Na świętego Marcina stoły szlachci gęsina!
Mięso gęsi oprócz walorów smakowych posiada jeszcze wartości zdrowotne.
Dobrze, że również u nas rośnie spożycie tego mięsa, chociaż i dziś nie jest łatwo znaleźć w restauracji danie z gęsi. Warto tu dodać, że Polska od lat jest największym producentem mięsa gęsiego.
Na zachodzie to właśnie mięso uważane jest za markowe, najwyższej jakości. Charakteryzuje się wybornym smakiem, kruchością oraz delikatnością. Ponoć pod względem jakości ustępuje tylko królikom.
Mięso z gęsi zawiera wysokoenergetyczne, łatwo przyswajalne białko przy małej ilości tłuszczu oraz witaminy i minerały, między innymi fosfor, magnez , żelazo i cynk.
Jedzenie gęsiny zapobiega cukrzycy, a nawet leczy tę chorobę. Wspomaga pamięć, dobra na nieżyty przewodu pokarmowego. Wspomaga leczenie Alzheimera.
W porównaniu z innym mięsem mięso z gęsi ma korzystniejszy skład tłuszczów czyli dużo więcej jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niż nasyconych ( ok. 70% nienasyconych kwasów tłuszczowych). Zawiera ogółem do 5% tłuszczu.
Spożywanie gęsi zalecane jest przede wszystkim osobom osłabionym, przemęczonym, zapracowanym oraz dzieciom dużo ćwiczącym i uczącym się.
Najwyższą wartość odżywczą i najlepsze walory smakowe posiada mięso z gęsi odpowiednio hodowanych, na wolnym wybiegu, gdzie jej pokarm stanowią naturalne pasze, warzywa, trawa, mieszanki ziołowe a przez kilka ostatnich tygodni życia karmiona jest owsem. Dotyczy to polskiej gęsi owsianej.
Pomimo procesu pieczenia, mięso z kaczki zachowuje swoją kruchość i delikatność.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz