środa, 6 listopada 2013

Granat - bogactwo w ziarenkach


 Granat - rajski owoc.    Symbol długowieczności . 
     Uprawiany od 5000 lat. I chociaż od bardzo dawna ceniono jego właściwości, to dopiero stosunkowo niedawno stał się obiektem badań naukowych. Na ich podstawie zaliczany jest do tak zwanych superowoców.

     Chyba każdy wie jak wygląda,  ale czy każdy korzysta z jego cudownych właściwości?
Wyjątkowo soczysty, orzeźwiający, o niepowtarzalnym smaku  owoc granatu w 52% składa się z pestek. Z tego też powodu niewiele osób sięga po niego. A szkoda.
    Dobrze dojrzały ma gładką skórkę, cienką, błyszcząca i napiętą. 
Owoc granatu zawiera dużo witaminy C, E oprócz tego niacynę, potas, wapń, krzem, miedź selen, błonnik, kwasy organiczne oraz białko.
     Jest źródłem łatwo przyswajalnych polifenoli czyli antyutleniaczy występujących w roślinach. Zdecydowanie przoduje przy tym  wśród innych roślin.  Zawiera  trzykrotnie więcej antyoksydantów niż czerwone wino czy zielona herbata wypita w takiej samej ilości.

    Sok z granatu działa  bardzo korzystnie na serce i cały układ krążenia. 
Zmniejsza niebezpieczeństwo miażdżycy tętnic, wpływając na zmniejszenie grubości nabłonka arterii. Wyraźnie poprawia przepływ krwi w mięśniu sercowym.  Redukuje  zwapnienia i złogi w tętnicy szyjnej przy chorobie wieńcowej.
    Obniża ciśnienie krwi.
    Reguluje poziom cukru we krwi.
Zmniejsza absorbcję  tak zw. złego cholesterolu.
    Wpływa zbawiennie na pracę serca i mózgu, układu nerwowego, dlatego też jest polecany dla osób z chorobą Parkinsona i Alzheimera.

Jest cenną bronią w profilaktyce przeciwnowotworowej.  Dotyczy to zwłaszcza nowotworów prostaty, piersi, skóry, jelit, wątroby, przełyku i płuc.
  Polifenole z tego owocu , redukują wzrost komórek rakowych i zapobiegają powstawaniu nowych. 

Owoc granatu jest  źródłem kwasu elagowego, naturalnego przeciwutleniacza. Według badań jako inhibitor substancji rakotwórczych, zatrzymuje on rozwój komórek nowotworowych.

     Sok i wyciągi z owoców granatu systematycznie spożywane, przez dłuższy czas, wykazują też właściwości przeciwastmatyczne.
Jest polecany przy chorobach żołądka i problemach trawiennych .
    Sok z granatów ma zbawienny wpływ również na psychikę. Szczególnie zalecany jest osobom zestresowanym i  zabieganym oraz kobietom w ciąży ( dowiedziono ochronne działanie przed uszkodzeniami mózgu płodu).

    W kosmetyce wykorzystuje się właściwości ekstraktu tego owocu, ponieważ regeneruje skórę, chroniąc ją przed działaniem wolnych rodników.  Działa przeciwzapalnie i odkażająco, przyspieszając gojenie podrażnień. nawilżając skórę zwiększa jej elastyczność i jędrność.          Wskazane jest stosowanie kosmetyków na bazie granatu zwłaszcza dla skóry zmęczonej i przedwcześnie starzejącej się.

To nie wszystkie właściwości tego niezwykłego owocu.  Więc jeśli przeszkadzają nam w nim pestki, to pijmy sok z granatów.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz