środa, 8 stycznia 2014

CIECIORKA

    
                     
                                               Ciecierzyca, cieciorka lub włoski groch.
    Uprawiana przez człowieka od ponad 6000 lat. W Polsce była powszechnie stosowana w kuchni staropolskiej. 
    Należy do roślin strączkowych. Jest bardzo popularna w krajach arabskich.
Ma delikatny, lekko słodki, orzechowy smak.
    Jest skarbnicą minerałów i witamin.  Bogata w fosfor, potas, żelazo (ma go więcej od innych strączkowych), witaminy z grupy B, błonnik, zwłaszcza  frakcje nierozpuszczalne, które zmniejszają ryzyko zachorowań na raka jelita grubego.
    Może zastępować mięso ponieważ  zawiera 25% białka z korzystnym składem aminokwasów. Dlatego jest niezwykle wartościowa w diecie wegetarian.
    Jej właściwości lecznicze znano od dawna.
Stosuje się ją między innymi przy łagodzeniu bólów głowy, w  kaszlu , przy  podrażnieniach górnych dróg oddechowych. Wpływa na poprawę odporności, wzmacnia serce, poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Jest stosowana przy leczeniu cukrzycy, obniża poziom glukozy we krwi.  Oprócz tego odżywia nasz mózg.
     Napar z liści rośliny usprawnia trawienie, jest też stosowany  przy okładach na zwichnięte kończyny. 
     Potrawy z  dodatkiem cieciorki  obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Nasiona ciecierzycy mają właściwości pobudzające, stąd uznane są za afrodyzjak.
    Potwierdzono badaniami jej pozytywny wpływ na płodność. 


     Ciecierzyca ma wielorakie zastosowanie w kuchni.  
Doskonale komponuje się z oliwą, awokado, czosnkiem, pietruszką, rukolą, suszonymi i świeżymi pomidorami, oraz papryką.
    Można przygotowywać z niej pasztety ( z odpowiednimi dodatkami oczywiście), kotlety, a przede wszystkim pasty do pieczywa. Najbardziej popularną jest hummus (pasta) i falafel (małe kotleciki). Może być dodawana do sałatek, surówek oraz zup i sosów.
Z prażonych, wcześniej namoczonych i osuszonych ziaren ciecierzycy przygotowuje się doskonałą chrupiąca przekąskę..

Warto zaopatrzyć się w mąkę z cieciorki (polecana alergikom) jest  smaczna, a przede wszystkim nie zawiera glutenu, nie trzeba dodawać do ciasta naleśnikowego jajka, ponieważ mąka ma właściwości sklejające.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz