Drzewo oliwne wpisało się na stałe do malowniczego śródziemnomorskiego krajobrazu.
W mitologii Greków i Rzymian oliwka symbolizowała odporność i witalność.
Zwycięzców igrzysk olimpijskich nagradzano oliwnymi girlandami.
Po dziś dzień gałązka oliwna symbolizuje pokój i przyjaźń.
Znane jest powiedzenie, że ojciec założył gaj oliwny a syn zbiera plony. Ponieważ dopiero po około 30 latach uzyskuje się najobfitsze zbiory z tego drzewa, które chociaż rośnie powoli to żyje nawet ponad 2000 lat.
Oliwa z oliwek od zawsze była bardzo ceniona. Tak jest i dzisiaj , ponieważ ogólnie znany jest jej dobroczynny wpływ na nasz organizm. Jest niezastąpiona w kuchni i kosmetyce.
Jak rozpoznać najlepszą?
Określana jest jako "extra virgin", z pierwszego tłoczenia. Te jednak też różnią się między sobą. Jakość zależy od tempa i temperatury w jakiej jest wytwarzana.
Te z najwyższej półki to oliwy z certyfikatem ekologicznym DOP i IGP. Są to parametry wskazujące na wszystkie etapy produkcji i określony region geograficzny jednej z faz produkcji.
Wyróżnia się trzy rodzaje oliwy.
1. Extra - z oliwek ręcznie zbieranych, w krótkim czasie po zbiorze - ta jest najwyższej jakości
2. Average – produkowana jest z owoców bardziej dojrzałych
3. Strong – posiadająca najbardziej wyrazisty smak i aromat.
Jeżeli oliwy będziemy używać do smażenia, możemy kupić trochę niższej jakości.
Oliwa z oliwek zawiera duże ilości kwasu oleinowego. Chroni nas przed rozwojem chorób układu krążenia, czyli miażdżycy i choroby wieńcowej. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie naczyń krwionośnych chroniąc przed nadciśnieniem.
Jest bogata w witaminy A, E, D oraz K. Czyli ma działanie antyoksydacyjne, przeciwzakrzepowe, reguluje gospodarkę wapniową.
Spożywanie oliwy z oliwek może przeciwdziałać wielu chorobom nowotworowym, np. rakowi piersi oraz skóry.
Powinna być spożywana przez cukrzyków ponieważ doskonale asymiluje cukry i wyrównuje ich poziom we krwi.
Doskonale zasyca, dlatego polecana jest również dla podjadaczy chcących schudnąć.
Wspaniale oczyszcza oraz reguluje procesy trawienia przeciwdziałając zaparciom. Tu wskazane jest wypić przed snem 2 łyżki oliwy z oliwek.
Pomaga przy nieżycie i owrzodzeniu żołądka.
Ze względu na swoje właściwości spowalnia procesy starzenia się organizmu.
Doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci.
Przedstawione tu informacje nie stanowią porady lekarskiej, służą wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, dlatego nigdy nie mogą zastąpić opinii pracownika służby zdrowia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz