Ksylitol - wygląda i
smakuje jak cukier.
Jest naturalną substancją, obecną w włóknistych
jarzynach, owocach, w kolbach kukurydzy. To niskokaloryczny
cukier wytwarzany najczęściej z kory
brzozowej .
Całkowicie naturalny, rekomendowany jest jako jeden z najlepszych słodzików. Decyduje
o tym nie tylko stosunkowo niska kaloryczność, ale także jego
potencjalne właściwości profilaktyczne. szeroko rozpowszechniony w przyrodzie stanowi
zdrowy odpowiednik cukru. Jest on w
naturalny sposób wytwarzany w naszym organizmie w procesie normalnego metabolizmu w ilości ok.
15 gramów.
Należy wprowadzać go do diety powoli (około ½ łyżeczki dziennie)
stopniowo zwiększając ilość unikając ten sposób lekkiego rozwolnienia. Organizm
łatwo przystosuje się do większych dawek. Przy tym nie posiada żadnych właściwości toksycznych.
Ma on charakter
zasadowy więc nie zakwasza naszego organizmu w przeciwieństwie do cukru tak powszechnie
używanego.
Jest powoli i
stopniowo przyswajany.
W porównaniu z cukrem ksylitol wchłania się znacznie wolniej , dając większe uczucie sytości.
Posiada wartość kaloryczną niższą o
połowę niż zwykły cukier. Zmniejsza,
a nawet eliminuje łaknienie na słodycze i działa przeciwpróchniczo, remineralizuje
szkliwo, przywraca właściwe PH jamy ustnej.
Nie fermentuje w
przewodzie pokarmowym i naprawia spustoszenie po działaniu cukru.
Dzięki działaniu antybakteryjnemu podnosi odporność
organizmu , wzmacniając układ immunologiczny i chroniąc przed chronicznymi i
wyniszczającymi chorobami, przez co opóźnia również proces starzenia się tkanek i narządów.
Jest zalecany przy
infekcjach górnych dróg oddechowych, suchości w ustach, w chorobach dziąseł i próchnicy
zębów. Likwiduje nieprzyjemny zapach z ust.
Po spożyciu zwykłego cukru drobnoustroje czują się bardzo
dobrze i namnażają się błyskawicznie w
zakwaszonym środowisku jamy ustnej. Wydzielając
kwaśne toksyny pogłębiają każdą
infekcję, powoli i stale atakując nasz układ odpornościowy, a przedostając się
do krwioobiegu stają się powodem wielu
chorób.
Ksylitol odwraca te niepożądane efekty spowodowane spożywaniem cukru
, poprzez przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w jamie ustnej, zmniejsza
przy tym ryzyko powstawania pleśniawek
lub innych infekcji jamy ustnej.
Jest też zalecany przy nadkwasocie żołądka, alergii i
astmie. Stosowany jest jako środek
zapobiegawczy przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli, u chorych na
mukowiscydozę. Przeciwdziała szkodliwym bakteriom w jelitach.
Zewnętrznie zaleca
się stosowanie ksylitolu w postaci aerozolu do nosa , przy nawracających
infekcjach górnych dróg oddechowych, katarach zatokowych, alergiach i zapaleniu
ucha środkowego. Aerozol przygotowujemy w stężeniu
1:20, czyli jedna miarka ksylitolu na 20
miarek soli fizjologicznej , którą nabywamy w aptece.
Ksylitol jako alternatywa cukru jest przeznaczony
dla osób, które z różnych względów nie mogą lub nie powinny (chorzy na cukrzycę), bądź nie
chcą cukru używać (np. przy odchudzaniu). Posiada indeks glikemiczny czternaście razy niższy niż
zwykły cukier (ksylitol- IG 7…cukier IG 70)). Jest absorbowany i przetwarzany
powoli, co powoduje bardzo małe zmiany w wydzielaniu insuliny. Nie powoduje
nagłych spadków oraz przyrostów insuliny ( reguluje i utrzymuje niski poziom
insuliny). Ksylitol zwiększa przyswajanie wapnia w jelitach, pomaga przywracać właściwą konsystencję kości. Dlatego zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą.
Dla dzieci powyżej 3 roku życia zaleca się
wprowadzanie ksylitolu przy skłonności do przeziębień, przy infekcjach uszu i
zatok, w alergii i astmie, przeciw pasożytom oraz w profilaktyce próchnicy.
Podajemy bardzo małe ilości, na początek, obserwując przy tym reakcję organizmu
(od kilku kryształków dziennie).
Ksylitolu
używamy do bezpośredniego spożycia, czyli do słodzenia napojów, do
deserów, wypieków słodkich (wyjątek stanowi ciasto drożdżowe – drożdże nie
rosną) oraz do przetworów owocowych. Można stosować go w wysokich
temperaturach.
Ksylitol w dropsach, lizakach lub gumie do żucia jest
zalecany po myciu zębów po posiłkach. Stosowany po umyciu zębów znakomicie,
chroni i goi zęby oraz dziąsła.
Używajmy więc ksylitolu w naszej codziennej diecie a na pewno wyjdzie nam to tylko na zdrowie.
Przedstawione tu informacje nie stanowią porady lekarskiej, służą wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, dlatego nigdy nie mogą zastąpić opinii pracownika służby zdrowia.
Przedstawione tu informacje nie stanowią porady lekarskiej, służą wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, dlatego nigdy nie mogą zastąpić opinii pracownika służby zdrowia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz