TRUSKAWKI
Truskawka narodziła się w……. Wersalu. To owoc będący w dużej mierze dziełem
człowieka. W XVIII wieku na rozkaz króla
Ludwika XIV francuski botanik dokonał skrzyżowania
dwóch odmian poziomek – olbrzymich chilijskich i wirginijskich. Otrzymał
wspaniały owoc o niezwykłym aromacie i smaku. Ponieważ były bardzo drogie, jadano
je tylko na europejskich dworach. Podawano je najczęściej do szampana. Dziś na
szczęście są dostępne dla wszystkich. I bardzo dobrze, gdyż zawierają wiele
substancji odżywczych. Powinny znajdować
się w codziennej, zrównoważonej diecie jako jedna z kilku codziennych porcji owoców i
warzyw.
Znajdują się w grupie owoców o niskim indeksie
glikemicznym (zawierają fruktozę, cukier o niskim IG) więc poziom cukru po ich
spożyciu rośnie powoli i jest niewielki. 100 gramów tych owoców zawiera jedynie
około 30 kcal. i w 90 % składają się z wody ( oczyszczanie organizmu, usuwanie
toksyn obniżanie wagi ciała), dlatego można jeść ich naprawdę dużo. Tym
bardziej, że zawierają enzym spalający tłuszcz, bromelię, która rozkłada białko
pokarmowe dzięki czemu lepiej trawione są tłuszcze i węglowodany. Poprawia się tym
samym trawienie i przemiana materii oraz wspomaga usuwanie toksyn. Są również elementem
diety antycelulitowej. Oczywiście najlepiej spożywać je same, gdyż w połączeniu
z cukrem, bitą śmietaną czy innymi kremami dostarczymy organizmowi dużo więcej
kalorii.
Truskawki są uważane za bombę witaminową. Już 120 gramów tych owoców
zapewni dzienne zapotrzebowanie na Wit. C( mają więcej tej witaminy niż
cytrusy). Oprócz tego zawierają wit. B1,
B2, B6, A, E, PP. Są cennym źródłem żelaza ( wspomaga procesy krwiotwórcze),
wapnia (wzmacnia kości), potasu (regulacja pracy serca, mięśni i nerwów),
magnezu (ważny dla pracy nerwów, jest czynnikiem antystresowym, przeciwdziała
miażdżycy, zawałom) i manganu (ten zapobiega osteoporozie i chroni przed
zapaleniem stawów).
Truskawki mają też właściwości antybakteryjne. Zawierają podobnie jak czosnek,
chrzan i cebula fitocydy, związki o charakterze bakteriobójczym. Dlatego w
zapaleniach jamy ustnej oczyszczają i regenerują miejsca chorobowo zmienione.
Pektyny w nich zawarte oczyszczają jelita z resztek pokarmu i korzystnie
wpływają na naturalną florę bakteryjną, zaś sole organiczne poprawiają
przemianę materii. Dzięki zawartości kwasu
elagowego są znane z właściwości antynowotworowych. Truskawki są też dobrym źródłem
przeciwutleniaczy. Zawierają duże ilości związków fenolowych jak flawonoidy,
które mają właściwości przeciwutleniające. Spożywanie ich zmniejsza stres oksydacyjny
wyrównując równowagę w organizmie, której brak np. przy chorobach krążenia, raka czy cukrzycy.
Dzięki swoim właściwościom zasadotwórczym (polecane przy diecie zasadowej) i moczopędnym są polecane przy chorobach nerek
, wątroby, (obniżają kwasowość moczu), reumatyzmie, podagrze, kamieniach
moczowych i żółciowych.
Jedna szklanka tych owoców zawiera 2,2g błonnika, czyli dużą ilość niezbędną
do oczyszczania naszych jelit ( błonnik jest ważny w zapobieganiu raka jelita grubego i odbytnicy).
Małe, poziomkowe truskawki zawierają sporo bromu, dlatego też warto jeść niewielką ich porcję przed snem , ponieważ brom ułatwia zasypianie.
Małe, poziomkowe truskawki zawierają sporo bromu, dlatego też warto jeść niewielką ich porcję przed snem , ponieważ brom ułatwia zasypianie.
Trzeba pamiętać, że truskawki są owocami nietrwałymi, dlatego należy
spożywać lub przetwarzać je zaraz po zakupie. Po zamrożeniu zachowują większość
właściwości świeżych owoców.
Zdarzają się uczulenia na truskawki. Objawem jest pokrzywka lub biegunki. Nie
powinni ich spożywać osoby z nadwrażliwością na salicylany, gdyż owoce te
zawierają ich spore ilości oraz cierpiące na zespół jelita drażliwego.
Piękny wygląd, wspaniały smak i zapach oraz ogromna możliwość wykorzystania
do różnych potraw, zwłaszcza deserów, sprawia, że truskawki są naturalnym
antydepresantem.
Truskawki mają też niebagatelne znaczenie w kosmetyce. O tym w kolejnym wpisie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz