Kasza
jaglana jest bardzo smaczna i niezwykle zdrowa. W Polsce od dawna jest
bardzo
popularna , trochę o niej zapomniano, ale dziś znowu wraca do
łask. Zwana krupami i jagłami, otrzymywana jest z prosa. Proso uprawiano
już w IX tysiącleciu p.n.e. w epoce kamienia gładzonego.
Jej drobne, żółte ziarenka, z czarną kropką zapobiegają wielu chorobom. Posiada liczne walory zdrowotne i smakowe i można ją podawać na różne sposoby. Jest bardzo pożywna i łatwo przyswajalna. Posiada wiele wartości prozdrowotnych.
Jej drobne, żółte ziarenka, z czarną kropką zapobiegają wielu chorobom. Posiada liczne walory zdrowotne i smakowe i można ją podawać na różne sposoby. Jest bardzo pożywna i łatwo przyswajalna. Posiada wiele wartości prozdrowotnych.
Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę ( leczniczy wpływ na stawy, na wygląd skóry, paznokci i włosów).
Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza, a zwykle większość pokarmów jest kwasotwórcza, tak więc odkwasza organizm zazwyczaj niestety zakwaszony. Jest jednym z najbardziej lekkostrawnych produktów. Obfituje w witaminy z grupy B, wspomagające pracę układu nerwowego, łagodzące objawy stresu i depresji. Zawiera też lecytynę (jej działanie jest wszechstronne, dotyczy działania układu nerwowego, pokarmowego, odpornościowego oraz układu krążenia).
Kasza jaglana obfituje też w substancje mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo. Jest najlepszym źródłem żelaza ze wszystkich kasz. Warto ją jeść przy anemii razem z sałatkami warzywnymi aby żelazo było lepiej przyswajalne. Jej skład aminokwasowy jest najkorzystniejszy, zawiera bowiem dużo tryptofanu (aminokwas dostarczany wraz z pożywieniem, odgrywa bardzo ważną rolę w regulacji nastrojów - antydepresant , cyklu snu, odczuwania bólu). Jest bogata w antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki. Ma również wysoki poziom białka i węglowodanów złożonych, które podczas trawienia powoli uwalniają się do krwi i dzięki temu zapewniają mózgowi stały dopływ energii. Ponieważ nie zawiera glutenu, może być spożywana przez osoby z celiakią i alergiami jest też wprowadzana do diety niemowląt jako jeden z pierwszych produktów zbożowych.
Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza, a zwykle większość pokarmów jest kwasotwórcza, tak więc odkwasza organizm zazwyczaj niestety zakwaszony. Jest jednym z najbardziej lekkostrawnych produktów. Obfituje w witaminy z grupy B, wspomagające pracę układu nerwowego, łagodzące objawy stresu i depresji. Zawiera też lecytynę (jej działanie jest wszechstronne, dotyczy działania układu nerwowego, pokarmowego, odpornościowego oraz układu krążenia).
Kasza jaglana obfituje też w substancje mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo. Jest najlepszym źródłem żelaza ze wszystkich kasz. Warto ją jeść przy anemii razem z sałatkami warzywnymi aby żelazo było lepiej przyswajalne. Jej skład aminokwasowy jest najkorzystniejszy, zawiera bowiem dużo tryptofanu (aminokwas dostarczany wraz z pożywieniem, odgrywa bardzo ważną rolę w regulacji nastrojów - antydepresant , cyklu snu, odczuwania bólu). Jest bogata w antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki. Ma również wysoki poziom białka i węglowodanów złożonych, które podczas trawienia powoli uwalniają się do krwi i dzięki temu zapewniają mózgowi stały dopływ energii. Ponieważ nie zawiera glutenu, może być spożywana przez osoby z celiakią i alergiami jest też wprowadzana do diety niemowląt jako jeden z pierwszych produktów zbożowych.
Nieoceniona w leczeniu przeziębień i problemach górnych dróg oddechowych (usuwa nadmiar śluzów, osuszając, w tym przypadku należy przed gotowaniem wyprażyć ją).
Działa zbawiennie na stawy. Jest zalecana osobom anemicznym i żyjącym w ciągłym stresie.
Kasza jaglana świetnie usuwa z organizmu gromadzące się toksyny. Jest też doskonałym produktem oczyszczającym, jest bogata w błonnik.
Polecana jest też w chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek, dla osób chorych , po operacjach, a także dla małych dzieci. Gotuje się z niej kleiki.
Warto zastosować choć kilkudniową dietę oczyszczającą na bazie kaszy jaglanej.
Działa zbawiennie na stawy. Jest zalecana osobom anemicznym i żyjącym w ciągłym stresie.
Kasza jaglana świetnie usuwa z organizmu gromadzące się toksyny. Jest też doskonałym produktem oczyszczającym, jest bogata w błonnik.
Polecana jest też w chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek, dla osób chorych , po operacjach, a także dla małych dzieci. Gotuje się z niej kleiki.
Warto zastosować choć kilkudniową dietę oczyszczającą na bazie kaszy jaglanej.
Potrawy z kaszy jaglanej dostarczają doskonałego, pełnowartościowego białka. Może stać się ona doskonałym składnikiem wielu pysznych dań.
Bardzo dobra na na śniadanie. Można ugotować ją na wodzie lub na
mleku. Jest
lekkostrawna i sycąca. Doskonale komponuje się z prażonymi jabłkami z cynamonem i miodem, z suszonymi lub świeżymi owocami. Można ja dodać do zup, sałatek, usmażyć z niej kotlety, a zwłaszcza podawać wymiennie z ziemniakami, ryżem makaronem do dań głównych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz