Ciecierzyca, cieciorka lub włoski groch.
Uprawiana przez człowieka od ponad 6000 lat. W Polsce była powszechnie stosowana w kuchni staropolskiej.
Należy do roślin strączkowych. Jest bardzo popularna w krajach arabskich.
Ma delikatny, lekko słodki, orzechowy smak.
Jest skarbnicą minerałów i witamin. Bogata w fosfor, potas, żelazo (ma go więcej od innych strączkowych), witaminy z grupy B, błonnik, zwłaszcza frakcje nierozpuszczalne, które zmniejszają ryzyko zachorowań na raka jelita grubego.
Może zastępować mięso ponieważ zawiera 25% białka z korzystnym składem aminokwasów. Dlatego jest niezwykle wartościowa w diecie wegetarian.
Jej właściwości lecznicze znano od dawna.
Stosuje się ją między innymi przy łagodzeniu bólów głowy, w kaszlu , przy podrażnieniach górnych dróg oddechowych. Wpływa na poprawę odporności, wzmacnia serce, poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Jest stosowana przy leczeniu cukrzycy, obniża poziom glukozy we krwi. Oprócz tego odżywia nasz mózg.
Napar z liści rośliny usprawnia trawienie, jest też stosowany przy okładach na zwichnięte kończyny.
Potrawy z dodatkiem cieciorki obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Nasiona ciecierzycy mają właściwości pobudzające, stąd uznane są za afrodyzjak.
Potwierdzono badaniami jej pozytywny wpływ na płodność.
Ciecierzyca ma wielorakie zastosowanie w kuchni.
Doskonale komponuje się z oliwą, awokado, czosnkiem, pietruszką, rukolą, suszonymi i świeżymi pomidorami, oraz papryką.
Można przygotowywać z niej pasztety ( z odpowiednimi dodatkami oczywiście), kotlety, a przede wszystkim pasty do pieczywa. Najbardziej popularną jest hummus (pasta) i falafel (małe kotleciki). Może być dodawana do sałatek, surówek oraz zup i sosów.
Z prażonych, wcześniej namoczonych i osuszonych ziaren ciecierzycy przygotowuje się doskonałą chrupiąca przekąskę..
Warto zaopatrzyć się w mąkę z cieciorki (polecana alergikom) jest smaczna, a przede wszystkim nie zawiera glutenu, nie trzeba dodawać do ciasta naleśnikowego jajka, ponieważ mąka ma właściwości sklejające.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz