Nalewki czosnkowe stosuje się na przeziębienia, wspomagają odporność, poprawiają pracę serca, działają antymiażdżycowo, regulują poziom cholesterolu, rozgrzewają, oczyszczają organizm z toksyn, pasożytów. Ich działanie zawsze najlepiej wypróbować samemu. Nie zaszkodzą ale niskociśnieniowcy powinni podczas stosowania kontrolować ciśnienie.
SYROP CZOSNKOWY - miodowo cytrynowy, na odporność
- Skład: 10 ząbków polskiego czosnku, 2 nieduże cytryny, 1,5 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody, 6 łyżek miodu.
- Wykonanie: obrany, posiekany czosnek wrzucić do słoika, dodać sok z cytryn i zalać wodą. Odstawić na dobę w ciepłe miejsce. Następnie przecedzić i dodać miód. Przechowywać w lodówce, w zakręconym słoiku lub zamkniętej butelce.
- Stosowanie: Przyjmować łyżkę rano i wieczorem, najlepiej przed posiłkiem.
- Skład: główka czosnku, (polskiego) 2 cytryny, szklanka miodu, pół litra spirytusu, szklanka przegotowanej wody.
- Wykonanie: czosnek i cytrynę pokroić bez obierania, zalać w słoju płynnym miodem i spirytusem, rozcieńczyć wodą. Wymieszać, zakręcić. Odstawić na około 2 tygodnie, potrząsając słojem od czasu do czasu. Następnie przecedzając i zlać do butelek. Przechowywać w chłodnym miejscu.
- Stosowanie: Pić w małych ilościach ( objętość małego kieliszka) wieczorem .
Skład : 25 dag czosnku, 300 ml spirytusu.
Wykonanie: obrany czosnek zmiażdżyć włożyć do naczynia i zalać spirytusem. Szczelnie zamknąć, odstawić na 10 dni w ciemne i chłodne miejsce ( nie do lodówki). Po czym odcedzić, odcisnąć i przelać do butelki odstawiając jeszcze na 3 - 4 dni.
Stosowanie:
Dzień
|
Ilość kropli
| ||
Śniadanie
|
Obiad
|
Kolacja
| |
1
|
1
|
2
|
3
|
2
|
4
|
5
|
6
|
3
|
7
|
8
|
9
|
4
|
10
|
11
|
12
|
5
|
13
|
14
|
15
|
6
|
15
|
14
|
13
|
7
|
12
|
11
|
10
|
8
|
9
|
8
|
7
|
9
|
6
|
5
|
4
|
10
|
3
|
2
|
1
|
W 11 i 12 dniu należy zażywać po 25 kropli eliksiru.
Kurację należy stosować nie częściej niż raz w roku (według niektórych nawet raz na kilka lat). Dobrze jest popić jogurtem, mlekiem lub kefirem, zapobiegając zapachowi.
NALEWKA NA WINIE
- Skład: 750 ml białego, wytrawnego wina, ok. 250 g czosnku, pół szklanki miodu, 1/4 szklanki spirytusu.
- Wykonanie: Obrany czosnek posiekać włożyć do słoja lub butelki , zalać winem, dodać miód, wymieszać i dolać spirytus. Odstawić na 2-3 tygodnie, po czym odcedzając zlać do butelek.
- Stosowanie: Pić najlepiej wieczorem ale w małych ilościach (mały kieliszek).
Warto spróbować zwłaszcza w porze jesiennej i wiosną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz