wtorek, 3 czerwca 2014

T R U S K A W K I






                                                          
TRUSKAWKI

Truskawka narodziła się w……. Wersalu. To owoc będący w dużej mierze dziełem człowieka. W XVIII wieku  na rozkaz króla Ludwika XIV francuski botanik dokonał  skrzyżowania dwóch odmian poziomek – olbrzymich chilijskich i wirginijskich. Otrzymał wspaniały owoc o niezwykłym aromacie i smaku. Ponieważ były bardzo drogie, jadano je tylko na europejskich dworach. Podawano je najczęściej do szampana. Dziś na szczęście są dostępne dla wszystkich. I bardzo dobrze, gdyż zawierają wiele substancji odżywczych.  Powinny znajdować się w codziennej, zrównoważonej diecie jako jedna z kilku codziennych porcji owoców i warzyw.

  Znajdują się w grupie owoców o niskim indeksie glikemicznym (zawierają fruktozę, cukier o niskim IG) więc poziom cukru po ich spożyciu rośnie powoli i jest niewielki. 100 gramów tych owoców zawiera jedynie około 30 kcal. i w 90 % składają się z wody ( oczyszczanie organizmu, usuwanie toksyn obniżanie wagi ciała), dlatego można jeść ich naprawdę dużo. Tym bardziej, że zawierają enzym spalający tłuszcz, bromelię, która rozkłada białko pokarmowe dzięki czemu lepiej trawione są tłuszcze i węglowodany. Poprawia się  tym samym trawienie i przemiana materii oraz wspomaga usuwanie toksyn. Są również elementem diety antycelulitowej. Oczywiście  najlepiej spożywać je same, gdyż w połączeniu z cukrem, bitą śmietaną czy innymi kremami dostarczymy organizmowi dużo więcej kalorii.

Truskawki są uważane za bombę witaminową. Już 120 gramów tych owoców zapewni dzienne zapotrzebowanie na Wit. C( mają więcej tej witaminy niż cytrusy).  Oprócz tego zawierają wit. B1, B2, B6, A, E, PP. Są cennym źródłem żelaza ( wspomaga procesy krwiotwórcze), wapnia (wzmacnia kości), potasu (regulacja pracy serca, mięśni i nerwów), magnezu (ważny dla pracy nerwów, jest czynnikiem antystresowym, przeciwdziała miażdżycy, zawałom) i manganu (ten zapobiega osteoporozie i chroni przed zapaleniem stawów).

Truskawki mają też właściwości antybakteryjne. Zawierają podobnie jak czosnek, chrzan i cebula fitocydy, związki o charakterze bakteriobójczym. Dlatego w zapaleniach jamy ustnej oczyszczają i regenerują miejsca chorobowo zmienione. Pektyny w nich zawarte oczyszczają jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną, zaś sole organiczne poprawiają przemianę materii.  Dzięki zawartości kwasu elagowego są znane z właściwości antynowotworowych.  Truskawki są też dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Zawierają duże ilości związków fenolowych jak flawonoidy, które mają właściwości przeciwutleniające. Spożywanie ich zmniejsza stres oksydacyjny wyrównując równowagę w organizmie, której brak np. przy chorobach krążenia,  raka czy cukrzycy.

Dzięki swoim właściwościom zasadotwórczym (polecane przy diecie zasadowej)  i moczopędnym są polecane przy chorobach nerek , wątroby, (obniżają kwasowość moczu), reumatyzmie, podagrze, kamieniach moczowych i żółciowych.

Jedna szklanka tych owoców zawiera 2,2g błonnika, czyli dużą ilość niezbędną do oczyszczania naszych jelit ( błonnik jest ważny w zapobieganiu raka jelita grubego i odbytnicy).
Małe, poziomkowe truskawki zawierają sporo bromu, dlatego też warto jeść niewielką ich porcję przed snem , ponieważ brom ułatwia zasypianie.


Trzeba pamiętać, że truskawki są owocami nietrwałymi, dlatego należy spożywać lub przetwarzać je zaraz po zakupie. Po zamrożeniu zachowują większość właściwości świeżych owoców.


Zdarzają się uczulenia na truskawki. Objawem jest pokrzywka lub biegunki. Nie powinni ich spożywać osoby z nadwrażliwością na salicylany, gdyż owoce te zawierają ich spore ilości oraz cierpiące na zespół jelita drażliwego.


Piękny wygląd, wspaniały smak i zapach oraz ogromna możliwość wykorzystania do różnych potraw, zwłaszcza deserów, sprawia, że truskawki są naturalnym antydepresantem.  

Truskawki mają też niebagatelne znaczenie w kosmetyce. O tym w kolejnym wpisie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz