czwartek, 26 września 2013

Przeziębienie, grypa - lecz je w domu

Chyba każdego z nas dopadło przeziębieni lub grypa. To nie nasza wina, gdyż zarazki są wszędzie i atakują nas z każdej strony. Nie jest możliwe zabezpieczyć się przed wszystkimi.  Nawet jeśli szczepimy się przeciw grypie, to niestety powstają wciąż nowe szczepy wirusów. Zanim szczepionka zacznie działać można się również zarazić w okresie 6 do 8 tygodni. Ważne jest aby wychwycić wczesną fazę choroby. Wtedy najlepszym sposobem leczenia jest - LECZENIE DOMOWE.  Ale należy działać szybko aby nie doprowadzić do poważniejszych komplikacji jak np. zapalenie ucha, infekcja gardła czy zatok .Gdy objawy utrzymują się za długo oczywiście należy skorzystać z porady lekarza. Jednak trzeba uwzględnić to, że wizyta w przychodni może zaowocować wymianą drobnoustrojów z innymi pacjentami.
Lepiej zapobiegać niż leczyć - wzmacniajmy więc naturalne siły obronne organizmu aby przechytrzyć wirus przeziębienia lub grypy i nie zachorować.

Gdy na zewnątrz temperatura jesienna nie przedłużajmy lata zakładając letnie ubrania ale pamiętajmy o:
  • nie wychodź z domu bez śniadania - jest to jeden z głównych posiłków w ciągu dnia. Powinno być spożyte do 1 h po przebudzeniu się. Stosuj zbilansowane diety - ważne jest to ile zjadamy ale również co zjadamy (produkty bogate w białko i węglowodany złożone czyli np. chude sery, wędliny, pieczywo pełnoziarniste oraz koniecznie porcja warzyw i owoc. Taki posiłek będzie długo trawiony, da uczucie sytości a przede wszystkim ustabilizuje poziom glukozy we krwi na długi czas.
  • utrzymuj ciepło  - ciepłe ubieranie się chroni przed zachorowaniem. Przed wyjściem z domu nie zapomnij o nakryciu głowy - nieosłonięta głowa to utrata 50% ciepła.
  • zażywaj witaminę C , nie wystarczy łykać ja od czasu do czasu ale codziennie. Ponieważ rozpuszcza się ona w wodzie więc jest też szybko wydalana z organizmu. Regularna dawka sprawi, że będzie stale dostępna gdy zaatakuje wirus i od razu wspomoże działanie białych krwinek. Najlepiej zaopatrzyć się w naturalną witaminę C np. z aceroli ( owoce zawierają do 4,5% wit. C czyli 4500 mg na 100g owocu). Pamiętajmy, że bardzo dobrym źródłem tej witaminy są świeże oraz odpowiednio przetworzone owoce i warzywa (np. czarna porzeczka, dzika róża, owoce cytrusowe, natka pietruszki, kiszona kapusta).
  • jedz więcej owoców i warzyw - co znakomicie podnosi odporność ( oczyszcza organizm z bakterii i wirusów), wybieraj te silnie wybarwione, obfitujące w antyutleniacze - usuwają wolne rodniki szkodliwe dla układu odpornościowego oraz pomagają w niszczeniu już istniejących 
  • uważaj na przewlekły stres , znacznie podwyższa ryzyko przeziębienia 
  • korzystaj z sauny 
  • stosuj syrop z czarnego bzu ( jagody bzu czarnego wytwarzają barierę ochronną wokół zdrowych komórek
  • spożywaj czosnek w ząbkach lub tabletkach -  wpływa na układ odpornościowy na wiele sposobów- przeciwwirusowo, antybakteryjnie, pobudza działanie komórek zwanych "naturalnymi zabójcami". 
  • zażywaj ruchu na świeżym powietrzu 
  • unikaj miejsc zatłoczonych
  • często myj ręce w bardzo ciepłej wodzie 
To tylko niektóre sposoby aby przygotować organizm do walki z przeziębieniem czy grypą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz