poniedziałek, 13 stycznia 2014

KSYLITOL - cukier brzozowy




Ksylitol  - wygląda i smakuje jak cukier. 
    Jest naturalną substancją, obecną w włóknistych jarzynach, owocach, w kolbach kukurydzy. To niskokaloryczny cukier wytwarzany  najczęściej z kory brzozowej .

    Całkowicie naturalny, rekomendowany jest jako jeden z najlepszych słodzików. Decyduje o tym nie tylko stosunkowo niska kaloryczność, ale także jego potencjalne właściwości profilaktyczne.  szeroko rozpowszechniony w przyrodzie stanowi  zdrowy odpowiednik cukru. Jest on w naturalny sposób wytwarzany w naszym organizmie  w procesie normalnego metabolizmu w ilości ok. 15 gramów.
    Należy wprowadzać go do diety powoli (około ½ łyżeczki dziennie) stopniowo zwiększając ilość unikając ten sposób lekkiego rozwolnienia. Organizm łatwo przystosuje się do większych dawek. Przy tym nie posiada  żadnych właściwości toksycznych.

    Ma  on charakter zasadowy więc nie zakwasza naszego organizmu w przeciwieństwie do cukru tak powszechnie używanego.

    Jest powoli  i stopniowo przyswajany. 
W porównaniu z cukrem ksylitol wchłania się znacznie wolniej , dając większe uczucie sytości.
    Posiada wartość   kaloryczną niższą o połowę niż zwykły cukier.   Zmniejsza, a nawet eliminuje łaknienie na słodycze i działa przeciwpróchniczo, remineralizuje szkliwo, przywraca właściwe PH jamy ustnej.

     Nie fermentuje w przewodzie pokarmowym i naprawia spustoszenie po działaniu cukru.

    Dzięki działaniu antybakteryjnemu podnosi odporność organizmu , wzmacniając układ immunologiczny i chroniąc przed chronicznymi i wyniszczającymi chorobami, przez co opóźnia również proces starzenia się tkanek i narządów.  
    Jest zalecany przy infekcjach górnych dróg oddechowych, suchości  w ustach, w chorobach dziąseł i próchnicy zębów. Likwiduje nieprzyjemny zapach z ust.  

   Po spożyciu zwykłego cukru drobnoustroje czują się bardzo dobrze i namnażają się błyskawicznie  w zakwaszonym środowisku jamy ustnej. Wydzielając  kwaśne toksyny pogłębiają  każdą infekcję, powoli i stale atakując nasz układ odpornościowy, a przedostając się do krwioobiegu  stają się powodem wielu chorób.

    Ksylitol odwraca te niepożądane efekty spowodowane spożywaniem cukru , poprzez przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w jamie ustnej, zmniejsza przy tym ryzyko powstawania pleśniawek  lub innych infekcji jamy ustnej.

    Jest też zalecany przy nadkwasocie żołądka, alergii i astmie. Stosowany jest  jako środek zapobiegawczy przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli, u chorych na mukowiscydozę. Przeciwdziała szkodliwym bakteriom w jelitach.

    Zewnętrznie zaleca się stosowanie ksylitolu w postaci aerozolu do nosa , przy nawracających infekcjach górnych dróg oddechowych, katarach zatokowych, alergiach i zapaleniu ucha środkowego. Aerozol przygotowujemy  w stężeniu  1:20, czyli jedna miarka ksylitolu na 20 miarek soli fizjologicznej , którą nabywamy w aptece.
   Ksylitol jako alternatywa cukru  jest przeznaczony dla osób, które z różnych względów nie mogą lub nie powinny (chorzy na cukrzycę), bądź nie chcą cukru używać (np. przy odchudzaniu). Posiada  indeks glikemiczny czternaście razy niższy niż zwykły cukier (ksylitol- IG 7…cukier IG 70)). Jest absorbowany i przetwarzany powoli, co powoduje bardzo małe zmiany w wydzielaniu insuliny. Nie powoduje nagłych spadków oraz przyrostów insuliny ( reguluje i utrzymuje niski poziom insuliny).
   Ksylitol zwiększa przyswajanie wapnia w jelitach, pomaga przywracać właściwą konsystencję kości. Dlatego  zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą.

   Dla dzieci powyżej 3 roku życia zaleca się wprowadzanie ksylitolu przy skłonności do przeziębień, przy infekcjach uszu i zatok, w alergii i astmie, przeciw pasożytom oraz w profilaktyce próchnicy. Podajemy bardzo małe ilości, na początek, obserwując przy tym reakcję organizmu (od kilku kryształków dziennie). 
   Ksylitolu  używamy do bezpośredniego spożycia, czyli do słodzenia napojów, do deserów, wypieków słodkich (wyjątek stanowi ciasto drożdżowe – drożdże nie rosną) oraz do przetworów owocowych. Można stosować go w wysokich temperaturach.

    Ksylitol w dropsach, lizakach lub gumie do żucia jest zalecany po myciu zębów po posiłkach. Stosowany po umyciu zębów znakomicie, chroni i goi zęby oraz dziąsła.
     Używajmy więc ksylitolu w naszej codziennej diecie a na pewno wyjdzie nam to tylko na zdrowie. 


Przedstawione tu informacje nie stanowią porady lekarskiej, służą  wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, dlatego nigdy nie mogą zastąpić opinii pracownika służby zdrowia.
 





   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz