czwartek, 30 stycznia 2014

Dieta przed ...i po sesji.



  To co będziesz jadł przed i w czasie sesji ma bardzo ważne znaczenie dla pracy mózgu. Wpływa na pamięć i koncentrację. W czasie intensywnej nauki wzrasta zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. Różnorodna dieta jest niezbędna dla zdrowia całego organizmu. Jednak niektóre produkty są bardziej odżywcze i niosą więcej korzyści od innych. Są więc i  takie,  których spożywanie pozytywnie wpływa na sprawność konkretnych narządów, na przykład na mózg, czyli naszą sprawność umysłową. Jeżeli mamy kłopoty z pamięcią, to znak, że należy rozważyć zmianę diety a korzyści będą długofalowe i obejmą cały organizm.
   Tak więc nie ma na co czekać. Od razu wprowadzajmy te produkty, które zapewnią dobrą pamięć, ułatwią dobre kojarzenie faktów, poprawią koncentrację.
   Dzień zaczynajmy koniecznie od pełnowartościowego śniadania. Jedzmy je w czasie pierwszej godziny od wstania, aby w miarę szybko dostarczyć niezbędnej energii i nie dopuścić do uczucia osłabienia.
   Dieta powinna być urozmaicona. 
Głównym źródłem energii dla naszego mózgu jest glukoza.
 Na sprawność umysłową  znacząco wpływają:
  • WĘGLOWODANY . Ale nie należy dostarczać organizmowi węglowodanów w postaci cukrów prostych (np. słodycze, słodkie napoje) lecz węglowodanów złożonych,  (przetwory zbożowe z pełnego przemiału, kasze, dziki ryż, makarony zbożowe, płatki owsiane, ziemniaki).  One właśnie uwalniają glukozę, główne pożywienie mózgu, powoli sprawiając, że poziom glukozy we krwi jest odpowiedni.  Natomiast po spożyciu żywności zawierającej cukry proste ma miejsce nagły i szybki skok glukozy we krwi, który równie szybko i gwałtownie spada. Takie wahania cukru są  przyczyną osłabienia koncentracji i występowania zmęczenia.  Aby poziom glukozy był stały przez cały dzień,  trzeba produkty te  jeść kilka razy dziennie w niewielkich  porcjach.
  • KWASY  OMEGA 3. Są one budulcem tkanki mózgowej, poprawiają ukrwienie mózgu. Znacząco wpływają na sprawność myślenia i zapamiętywania.  Można je znaleźć przede wszystkim w rybach morskich takich jak śledź, tuńczyk, łosoś, makrela, szproty, sardynki, dorsz czy owoce morza. Ryby morskie dostarczają też fosforu , który jest niezbędny do uaktywnienia się niektórych witamin z grupy B, a te wzmacniają układ nerwowy. 
  • NASIONA I ORZECHY  to doskonała przekąska, czyli orzechy włoskie, ziemne, brazylijskie, nerkowce, laskowe, migdały jak i pestki dyni , słonecznika, sezamu są bogate w kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, foliany, witaminę B6 i E.  na pewno pomogą  myśleć szybciej , lepiej i pozytywnie, zawierają bowiem naturalne antydepresanty.  Niektóre z nich  zawierają też  tiaminę i magnez, więc odżywiają mózg oraz korzystnie wpływają na pamięć i procesy poznawcze.
  • BIAŁKA.  Najlepsze jest białko roślinne zawarte w warzywach strączkowych:  soi, grochu, ciecierzycy i soczewicy oraz fasoli, która według ostatnich badań jest cennym źródłem przeciwutleniaczy.  Rośliny strączkowe dostarczają także sporo cennego błonnika, który sprawia, że składniki energetyczne diety są lepiej wykorzystywane przez organizm. Szybko można wykorzystać je i przygotować w postaci past do pieczywa i sałatek z różnymi dodatkami.
  •  LECYTYNA jest podstawowym składnikiem błon komórek mózgowych i włókien nerwowych. przenosi impulsy nerwowe, polepsza pamięć. Poprawia też przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, wspomaga zapamiętywanie i odtwarzanie faktów.  Znajdziemy ją w żółtkach jaj . Jajka,  są bogatym źródłem lecytyny i witaminy B12. Żółtka, choć zawierające sporo cholesterolu, dostarczają też cholinę, która pełni ważną rolę w budowie komórek mózgu i poprawia pamięć. Oprócz nich jest też w  orzeszkach ziemnych, kiełkach pszenicy, w soi, kapuście i kalafiorze oraz w olejach roślinnych.
  • WARZYWA  I  OWOCE.  Należy jeść je co najmniej kilka razy dziennie. Dostarczają one witamin i składników mineralnych, które wspomagają proces zapamiętywania oraz są źródłem cennych antyoksydantów. Chronią komórki mózgu przed utratą takich zdolności jak umiejętność oceniania,  rozumowania oraz zapamiętywania faktów.  Bardzo cenne są owoce jagodowe zwłaszcza jeśli nie przepadasz za warzywami: porzeczki, truskawki, żurawiny, maliny, awokado, pomarańcze, grejpfruty,  borówki.                                                                   Z warzyw pomidory, ziemniaki, awokado mają dużo potasu, który umożliwia przekazywanie impulsów nerwowych, poprawiając koncentrację i zwiększając zdolność myślenia.  Kapusta, zielony groszek, szpinak, jarmuż chociaż nie należą do ulubionych przysmaków, świetnie wpływają na rozwój  mózgu. Zawarty w nich kwas foliowy chroni przed stanem przed depresyjnym. Zawartość folianów oraz witamin B6 i B12 obniża poziom homocysteiny, która jest odpowiedzialna za zapominanie, a nawet chorobę Alzheimera.
  • NAPOJE .Uważaj na kawę pitą w nadmiarze (nadmierni pobudza). Lepiej zacząć dzień od filiżanki zielonej herbaty. Herbata czarna, cola i napoje energetyzujące stanowią zastrzyk energii, ale też szybko przestają działać,  wypłukując przy tym z organizmu wapń i magnez, składniki potrzebne dla umysłu. Pite w dużych ilościach osłabiają koncentrację i zaburzają sen. Lepiej zastąpić te napoje wodą mineralną i naturalnymi sokami lub jeśli ktoś lubi to naparami z mieszanek ziołowych.  Umiarkowane ilości kofeiny podnoszą koncentrację, poprawiając cyrkulację krwi. Najlepiej jednak jeśli ta kofeina pochodzi z zielonej herbaty, najlepiej liściastej. Polecane też są napary z szałwii. Oczywiście zawsze należy pić dużo wody. Od zawsze jest źródłem zdrowia i urody. Aby nie doszło do odwodnienia organizmu należy wypijać 6-8 szklanek wody dziennie. Odwodnienie powoduje spadek ciśnienia krwi, a to przyczynia się do słabszego dotlenienia komórek mózgowych. Z kolei niedotlenienie mózgu wywołuje zmęczenie, ospałość i spadek koncentracji.
  • SŁODYCZE . Jeśli słodycze to na pewno  gorzka czekolada. Zawarte w niej kakao to błogosławieństwo dla mózgu . Przeciwutleniacze zawarte nawet w dwóch lub trzech łyżeczkach kakao - flawonole- mają dużo silniejsze działanie niż np. zielona herbata czy czerwone wino.  Według badań, po spożyciu dużych ilości czekolady np. dokonywanie obliczeń matematycznych w myśli staje się łatwiejsze, a zmniejsza się zmęczenie i wyczerpanie psychicznie . Flawanole znajdujące się w kakao czyli również w czekoladzie, wspomagają pracę mózgu, zwiększając dopływ krwi do mózgu.
  • PRZYPRAWY. Wśród nich  KURKUMA . Wchodzi np. w skład curry, które dodane do jedzenia wspomaga działanie mózgu i utrzymuje go w dobrej kondycji. Niweluje szkodliwy wpływ wolnych rodników w całym organizmie.  Oprócz tego zaostrza intelekt. Nawet niewielka jej ilość co jakiś czas  przyniesie  mózgowi wiele korzyści. Można ją dodawać do past np. jajecznych, mięsnych, zapiekanek, ryżu.                                                                   SZAŁWIA od lat zwana jako wzmacniacz pamięci. Można dodawać ją do omletów, sosu pomidorowego, pieczonego kurczaka lub wieprzowiny. Oprócz tego IMBIR, CYNAMON, WASABI, i oczywiście CZOSNEK.
Należy wręcz unikać żywności, która zanieczyszcza organizm. Są to słodkie napoje gazowane, zwłaszcza kolorowe, produkty bogate w cukry, czyli słodycze, słodkie ciasta i inne wyroby cukiernicze (w ramach przerwy w nauce można samemu upiec pożywne ciasteczka owsiane z rożnymi dodatkami). Przede wszystkim unikać jak ognia tego co studenci czasami lubią najbardziej czyli produktów typu fast food, zupek instant. Zaśmiecają organizm a zmiany mogą być po latach nieodwracalne.
Chociaż czasu w czasie np. sesji jest nie za wiele koniecznie trzeba pamiętać o jakiejkolwiek aktywności fizycznej, najlepiej na świeżym powietrzu.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz