poniedziałek, 25 listopada 2013

OLIWA Z OLIWEK - płynne złoto.



Drzewo oliwne wpisało się na stałe do malowniczego śródziemnomorskiego krajobrazu.
    W  mitologii Greków i Rzymian  oliwka symbolizowała odporność i witalność. Zwycięzców igrzysk olimpijskich  nagradzano oliwnymi girlandami.
    Po dziś dzień gałązka oliwna symbolizuje pokój i przyjaźń.
Znane jest powiedzenie, że ojciec założył gaj oliwny a syn zbiera plony. Ponieważ dopiero po około 30 latach uzyskuje się najobfitsze zbiory z tego drzewa, które chociaż rośnie powoli to żyje nawet ponad 2000 lat.
     Oliwa z oliwek od zawsze była bardzo ceniona. Tak jest i dzisiaj , ponieważ ogólnie znany jest jej dobroczynny wpływ na nasz organizm. Jest niezastąpiona w kuchni i kosmetyce.

                                                  Jak rozpoznać najlepszą?
Określana jest jako "extra virgin", z pierwszego tłoczenia. Te jednak też różnią się między sobą. Jakość zależy od tempa i temperatury w jakiej jest wytwarzana.
Te z najwyższej półki  to oliwy  z certyfikatem ekologicznym  DOP i IGP.  Są to  parametry wskazujące na wszystkie etapy produkcji i określony region geograficzny jednej  z faz produkcji. 
Wyróżnia się trzy rodzaje oliwy.
1. Extra - z oliwek ręcznie zbieranych, w krótkim czasie po zbiorze - ta jest najwyższej jakości
2. Average –  produkowana  jest z owoców bardziej dojrzałych 
3.  Strong – posiadająca  najbardziej wyrazisty smak i aromat.
    Jeżeli oliwy będziemy używać  do smażenia,  możemy kupić trochę niższej jakości.

    Oliwa z oliwek zawiera duże ilości kwasu oleinowego. Chroni nas przed rozwojem chorób układu krążenia, czyli miażdżycy i choroby wieńcowej. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie naczyń krwionośnych chroniąc przed nadciśnieniem. 
     Jest bogata w witaminy A, E, D oraz K. Czyli ma działanie antyoksydacyjne, przeciwzakrzepowe, reguluje gospodarkę wapniową.
    Spożywanie oliwy z oliwek może przeciwdziałać wielu chorobom nowotworowym,  np. rakowi piersi oraz skóry.
     Powinna być spożywana  przez cukrzyków ponieważ  doskonale asymiluje cukry i wyrównuje ich poziom we krwi. 
   Doskonale zasyca, dlatego polecana jest również dla podjadaczy chcących schudnąć.
Wspaniale oczyszcza oraz reguluje procesy trawienia przeciwdziałając zaparciom. Tu wskazane jest wypić przed snem 2 łyżki oliwy z oliwek.
Pomaga przy nieżycie i owrzodzeniu żołądka.
   Ze względu na swoje właściwości spowalnia procesy starzenia się organizmu.
Doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci. 



Przedstawione tu informacje nie stanowią porady lekarskiej, służą  wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, dlatego nigdy nie mogą zastąpić opinii pracownika służby zdrowia.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz