"Jedz jabłka a ominiesz lekarza".
Warto je zajadać a nie tylko jeść o każdej porze roku. Oprócz tego, że są naprawdę smaczne pomagają utrzymać właściwą wagę, pomagają przy drobnych dolegliwościach. Jabłka są zazwyczaj pierwszym owocem wprowadzanym do diety dzieci. Są tez najpopularniejszymi owocami w Polsce.
Najwięcej pektyn znajduje się w skórce i gniazdach nasiennych. Pektyny podczas trawienia neutralizują niektóre metale ciężkie, regulują florę bakteryjną jelit, ułatwiają procesy trawienne, gdyż zawierają dużo błonnika, są niskokaloryczne i ograniczają łaknienie. 100 gramów owoców dostarcza tylko około 40 ckal. Gryzienie i żucie jabłek dobrze wpływa na stan dziąseł.
Chronią też przed miażdżycą i zawałem zmniejszając wchłanianie cholesterolu. Zawierają kwercetynę, która uszczelnia naczynia krwionośne i stanowi ochronę systemu immunologicznego. Są źródłem antyoksydantów. Są źródłem witaminy C, prowitaminę A - beta karoten. Najwięcej witaminy C jest pod skórką w surowych, dojrzałych owocach. Zaś cynk i krzem poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Z minerałów zawierają też potas (reguluje gospodarkę wodną organizmu , jabłka działają moczopędnie zapobiegając obrzękom) , żelazo oraz magnez. Ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm. Pestki zawierają amigdalinę, witaminę B17 o działaniu antynowotworowym. Ocet jabłkowy stosuje się przy leczeniu wrzodów.
Warto wiedzieć, że herbatka ugotowana na skórkach z jabłek likwiduje stany zapalne w gardle i jamie ustnej. Surowe owoce posiadają niski indeks glikemiczny. Dlatego powinny być spożywane przez diabetyków.
Ale uwaga - w soku jabłkowym wzrasta wartość indeksu glikemicznego.
Obniżają poziom cholesterolu LDL na korzyść HDL.
Warto wiedzieć, że herbatka ugotowana na skórkach z jabłek likwiduje stany zapalne w gardle i jamie ustnej. Surowe owoce posiadają niski indeks glikemiczny. Dlatego powinny być spożywane przez diabetyków.
Ale uwaga - w soku jabłkowym wzrasta wartość indeksu glikemicznego.
Obniżają poziom cholesterolu LDL na korzyść HDL.
Osoby starsze powinny regularnie pić sok z jabłek. Może on zapobiegać zaburzeniom pamięci
w starszym wieku, poprawiając pracę mózgu, co jest istotne w chorobie Alzheimera.
Dlatego - jedzmy jabłka, najlepiej w całości.
Dlatego - jedzmy jabłka, najlepiej w całości.
Uwaga!
Nie można wykorzystywać nadpsutych jabłek do przetworów i oczyszczać chore miejsca aby zjeść pozornie zdrowy miąższ. Plamy brązowe na owocach to trucizna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz