Te małe, pięknie błyszczące nasionka o brązowym kolorze od wieków są stosowane w medycynie naturalnej jako lek na wiele schorzeń.
Nasiona lnu zwyczajnego należą do produktów roślinnych, a jednak zawierają bardzo dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które dzięki obecności w ziarnie sporych ilości witaminy E (witamina młodości), nie utleniają się, w przeciwieństwie do oleju wytłoczonego z siemienia lnianego, a także wszystkich innych olejów roślinnych. Dlatego należy przechowywać je w ukryciu.
Zawartość WKT w ziarnach siemienia lnianego jest porównywalna do tej zawartej w rybach.
Oprócz tego ziarenka siemienia są skarbnicą wielu niezwykle cennych składników, witamin i minerałów. Zawierają :
- ALA-kwas linolenowy, z niego bowiem nasz organizm wytwarza kwas EPA, z niego kwas DHA ( bardzo potrzebne)
- witaminę E - skuteczny przeciwutleniacz, chroni komórki organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Występując razem z kwasem tłuszczowym omega-3 i flawonoidami, wywiera ochronny wpływ na serce, przeciwdziała , miażdżycy, udarowi mózgu, zaćmie pomaga też obniżyć wysokie ciśnienie krwi.
- witaminy z grupy B,
- magnez, wapń, żelazo
- cynk -będący niezbędnym składnikiem około 200 enzymów organizmu ludzkiego
- kwas foliowy
- błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, który, który świetnie wpływa na pracę żołądka i jelit, usuwa toksyny, a co ważne powoduje uczucie sytości.
- fitosteryny- to substancje roślinne należące do steroli roślinnych , które w swojej budowie są bardzo podobne do cholesterolu. Gdy produkty bogate w fitosteryny spożywane są w tym samym czasie, co te obfitujące w cholesterol, cholesterol jest słabiej wchłaniany
- flawonoidy - barwniki roślinne, uszczelniające naczyń krwionośne o działaniu rozkurczowym, przeciwzapalnym, przeciwutleniającym i moczopędnym
- fitoestrogeny- naturalne roślinne hormony, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi, prostaty, błon śluzowych macicy
- amigdalina - witamina B17 posiadająca niezwykłe właściwości antynowotworowe
- lecytyna- niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
To wszystko sprawia, że te małe nasionka nie tylko odżywiają również leczą.
Mają właściwości przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne.
Obniżają poziom cholesterolu we krwi, upośledzając wchłanianie glukozy w przewodzie pokarmowym.
Siemię lniane działa osłaniająco na śluzówkę jelit.
Szczególnie cenione przy wszelkich nieżytach i nadkwasotach, a nawet wrzodach.
Olej lniany przyspiesza regenerację błon śluzowych i naskórka.
Polecane przy zapaleniu oskrzeli, kaszlu.
Ponadto wpływa na poprawę nastroju.
Nasiona lnu są szczególnie polecane osobom, które nie lubią jadać ryb.
Siemię lniane można spożywać w postaci ziarenek całych lub
świeżo zmielonych. Dodajemy je do jogurtu, sałatek, wypieków, past, kanapek czy innych
potraw. Zalecana dzienne spożycie ziaren zmielonych - max. trzy łyżeczki.
Oczywiście można też sporządzić z niego napój. Zalewamy łyżkę zmielonych
ziarenek letnią wodą. Dla poprawienia smaku dodajemy sok z cytryny, pigwy, jeśli trzeba dosładzamy odrobiną miodu.
Można je stosować zewnętrznie w postaci kleiku lnianego , jako odżywkę nawilżającą na włosy
i jako maseczkę na twarz poprawiającą stan cery dzięki zawartości
witaminy E. Również polecane na okłady przy problemach skórnych.
UWAGA - zmielone siemię należy chronić przed światłem, gdyż może stracić
swoje cenne właściwości na skutek utlenienia wielonienasyconych kwasów
tłuszczowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz