wtorek, 19 listopada 2013

KIEŁKI - zastrzyk energii życiowej

   



   Chińczycy i Arabowie uprawiali je od wielu wieków w celach medycznych. 
Według chińskiego podania, odkryte zostały gdy w czasie żeglowania zabrakło żywności, pozostała tylko suszona fasola. Pod wpływem wilgoci zaczęła kiełkować i nie mając wyboru, w takiej postaci zjadali ją żeglarze. Przekonali się, że jest pożywna i dodaje sił. 
     Potem ziarna kiełkowano w czasie morskich wypraw, aby zawarta w nich witamina C chroniła przed szkorbutem.
    Od tego czasu kiełkuje się też nasiona innych roślin strączkowych , zbóż czy nasion roślin oleistych.  

    Dziś wiemy, że kiełki warto włączyć  do codziennego menu , gdyż są to witaminowe bomby.
W ziarnach zgromadzone jest wszystko co najlepsze, aby przyszła roślina mogła żyć i rosnąć.
A więc  białka, mikroelementy ( lit, chrom), minerały ( siarka, potas, magnez, selen, cynk ) , błonnik, chlorofil, kwasy tłuszczowe. aminokwasy niezbędne do budowy białka  i witaminy (A , B, C, E, H ). 
Zawierają flawonoidy, które pobudzają w wątrobie wydzielanie żółci niezbędnej do sprawnego trawienia, zwłaszcza tłuszczów. Dlatego też powinny być jednym ze składników diety dla osób , które odchudzają się.
    Posiadają właściwości antyoksydacyjne. 
Potrzeba tylko trochę wody i ciepła aby uruchomić niezwykły proces przemiany i wzrostu nasionka.

    Kiełki są dużo lepiej przyswajalne niż ziarna i zawierają dużo większe ilości składników odżywczych niż roślina, która z nich wyrosła. Są mniej kaloryczne niż same nasiona. 
Dlaczego są tak wartościowe?
Wszystkie substancje odżywcze znajdują się w  nasionkach. Podczas procesu  kiełkowania zachodzą procesy, które sprawiają, że cenne, odżywcze substancje z kiełków są przyswajane.
  • Kiełki soczewicy -   zawierają kwas foliowy (uwaga panie w ciąży) o działaniu krwiotwórczym, pomagają przeciwdziałać zakażeniom wirusowym,
  • Kiełki rzodkiewki - bardzo silne właściwości antyoksydacyjne, dobre przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych
  • Kiełki brokułów - trzydniowe, zawierają sulforafany, które likwidują wolne rodniki - profilaktyka nowotworowa
  • Kiełki lucerny - powinni o nich pamiętać wegetarianie - źródło łatwo przyswajalnego białka i żelaza, lecytyny, wit. B
  • Kiełki grochu – zawierają dużo żelaza, mikroelementów oraz witaminy A, C, B, wzmacniają organizm
  • Kiełki rzeżuchy - zawierają siarkę (dla włosów, skóry i paznokci), wit. C,PP, wapń, potas, magnez, polecane cukrzykom
  • Kiełki fasoli mung - obniżają poziom „złego" cholesterolu LDL
  • Kiełki sezamu - odmładzają, wzmacniają wzrok, skórę i włosy, zawierają dużo lecytyny, wit. E
  • Kiełki soi - zawierają dużo białka , są dobrym źródłem żelaza, witaminy B1, C (chrupiące o delikatnym smaku), dobrze wpływają na skórę, dodają energii, poprawiają apetyt
  • Kiełki jęczmienia - wzmacniają układ nerwowy, odżywiają mózg 
  • Kiełki gorczycy -  pomagają w odbudowie flory bakteryjnej jelit, mają właściwości dezynfekujące i oczyszczające
  • Kiełki pszenicy - to jedno z najbogatszych źródeł witamin A, B C i E. Zawierają szczególnie duże ilości wapnia, magnezu,  fosforu, żelaza, niacyny, tiaminy i kwasu pantotenowego. Poprawiają pracę serca , przeciwdziałają starzeniu się organizmu.  Są gotowe do jedzenia, gdy białe korzonki osiągną długość ziarna.
  • Kiełki gryki - bardzo energetyczne, zapobiegają infekcjom, ocieplają 
  • Kiełki słonecznika - pomagają w chorobach skóry (trądzik), wzmacniają układ krążenia
  •  Kiełki buraka - zawierają dwa rzadkie metale: rubid i cez ( mogą zastępować potas). Niezwykle cenne przy leczeniu anemii, zawierają kobalt niezbędny przy tworzeniu czerwonych ciałek krwi. Bogate w mangan, wapń, żelazo, magnez, miedź, potas, wit. A,C, B1.
  •  Kiełki lnu - zawierają dużo jodu
  •  Kiełki kapusty białej -bogate źródło witaminy C, błonnika, białka i witamin z grupy B. Wyraziste w smaku, doskonałe do sałatek, kanapek i innych dań. 
  • Kiełki kapusty czerwonej - bogate w witaminy A, B, C,, H, E,K, PP i  aminokwasy. Zawierają ilości żelazo, wapń, magnez,  potas i siarkę.
   Regularne  spożywanie kiełków przeciwdziała wielu poważnym schorzeniom. Oprócz tego, że  uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych, wzmacnia też nasz system odpornościowy,  a także działa przeciwnowotworowo. 
  Możemy je hodować sami. Przy tym dobrze jest kupować mieszanki kiełków. Hodowla nie jest trudna. O tym piszę w Przepisach.


Uwaga! Nie wszystkie kiełki nadają się do jedzenia. Np. kiełki roślin psiankowatych (pomidory, papryka) są dla człowieka trujące! należy kupować wyłącznie specjalne nasiona przeznaczone na kiełki, z oznaczeniem na opakowaniu. Powinny one pochodzić z upraw ekologicznych.  Nie mogą to być nasiona zaprawiane fungicydami i innymi chemicznymi środkami roślin.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz