Wszystkich E jest około 2000.
Bardzo rzadko zwracamy uwagę na informacje etykiet kupowanych produktów. Nic dziwnego, ponieważ nie wiemy, co one oznaczają. Poza tym na jednej etykiecie może znajdować się tyle E, że trzeba mieć niezłą wiedzę i pamięć aby wybierać to, co nam nie zaszkodzi.
Dodatki do żywności są potrzebne. Stosowane w odpowiednich ilościach nie mogą stanowić zagrożenia.
Do substancji tych zalicza się barwniki (100-199), środki konserwujące (200-299), przeciwutleniacze (300-399) , emulgatory i środki zagęszczające (400-499), inne dodatki jak np. regulator kwasowości, substancje przeciwzbrylające (500-599), wzmacniacze smaku (620-699), antybiotyki (710-799), powyżej to pozostałe związki chemiczne.
Trzeba też wiedzieć, że wśród wielu dodatków do żywności są też te naturalne, zawarte w nieprzetworzonych, naturalnych produktach np. w owocach (wit. C), algach, nabiale czy mięsie. Są nieszkodliwe dla naszego zdrowia.
Poza tym nie można dodawać substancji dodatkowych np. do miodu, suchych makaronów, masła, mleka, naturalnych wód mineralnych, kawy naturalnej (nie instant), cukru czy w ogóle żywności nieprzetworzonej.
Warto natomiast wystrzegać się żywności, w której jest spory udział
związków pochodzenia syntetycznego. Każda substancja może wywołać u nas
reakcję uczuleniową, zwłaszcza gdy spożywamy ją często w stale ulubionych potrawach.
Kilka przykładów na które to E należy zwracać uwagę:
- E 210 - 219 kwas benzoesowy, produkty mięsne, niskokaloryczne napoje, rakotwórczy
- E 236,7,8 - kwas mrówkowy
- E 226 - siarczyn wapnia konserwant w bardzo wielu produktach, stosowanie siarczanów sprawia, iż nawet zepsute produkty wyglądają jak świeże
- E 249 - azotan potasu w konserwach mięsnych,
- E 231 - syntetyczny do impregnowania skórek bananów (trucizna)
- E 232 - syntetyczny do cytryn (bardzo dokładnie myć owoce)
- E 249 - azotan potasu w konserwach mięsnych
- E 251 - azotan sodowy , saletra (produkt odstaw na półkę)
- E 280 - kwas propionowy, może być przyczyną raka żołądka
- E 300 - syntetyczna wit. C
- E 320 - szkodliwy, rosoły w kostkach, tłuszcze piekarskie
- E 338 - kwas fosforowy, syntetyczny regulator kwasowości ( np. cola)
- E 508 - chlorek potasu w konserwach, wędlinach, wyrobach garmażeryjnych
- E 620 - kwas glutaminowy, syntetyczny wzmacniacz smaku ( koncentraty zup w proszku, konserwy
- E 621 - glutaminian sodu, uwaga na otyłość i wzrok
- E 951 - aspartam, produkty light
- E 954 - sacharyna
Pamiętaj, jeżeli każdego dnia zjadasz wiele przetworzonych produktów, wiele z tego samego gatunku np. wędliny, hamburgery, słodkie napoje itp, pewnego dnia możesz swoje złe samopoczucie zdrowotne przypisać właśnie temu.
Bo chociaż większość związków E jest bezpieczna , to jednak zwiększone dawki nie są obojętne dla zdrowia również przyszłych pokoleń.
Tak więc sztucznie ulepszana żywność pomimo trwałości, pięknego koloru i odpowiedniej konsystencji nie gwarantuje nam zdrowia.
Gotowe produkty jedzmy więc z umiarem, unikając tego, co uchodzi za niezdrowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz