Zbliża się sezon zwiększonego zachorowania na infekcje górnych
dróg oddechowych. Warto więc zwrócić baczniejszą uwagę zwracać na to, co robić,
aby zapobiec przeziębieniom .
Jak wzmocnić układ
odpornościowy, by sam walczył z wirusami? To pytanie stale powraca o pewnych porach roku, gdyż wszyscy jesteśmy podatni na infekcje.
Warto przypomnieć że:
podatność na infekcje zależy zarówno od odporności wrodzonej, jak i nabytej.
Dobra odporność organizmu na zakażenia zależy od sprawnego i skutecznego działania naszego układu odpornościowego. Chcąc unikać przeziębień i innych infekcji, warto wyeliminować ze swojego życia czynniki osłabiające odporność (np.stres, nieregularny tryb życia, błędy w odżywianiu) i wdrożyć zdrowy styl życia , który pomaga wzmacniać odporność (np. hartowanie organizmu, ruch, ćwiczenia, prawidłowa pielęgnacja ciała, prawidłowe odżywianie, zażywanie preparatów witaminowych).
podatność na infekcje zależy zarówno od odporności wrodzonej, jak i nabytej.
Dobra odporność organizmu na zakażenia zależy od sprawnego i skutecznego działania naszego układu odpornościowego. Chcąc unikać przeziębień i innych infekcji, warto wyeliminować ze swojego życia czynniki osłabiające odporność (np.stres, nieregularny tryb życia, błędy w odżywianiu) i wdrożyć zdrowy styl życia , który pomaga wzmacniać odporność (np. hartowanie organizmu, ruch, ćwiczenia, prawidłowa pielęgnacja ciała, prawidłowe odżywianie, zażywanie preparatów witaminowych).
Jesienna aura, deszcz, plucha wymaga od naszych
organizmów „dodatkowej porcji” odporności. Cennych witamin i składników odżywczych dostarczą
organizmowi regularnie spożywane warzywa i owoce. A ponieważ organizm nie potrafi ich gromadzić , tak więc trzeba dostarczać je sukcesywnie.
Wrzesień to dobra pora aby właśnie z owoców i warzyw czerpać wszelkie korzyści.
Na jesiennych straganach królują bakłażany, papryka, ogórki i pomidory, kabaczki i cukinie, winogrona, śliwki, brzoskwinie. Coraz więcej odmian jabłek. Jest w czym wybierać.
Są dojrzałe i teraz właśnie najbardziej wartościowe, niedrogie więc można kupować w niedużych ilościach ale za to mieć zawsze świeże.
Nauczmy się przestrzegać zasady - co najmniej 5 RAZY DZIENNIE OWOCE I WARZYWA.
Nie jest to wcale trudne, zwłaszcza gdy uświadomimy sobie jakie bogactwo jest w nich ukryte.
O wartości odżywczej warzyw i owoców decydują zawarte w nich witaminy i związki mineralne, błonnik czyli włókno pokarmowe.
Skład chemiczny świeżych owoców i warzyw zależy m.in. od odmiany, stopnia dojrzałości, warunków w czasie wegetacji .
Skład chemiczny świeżych owoców i warzyw zależy m.in. od odmiany, stopnia dojrzałości, warunków w czasie wegetacji .
Warzywa i owoce działają wybitnie alkalizująco i są praktycznie głównym
źródłem potasu, który jest niezbędny do pracy serca, posiadają też:
- niską wartością kaloryczną (wyjątkiem są m.in winogrona czy daktyle)
-wysoką zawartość wody
-niską zawartość tłuszczu (wyjątkiem jest awokado oraz orzechy) i białka (wyjątkiem są m.in zielony groszek i jarmuż)
-są bardzo dobrym źródłem związków mineralnych (od 0,5 do 2,5% w suchej masie)
-są najlepszym źródłem przeciwutleniaczy, witamin A, C i E, selenu i cynku, beta karotenu
-posiadają wysoką zawartość błonnika pokarmowego od 0,5-6,0%
- przyczyniają się do przedłużania młodości
- pomagają walczyć z rakiem,
gdyż dzięki przeciwutleniaczom wzmacniają system immunologiczny
-zmniejszają stany zapalne związane z chorobami serca, działają antymiażdżycowo i bakteriobójczo
- wpływają na
polepszenie wzroku, a nawet opóźniają procesy starzenia
- pomagają kontrolować cukrzycę.
Wszystko pięknie ale pod jednym warunkiem - trzeba je zajadać. Jeśli tego nie robimy, najwyższy czas wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz