanim zacznie
wytwarzać się akroleina, która jest toksyczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz