czwartek, 31 października 2013

D y n i a - smakołyk




Uprawiana od 7 tysięcy lat najpierw przez Indian a w Europie zadomowiła się od XVI wieku. 
     Wszyscy znamy piękne pomarańczowe lub zielone kule tego warzywa lub owocu - jak kto woli. Ale czy wszyscy doceniają jej właściwości? Niestety zbyt rzadko gości na naszych stołach, chociaż sezon na nią trwa od września do stycznia. 

    Posiada niską wartość kaloryczną .  100g  świeżej dyni to około 30 kcal. Jest bogata w B-karoten - przeciwutleniacz zapobiegający powstawaniu chorób nowotworowych i chorób układu krążenia. Najwięcej jego jest  zwłaszcza w odmianie pomarańczowej. Zawarty w miąższu karoten poprawia też kolor naszej skóry.

    Ma sporo wapnia, potasu, cynku, magnezu, fosforu, żelaza, błonnika oraz witaminy A, B1, B2, C, PP . Do tego jest pozbawiona sodu, co jest ważne dla osób z nadciśnieniem i odchudzających się

   Oprócz tego wzmacnia układ odpornościowy,  pobudza trawienie, obniża poziom tłuszczów we krwi, działa uspokajająco, korzystnie wpływa na wzrok i włosy oraz pomaga w dolegliwościach nerek, ale nie jest wskazana dla diabetyków ze względu na wysoki indeks glikemiczny (IG=75).
    Dynię powinny włączyć do jadłospisu osoby z problemami skórnymi ze względu na zawarty w  niej cynk, który wspomaga leczenie wrzodów żołądka  ran, problemów skórnych.
   Wiele autorów  książek zielarskich podkreśla jej moc przy zwalczaniu pasożytów układu pokarmowego.

    Nasiona czyli pestki dyni  w około 40% składają się z oleju.  Zawiera on  duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych i fitosteroli. Utrudniają one odkładanie się tak zwanego złego cholesterolu czyli zapobiegają miażdżycy. Dla osób z tą  chorobą pestki dyni powinny znaleźć się w codziennej diecie.
     Są bogate  w lecytynę, dlatego też  wpływają dobroczynnie  na funkcjonowanie mózgu (kłopoty z koncentracją) i układu nerwowego
 Pestki dyni wykorzystuje się również jako lek na zapalenie prostaty. 

    Dynia może być długo przechowywana .  Nawet po dwóch miesiącach nie ulega zmianie zawartość witaminy C, cukrów i prowitaminy A. Nawet po ugotowaniu zachowuje swoje dobroczynne właściwości. 
     Olej z pestek dyni jest lekkostrawny i ma ciekawy orzechowy zapach. 
Pomaga w walce z depresją, poprawia słuch i wzrok. Wpływa leczniczo na układ odpornościowy,  naczyniowy,  nerwowy, hormonalny,  pokarmowy oddechowy. Pomocny w leczeniu reumatyzmu. usuwa toksyny z organizmu. pomaga w leczeniu alergii skórnych. 
 W przemyśle kosmetycznym jest zalecany do każdego typu skóry. Nawilża, natłuszcza, wygładza zmarszczki.

   Sezon na dynie w pełni więc wykorzystujmy go, nie zapominając, że ma ona wielorakie zastosowanie w kuchni (zupy, ciasta , puree, placki).  Można ją  piec, gotować, smażyć, marynować, mrozić. 
Zarówno świeże jak  i prażone pestki dyni  stanowią doskonały dodatek do wielu dań, zwłaszcza sałatek i wypieków ( chleby, bułeczki, ciasteczka).




Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/dynia-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze-dyni_40037.html
ma sporo potasu (340 mg/100 g), wapnia (21 mg), fosforu (44 mg) i witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2 (0,11 mg - ok. 10% dziennego zapotrzebowania), do tego jest zupełnie pozbawiona sodu. Dlatego dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/dynia-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze-dyni_40037.html
, ma sporo potasu (340 mg/100 g), wapnia (21 mg), fosforu (44 mg) i witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2 (0,11 mg - ok. 10% dziennego zapotrzebowania), do tego jest zupełnie pozbawiona sodu. Dlatego dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/dynia-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze-dyni_40037.html
, ma sporo potasu (340 mg/100 g), wapnia (21 mg), fosforu (44 mg) i witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2 (0,11 mg - ok. 10% dziennego zapotrzebowania), do tego jest zupełnie pozbawiona sodu. Dlatego dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/dynia-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze-dyni_40037.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz