piątek, 20 grudnia 2013

Ugotuj coś na parze...





 Gotowanie na parze jest najzdrowszym sposobem przygotowywania posiłków. Od wieków znają je Chińczycy. U nas nie jest bardzo  popularne. A szkoda, gdyż gotowanie na parze to przede wszystkim  więcej zdrowia. Oprócz tego dania z pary są proste w przygotowaniu i smaczne.
Można powiedzieć, że znacznie smaczniejsze niż te gotowane tradycyjnie czyli w wodzie.
Produkty nie mając kontaktu z wodą nie tracą cennych witamin i składników mineralnych. A podczas gotowania w wodzie produkty tracą nawet połowę cennych substancji, które potem wraz z wodą trafiają do zlewu. Najbardziej narażona na straty jest witamina C (woda wypłukuje ją w ok. 70%) również wit. B oraz antyoksydanty.
     Dlaczego taka obróbka termiczna jest najzdrowsza? Otóż przede wszystkim dlatego, że nie stosujemy przy niej oleju czy innego tłuszczu . Potrawa nie nasiąka tłuszczem jak podczas smażenia czy duszenia z udziałem tłuszczu.   Jest to cenne dla wszystkich ale przede wszystkim dla osób z nadwagą i podwyższonym poziomem cholesterolu. Dopiero po ugotowaniu skrapiamy, zwłaszcza warzywa oliwą z oliwek, olejem lnianym lub rzepakowym. W ten sposób ograniczamy spożycie ciężkostrawnych tłuszczów a wprowadzamy te niezbędne.
     Potraw nie trzeba solić. Para wodna wydobywa zawarty w nich sód. A ponieważ doskonale przekazuje ciepło, skraca również czas gotowania.
     Przygotowane w ten sposób dania są lekkostrawne więc łatwiej przyswajane przez układ pokarmowy. Szczególnie zalecane dla osób cierpiących na niestrawność, czy inne dolegliwości żołądkowe.
     Na parze można przygotować dosłownie wszystko, nie tylko warzywa ale również delikatne mięso jak polędwiczki czy mięso drobiowe, ryby, owoce morza oraz jaja, kiełbaski. Śmiało można gotować ryż czy kasze. Jest to również dobry sposób na odgrzewanie wcześniej przygotowanych potraw.
     Warzywa powinny być gotowane krótko, tak aby pozostawały lekko twarde i chrupiące. Zachowują wtedy swój naturalny smak i aromat oraz kolor. Aby warzywa czy mięso ugotowały się równomiernie należy kroić je na kawałki podobnej wielkości.
      Dodatkową korzyścią jest to, że podczas gotowania nic nie przywrze do garnka i się nie przypali.
     Sposobów gotowania na parze jest kilka. Do najprostszych i sprawdzonych należy użycie zwykłego garnka z metalową (regulowana średnica) lub bambusową wkładką. Oprócz tego świetne są też parowary, gdyż na wielu poziomach za jednym razem gotujemy cały obiad. W sprzedaży są też torebki do gotowania na parze w kuchenkach mikrofalowych. Bardziej wymagający mogą korzystać z ze specjalnych piekarników lub kuchenek do gotowania na parze.

     Jeżeli nie zasmakowałeś jeszcze w potrawach gotowanych na parze, daj szansę swojemu podniebieniu i zdrowiu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz