Wchodzi w skład
roślin i jest częścią ich struktury. Czyli dotyczy żywności
pochodzenia roślinnego, która nie jest rozkładana przez enzymy
trawienne przewodu pokarmowego człowieka.
Jest naturalnym składnikiem
owoców, warzyw, nasion i zbóż. W żywieniu spełnia bardzo ważną
rolę. Ma zbawienny wpływ na nasz układ trawienny. W codziennym jadłospisie pełni tak ważną rolę jak witaminy i minerały.
Błonnik należy do grupy węglowodanów nieprzyswajalnych. Na nie, nie działają enzymy trawienne.
Przechodząc przez przewód pokarmowy w postaci prawie niezmienionej, wiążąc wodę pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości. W ten sposób, zapobiegając napadom głodu, pomaga zrzucić zbędne kilogramy osobom odchudzającym się. Wpływa na wydzielanie hormonu przewodu pokarmowego, gastryny, która m.in. pobudza czynność błony śluzowej żołądka, pobudza wydzielanie soku żołądkowego.
Pobudza ukrwienie jelit. Działa jak miotła, usuwając to, co zbędne. Wiążąc wodę pomaga zapobiegać zaparciom i bólom towarzyszącym hemoroidom i żylakom podudzia.
Pobudza ukrwienie jelit. Działa jak miotła, usuwając to, co zbędne. Wiążąc wodę pomaga zapobiegać zaparciom i bólom towarzyszącym hemoroidom i żylakom podudzia.
Sprzyja rozwojowi korzystnych bakterii jelitowych, powodując rozwój pałeczek kwasu mlekowego, wypierających inne bakterie, między innymi gnilne.
Reguluje perystaltykę jelit. Przy tym oczyszcza organizm z kwasów żółciowych, metali ciężkich i toksyn, a nawet substancji rakotwórczych. Zmniejsza ryzyko powstawania kamieni żółciowych.
U chorych na cukrzycę poprawia metabolizm przez opóźnione wchłanianie glukozy, pomaga w utrzymaniu stabilnego
poziomu cukru we krwi.
Wiążąc cholesterol z pożywienia, obniża poziom frakcji LDL oraz poziom trójglicerydów wprowadzając korzystne zmiany w proporcjach LDL i HDL.
Zwiększa wydalanie tłuszczu z kałem.
Przeciwdziała powstawaniu nowotworów jelita grubego.
Błonnik zapobiega też próchnicy zębów.
Ponieważ produkty w niego obfitujące są zazwyczaj twarde, dlatego intensywniej je przeżuwamy, co stymuluje
wydzielanie śliny chroniącej szkliwo.
Podstawowym źródłem błonnika w diecie są warzywa, owoce, produkty i przetwory zbożowe.
Produkty bogate w błonnik sprzyjają odchudzaniu, gdyż zazwyczaj są niskokaloryczne , zwłaszcza świeże warzywa i owoce.
Pamiętajmy, że rośliny strączkowe, suszone owoce, orzechy, nasiona również zawierają dużo błonnika są jednak bardziej kaloryczne.
A oto kilku błonnikowych liderów: w 100 gramach produktu znajdziemy :
- otręby pszenne - 42 g błonnika
- siemie lniane - 27,9 g
- czerwona fasola - 25 g
- kokos - 23 g
- suszone śliwki - 16 g
- biała fasola - 16 g
- marakuja - 16 g
- soja - 16 g
- popcorn - 14 g
- suszone brzoskwinie - 14,3 g
- migdały - 13 g
- czarne porzeczki - 8 g
- czerwone porzeczki - 7,7 g
- awokado -6,7 g
- chleb żytni pełnoziarnisty - 6,1 g
- chleb razowy - 5,9 g
Błonnika nie znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego i jego
przetworach, w rybach, mleku i naturalnych przetworach mlecznych oraz jajach, w
maśle, produktach tłuszczowych, olejach i alkoholu.
Zalecana dzienna dawka dla osób dorosłych to od 25 do 40 g na dobę.
Trzeba też pamiętać, że zwiększanie ilości błonnika w diecie powinno odbywać się stopniowo, tak aby przewód pokarmowy przyzwyczajał się do niego. W ten sposób unikniemy objawów ubocznych jak wzdęcia, podrażnienie jelit czy biegunki.
Spożywanie nadmiernych ilości błonnika może wpłynąć niekorzystnie na przyswajanie witamin czy składników mineralnych. Ale zmiany w bilansie składników mineralnych i witamin mogą po pewnym
czasie ustępować, gdyż przewód pokarmowy przyzwyczaja się do zmian w diecie.
Zazwyczaj stosowanie diety mieszanej (produkty zbożowe, owoce, warzywa) dostarcza odpowiedniej ilości błonnika. Należy przy tym pamiętać o wypijaniu zalecanej dziennej dawki płynów czyli ok 2 litrów.
Jeżeli będziemy jedli produkty bogate w błonnik na pewno będziemy mieli mniej problemów zdrowotnych. Gdyż dieta z niewystarczającą ilością błonnika ( produkty oczyszczone i przetworzone) wpływa na otyłość a z niej już niedaleko do miażdżycy i cukrzycy typu 2.
Przedstawione tu informacje nie stanowią porady lekarskiej, służą wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, dlatego nigdy nie mogą zastąpić opinii pracownika służby zdrowia.
Przedstawione tu informacje nie stanowią porady lekarskiej, służą wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, dlatego nigdy nie mogą zastąpić opinii pracownika służby zdrowia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz