AWOKADO - to daleki kuzyn gruszki a więc owoc a nie warzywo. Jest też nazywane gruszką aligatora ze względu na kształt i chropowatą skórkę albo owocem maślanym, masłem puszczy, ze względu na zawartość tłuszczu.
Jeśli nie jesteś przekonany np. do jego, smaku przeczytaj tekst do końca. Może zmienisz swoje nastawienie do tego owocu.
Chociaż awokado zawiera dużo kalorii ( 100gramów/ 160ckal), to jednak są to kalorie wartościowe odżywczo. Jest pełne dobroczynnych składników:
- witaminy - C, E, K, PP, z grupy B
- kwas foliowy, karoteny, błonnik
- potas, magnez
- żelazo, miedź (regeneracja czerwonych krwinek)
- pełnowartościowe białko
Zawiera tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone - omega 3 niezbędne dla naszego organizmu (zdrowsze serce, niższe ciśnienie, obniżenie LDL). W połączeniu z witaminą E tłuszcze te działają prewencyjnie przeciw rozwojowi choroby Alzheimera, a we wczesnym stadium wspomagają cofanie się choroby.
Miedź w nim zawarta normuje funkcje enzymatyczne wątroby, wpływając na ustępowanie stłuszczenia tego organu.
Chorzy na cukrzycę powinni na stałe włączyć je do swego jadłospisu (mało cukru). Ważne aby kobiety w ciąży i anemicy również spożywali je regularnie.
Awokado obfituje w fitoskładniki takie
jak polifenole i flawonoidy, które posiadają właściwości przeciwzapalne, chronią układ odpornościowy, chronią przed nowotworami.
Spożywanie awokado w potrawach, znacznie poprawia przyswajanie z pokarmu związków odżywczych.
Zalicza się je do tak zwanych czystych owoców, w których prawie nie wykrywa się pozostałości pestycydów.
Wiele osób nie kupuje tego owocu ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Jednak dobrze wiedzieć, że znajdują się w nim włókna, które przyczyniają się do bardzo szybkiego spalania tłuszczu. A więc jedząc je możemy nawet chudnąć.
Co ważne awokado ma wiele zastosowań w kosmetologii, choćby ze względu na zawarty w nim olej i właściwości miąższu. Jest wspaniałym środkiem dla skóry ( produkcja kolagenu, wygładzanie zmarszczek, oczyszczanie, odżywka dla włosów) . To tylko niektóre zalety jego stosowania.
Jak widać, wiadomo dlaczego zaliczane jest do najcudowniejszych owoców na świecie.
Tak więc koniecznie włączajmy je do naszej diety, a odniesiemy tylko same korzyści. Tym bardziej, że jest wiele możliwości, kiedy chcemy wykorzystać awokado jako dodatek do wielu posiłków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz