czwartek, 10 października 2013

JABŁKA JABŁUSZKA




"Jedz jabłka a ominiesz lekarza".
Warto je zajadać a nie tylko jeść o każdej porze roku. Oprócz tego, że są naprawdę smaczne pomagają utrzymać właściwą wagę, pomagają przy drobnych dolegliwościach. Jabłka są zazwyczaj pierwszym owocem wprowadzanym do diety dzieci. Są tez najpopularniejszymi owocami w Polsce.
  
Najwięcej pektyn znajduje się w skórce i gniazdach nasiennych. Pektyny podczas trawienia neutralizują niektóre metale ciężkie, regulują florę bakteryjną jelit, ułatwiają procesy trawienne, gdyż zawierają dużo błonnika, są  niskokaloryczne i ograniczają łaknienie. 100 gramów owoców dostarcza tylko około 40 ckal.  Gryzienie i żucie jabłek dobrze wpływa na stan dziąseł.
Jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie. Gryzienie twardego jabłka służy dziąsłom

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Jablka-chronia-przed-zawalem-i-zaparciami-wzmacniaja-zeby-ulatwiaja-odchudzanie_35460.html
Jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie. Gryzienie twardego jabłka służy dziąsłom

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Jablka-chronia-przed-zawalem-i-zaparciami-wzmacniaja-zeby-ulatwiaja-odchudzanie_35460.html
   Chronią też przed miażdżycą i zawałem zmniejszając wchłanianie cholesterolu. Zawierają kwercetynę, która uszczelnia naczynia krwionośne i stanowi ochronę systemu immunologicznego.  Są źródłem antyoksydantów.  Są źródłem witaminy C, prowitaminę A - beta karoten. Najwięcej  witaminy C jest pod skórką w surowych, dojrzałych owocach. Zaś cynk i krzem poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.  Z minerałów zawierają też potas (reguluje gospodarkę wodną organizmu , jabłka działają moczopędnie zapobiegając obrzękom) , żelazo oraz magnez. Ułatwiają przyswajanie  wapnia  przez organizm. Pestki zawierają amigdalinę, witaminę B17 o działaniu antynowotworowym. Ocet jabłkowy stosuje się przy leczeniu wrzodów.
   Warto wiedzieć, że herbatka ugotowana na skórkach z jabłek likwiduje stany zapalne w gardle i jamie ustnej. Surowe owoce posiadają niski indeks glikemiczny. Dlatego powinny być spożywane przez diabetyków. 
 Ale uwaga - w  soku jabłkowym wzrasta wartość indeksu  glikemicznego.
 Obniżają poziom cholesterolu LDL na korzyść HDL.
Pomimo kwaskowatego smaku mają zdolność odkwaszania organizmu.
   Osoby starsze powinny regularnie pić sok z jabłek. Może on  zapobiegać zaburzeniom pamięci w starszym wieku,  poprawiając pracę mózgu, co jest istotne  w chorobie  Alzheimera.
                        Dlatego - jedzmy jabłka, najlepiej  w całości.

 Uwaga!
 Nie można wykorzystywać nadpsutych jabłek do przetworów i oczyszczać chore miejsca aby zjeść pozornie zdrowy miąższ. Plamy brązowe na owocach to trucizna.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz