czwartek, 12 września 2013

5 porcji warzyw i owoców - co to znaczy?

Światowa organizacja zdrowia (WHO) zaleca, aby każdego dnia w naszym menu znalazło się 5 porcji warzyw i owoców (co najmniej). Najlepiej byłoby aby  w każdym posiłku znajdował się się taki zdrowy dodatek. Czy wiemy w jaki sposób to zmierzyć? Nie musimy ważyć. Najprostszym sposobem jest miara "DŁONIE". Proste, nieprawdaż? Zatem jedna porcja to tyle ile średnio mieści się w twojej  dłoni. Zalecane są 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców.
Nasz poranek często zaczyna się tylko od kawy, dobrze jeśli dorzucimy jakiegoś tosta. W pracy nie mamy czasu na przekąski więc pozostaje nam późny lunch, w którego skład zazwyczaj wchodzą również warzywa, owoc na deser już niekoniecznie. Późnym  wieczorem bywa różnie, najczęściej po całym dniu sięgamy po coś konkretnego i nie zawsze dorzucamy świeże warzywa, zwłaszcza gdy w lodówce ich po prostu brak.
Przeciętnie człowiek zjada ich około 2,5 porcji w ciągu dnia. Tak więc nie dostarczamy naszemu organizmowi odpowiedniej ilości witamin , minerałów i błonnika ( o tym w następnym poście).  Potem zastanawiamy się dlaczego pogorszył się stan naszej skóry, włosów czy paznokci. Niedobory składników odżywczych, witamin i minerałów najpierw odczuje właśnie skóra i jej przydatki. Jako pierwsze dają  sygnały, że czegoś nam brakuje, najpierw wypada więcej włosów, stają się cieńsze, widać zmiany na paznokciach, pogarsza się stan skóry. Można temu zapobiec w zupełnie naturalny sposób -wzbogacając naszą codzienną dietę w kolorowe i smaczne owoce i warzywa. Jest ich tak wiele, że każdy może wybrać te, które lubi najbardziej.
Nie mów, nie jestem królikiem i sałata lub marchewka owszem ale może dla innych. Nasz organizm to nie spiżarnia, dlatego potrzebuje stałych, regularnych dawek witamin i minerałów . Wypijmy w ciągu dnia szklankę soku, schrupmy jabłko lub kalarepkę (dłużej trawione powoli uwalniają energię, dając uczucie sytości), jeśli do tego dołożymy sałatkę lub surówkę wyjdzie to tylko na zdrowie.
A więc smacznego zdrowia!

                             Marchewkowa przekąska 

 Zetrzyj na dużych oczkach tarki  dużą marchewkę, dodaj świeży zmielony pieprz, polej łyżeczką oliwy z oliwek, skrop sokiem z cytryny, (można dodać łyżkę ziaren słonecznika) zapakuj do pojemnika i gotowe. Zajmie to kilka minut ale na długo zapewni uczucie sytości.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz