wtorek, 8 października 2013

NALEWKI CZOSNKOWE - eliksir zdrowia



Nalewki czosnkowe stosuje się na przeziębienia, wspomagają odporność, poprawiają pracę serca,  działają antymiażdżycowo, regulują poziom cholesterolu, rozgrzewają, oczyszczają organizm z toksyn, pasożytów.  Ich działanie zawsze najlepiej wypróbować samemu. Nie zaszkodzą ale niskociśnieniowcy powinni podczas stosowania kontrolować ciśnienie.

SYROP CZOSNKOWY - miodowo cytrynowy, na odporność
  • Skład: 10 ząbków polskiego czosnku, 2 nieduże cytryny, 1,5 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody, 6 łyżek miodu.
  • Wykonanie:  obrany, posiekany czosnek wrzucić do słoika, dodać sok z cytryn i zalać wodą. Odstawić na dobę w ciepłe miejsce. Następnie przecedzić i dodać miód. Przechowywać w lodówce, w zakręconym słoiku lub zamkniętej butelce.
  • Stosowanie:  Przyjmować łyżkę rano i wieczorem, najlepiej przed posiłkiem. 
NALEWKA NA SPIRYTUSIE - dla dorosłych
  • Skład: główka czosnku, (polskiego) 2 cytryny, szklanka miodu, pół litra spirytusu, szklanka przegotowanej wody.
  • Wykonanie: czosnek i cytrynę  pokroić bez obierania, zalać w słoju  płynnym miodem i spirytusem, rozcieńczyć wodą.  Wymieszać, zakręcić. Odstawić na około 2 tygodnie, potrząsając słojem od czasu do czasu. Następnie przecedzając i zlać do butelek. Przechowywać w chłodnym miejscu.
  • Stosowanie: Pić w małych ilościach ( objętość małego kieliszka) wieczorem .
 NALEWKA  TYBETAŃSKA

 Skład : 25 dag czosnku, 300 ml spirytusu.
Wykonanie: obrany czosnek zmiażdżyć włożyć do naczynia i zalać spirytusem. Szczelnie zamknąć, odstawić na 10 dni w ciemne i chłodne miejsce ( nie do lodówki). Po czym odcedzić, odcisnąć i przelać do butelki odstawiając jeszcze na 3 - 4 dni. 
Stosowanie:

Dzień

Ilość kropli

Śniadanie
Obiad
Kolacja
1
1
2
3
2
4
5
6
3
7
8
9
4
10
11
12
5
13
14
15
6
15
14
13
7
12
11
10
8
9
8
7
9
6
5
4
10
3
2
1

W 11 i 12 dniu należy zażywać po 25 kropli eliksiru.
 Kurację należy stosować nie częściej niż raz w roku (według niektórych nawet raz na kilka lat). Dobrze jest popić jogurtem, mlekiem lub kefirem, zapobiegając  zapachowi.

NALEWKA NA WINIE
  • Skład: 750 ml białego, wytrawnego wina, ok. 250 g czosnku, pół szklanki miodu, 1/4 szklanki spirytusu.
  • Wykonanie: Obrany czosnek posiekać  włożyć do słoja lub butelki , zalać winem, dodać miód, wymieszać i dolać spirytus. Odstawić na 2-3 tygodnie, po czym odcedzając zlać do butelek.
  • Stosowanie: Pić  najlepiej wieczorem ale w małych ilościach (mały kieliszek).
To tylko niektóre propozycje, najczęściej stosowane ale warto pokusić się o urozmaicenie przepisów dodając na przykład miętę, kardamon, melisę.
Warto spróbować zwłaszcza w porze jesiennej i wiosną.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz