poniedziałek, 16 września 2013

KASZA JAGLANA



   Kasza jaglana jest bardzo smaczna i niezwykle zdrowa.  W  Polsce od dawna jest bardzo popularna , trochę o niej zapomniano, ale dziś znowu wraca do łask. Zwana krupami i jagłami, otrzymywana jest z prosa. Proso uprawiano już w IX tysiącleciu p.n.e. w epoce kamienia gładzonego. 
    Jej drobne, żółte ziarenka, z czarną kropką zapobiegają wielu chorobom. Posiada liczne walory zdrowotne i smakowe i można ją podawać na różne sposoby.  Jest  bardzo pożywna i łatwo przyswajalna. Posiada wiele wartości prozdrowotnych.
   Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę ( leczniczy wpływ na stawy, na wygląd skóry, paznokci i włosów).
  Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza, a zwykle większość pokarmów jest kwasotwórcza, tak więc odkwasza organizm zazwyczaj niestety zakwaszony. Jest jednym z najbardziej lekkostrawnych produktów. Obfituje w witaminy z grupy B, wspomagające pracę układu nerwowego, łagodzące objawy stresu i depresji. Zawiera też  lecytynę (jej działanie jest wszechstronne, dotyczy działania układu nerwowego, pokarmowego, odpornościowego oraz układu krążenia). 
Kasza jaglana obfituje też w substancje mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo. Jest najlepszym źródłem żelaza ze wszystkich kasz.  Warto ją jeść przy anemii razem z sałatkami warzywnymi aby żelazo było lepiej przyswajalne. Jej skład aminokwasowy jest najkorzystniejszy, zawiera bowiem dużo tryptofanu (aminokwas dostarczany wraz z pożywieniem, odgrywa bardzo ważną rolę w regulacji nastrojów - antydepresant , cyklu snu, odczuwania bólu) Jest bogata w antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki. Ma również wysoki poziom białka i węglowodanów złożonych, które podczas trawienia  powoli uwalniają się do krwi i dzięki temu zapewniają mózgowi stały dopływ energii. Ponieważ nie zawiera glutenu, może być spożywana przez osoby z celiakią i alergiami jest też wprowadzana do diety niemowląt jako jeden z pierwszych produktów zbożowych.   
    Nieoceniona w leczeniu przeziębień i problemach górnych dróg oddechowych (usuwa nadmiar śluzów, osuszając, w tym przypadku należy przed gotowaniem wyprażyć ją). 
 Działa zbawiennie na stawy. Jest zalecana osobom anemicznym i żyjącym w ciągłym stresie.
    Kasza jaglana świetnie usuwa z organizmu gromadzące się toksyny.  Jest też doskonałym produktem   oczyszczającym,  jest bogata w błonnik. 

    Polecana jest też w chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek, dla osób chorych , po operacjach, a także dla małych dzieci. Gotuje się z niej kleiki. 
   Warto zastosować choć kilkudniową dietę oczyszczającą na bazie kaszy jaglanej.
   Potrawy z kaszy jaglanej dostarczają doskonałego, pełnowartościowego białka. Może stać się ona doskonałym składnikiem wielu pysznych dań.
   Bardzo dobra na  na śniadanie.  Można ugotować ją na wodzie lub na  mleku. Jest lekkostrawna i sycąca. Doskonale komponuje się z prażonymi jabłkami z cynamonem i miodem, z suszonymi lub świeżymi owocami.  Można ja dodać do zup, sałatek, usmażyć z niej kotlety, a zwłaszcza podawać wymiennie z ziemniakami, ryżem  makaronem do dań głównych.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz