W stanie naturalnym można spotkać go w całej Polsce. Jest uprawiany głównie do celów spożywczych , a także leczniczych. Obok czosnku jest niezastąpiony w profilaktyce. Biały korzeń ma silne działanie lecznicze. Jest naturalnym antybiotykiem. Warto poznać jego właściwości aby używać tego warzywa przez cały rok.
Chrzan
zawiera witaminy: A, C (duża ilość, większa niż w cytrusach), E, PP, witaminy z grupy B, składniki mineralne: potas, żelazo, magnez, wapń,
fosfor, mangan, sód, siarkę, cynk, jod, chlor, węglowodany oraz tłuszcze, związki azotowe, glikozydy, flawonoidy,
olejki eteryczne, kwas nikotynowy, argininę, asparaginę, glutaminę,
fitoncydy.
Chrzan jest warzywem mało kalorycznym 100g to tylko 74 ckal. Cenny ze względu na zawartość błonnika. Zawiera również substancje bioaktywne o działaniu przeciwnowotworowym. Działa przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo i bakteriobójczo. Jego spożywanie pobudza do działania system odpornościowy organizmu.
Niszczy wolne rodniki. Korzystne jest spożywanie go nawet w niewielkich ilościach jako dodatku do posiłku.
Na czczo łagodnie przeczyszcza, wspomaga wydzielania soków trawiennych, czyli usprawnia trawienie, wpływa również na poprawę apetytu. Tak więc ogólnie mówiąc, poprawia przemianę materii. Jest polecanym środkiem dla osób odchudzających się gdyż pomaga spalać nadwyżkę kalorii.
Chrzan jest warzywem mało kalorycznym 100g to tylko 74 ckal. Cenny ze względu na zawartość błonnika. Zawiera również substancje bioaktywne o działaniu przeciwnowotworowym. Działa przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo i bakteriobójczo. Jego spożywanie pobudza do działania system odpornościowy organizmu.
Niszczy wolne rodniki. Korzystne jest spożywanie go nawet w niewielkich ilościach jako dodatku do posiłku.
Na czczo łagodnie przeczyszcza, wspomaga wydzielania soków trawiennych, czyli usprawnia trawienie, wpływa również na poprawę apetytu. Tak więc ogólnie mówiąc, poprawia przemianę materii. Jest polecanym środkiem dla osób odchudzających się gdyż pomaga spalać nadwyżkę kalorii.
Pomaga zwłaszcza przy przeziębieniach, w zapaleniu płuc i oskrzeli, leczy zapalenie zatok. Bardzo dobry w
leczeniu kaszlu, jest lekiem wykrztuśnym. Zwalcza katar, gdyż zawiera substancje działające obkurczająco na śluzówkę, odkaża jamę ustną i dziąsła, zapobiega krwawieniu dziąseł i
paradontozie, przeciwdziała szkorbutowi.
Wspomaga leczenie anemii, polecany cukrzykom i nadciśnieniowcom . Usprawnia pracę wątroby.
Jest też stosowany w leczeniu astmy.
Działa moczopędnie, pomaga w kamicy moczowej.
Rozrzedza krew, poprawiając jej krążenie , obniża poziom cholesterolu, wspomaga pracę nerek, odkwasza organizm, oczyszcza z toksyn a dzięki błonnikowi zapobiega zaparciom.
Łagodzi bóle reumatyczne, zapalenie korzonków, leczy ropiejące trudno gojące się rany i wrzody.
W medycynie naturalnej od dawna stosuje się świeżo starty korzeń do okładów przy chorobach reumatycznych i nerwobólach.
Wspomaga leczenie anemii, polecany cukrzykom i nadciśnieniowcom . Usprawnia pracę wątroby.
Jest też stosowany w leczeniu astmy.
Działa moczopędnie, pomaga w kamicy moczowej.
Rozrzedza krew, poprawiając jej krążenie , obniża poziom cholesterolu, wspomaga pracę nerek, odkwasza organizm, oczyszcza z toksyn a dzięki błonnikowi zapobiega zaparciom.
Łagodzi bóle reumatyczne, zapalenie korzonków, leczy ropiejące trudno gojące się rany i wrzody.
W medycynie naturalnej od dawna stosuje się świeżo starty korzeń do okładów przy chorobach reumatycznych i nerwobólach.
Wspaniałe właściwości mają też liście chrzanu. Zawsze były i nadal są często używane przez kobiety na wsiach. Niektóre produkty zawinięte w liście chrzanu dłużej zachowują świeżość, zabezpieczając żywność przed szybkim zepsuciem. Przechowywane w ten sposób nie jełczeją i nie psują się ponieważ w liściach zawarte są substancje niszczące bakterie, wirusy i grzyby. Liści używa się również do przetworów.
Chrzan można jak najbardziej stosować jako dodatek przy przygotowywaniu różnych potraw. Dostarcza wtedy niezastąpionego smaku i zapachu.
Jest również kosmetykiem.
Mimo to, trzeba wiedzieć, iż chrzan powinny z umiarem spożywać osoby cierpiące na stany zapalne przewodu pokarmowego, schorzenia nerek i marskość wątroby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz